Την Τετάρτη το βράδυ, όσοι βρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε σε αίθουσα του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης, διαπιστώσαμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η Δημοτική Αρχή του νησιού μας, είναι περιορισμένων δυνατοτήτων! Δηλαδή…αυτά μπορεί. Αυτά κάνει!!! Τι μπορεί; Ελάχιστα.  Τι κάνει; Ελαχιστότερα!
«Καθισμένη»  ( η Δημοτική Αρχή ) τρία χρόνια τώρα  στο θρυλικό  «δεν υπάρχουν λεφτά» και υπηρετώντας πιστά την κυβερνητική πολιτική ( δεν ενοχλούμε την κυβέρνηση… γιατί σώζει τη χώρα ) δείχνει να βολεύεται στην ανυπαρξία της και στην ένδυα ιδεών και οράματος για τη Κεφαλονιά!

Ο Δήμαρχος κατέβηκε στην Σάμη, πιεζόμενος από την Λαϊκή Συσπείρωση και τους κατοίκους της περιοχής, ύστερα από τρεισήμισι χρόνια Δημαρχίας του, και μας είπε.. «δεν έχουμε λεφτά, δεν μπορούμε να δώσουμε στην περιοχή τα χρήματα που δικαιούται από τα σπήλαια, η γέφυρα ΘΑ γίνει, το γεφυράκι στη Μελισσάνη ΘΑ το φτιάξει η περιφέρεια, το Σπηλαιολογικό πάρκο ΘΑ…, το γήπεδο του Καραβομύλου δεν είναι του τώρα ούτε του αύριο, το παραλιακό μέτωπο Σάμης – Καραβομύλου , δεν μπορεί να γίνει γιατί κοστίζει η μελέτη, το μουσείο της Σάμης ΘΑ…» και πολλά άλλα  «ΘΑ και δεν μπορούμε». Κανένα όραμα, καμία στρατηγική,  καμία ιδέα προς συζήτηση, καμία πρόταση για την περιοχή!!!

Όσο κι’ αν προσπάθησαν να σώσουν κάπως τη κατάσταση οι Θεοτόκης Καβαλλιεράτος, Διονύσης Κοκκόσης και Σπύρος Κουνάδης σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους, το συμβούλιο έδειξε και απέδειξε ( όπως λέει και ο τίτλος του παρόντος σημειώματος « ο βασιλιάς είναι ζόρκος» και η Δημοτική αρχή ανήμπορη να ανταποκριθεί στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε σαν πολίτες της Κεφαλονιάς και της χώρας γενικότερα.

Ο Δήμαρχος λειτουργώντας με πρακτικές των δεκαετιών του ’50 και του ’60, αναλώνεται σε μικροεξυπηρετήσεις προς τους πολίτες  ( που σε άλλη περίπτωση θα ήταν θέματα των υπηρεσιών του Δήμου ) και σε επαφές  με υπουργούς και παράγοντες της κυβέρνησης, χωρίς όφελος όμως για την Κεφαλονιά.  Καμία αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Δημοτική Αρχή, κανένας προγραμματισμός αλλά και καμία πρόοδος σε έργα που είναι «ώριμα», σε έργα που οι μελέτες υπάρχουν, καμία πρόοδος επίσης και σε έργα που δεν χρειάζονται χρήματα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην ομιλία του ο Μάρκος Κοτσιλίνης.

Μπροστά σ’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο φιάσκο λοιπόν οι , κάτοικοι απογοητευμένοι στη πλειοψηφία τους αποχώρησαν… και μείναμε λίγοι «συγγενείς και φίλοι» να «κλάψουμε» για  το «κακό που μας βρήκε»!!!  Στο τέλος ο Δήμαρχος ζήτησε συγνώμη από τους Σαμικούς για το έργο που δεν έκανε στη περιοχή, αλλά…. «δεν έχουμε λεφτά».  Τώρα όταν ουσιαστικά δεν λειτουργεί η Δημοτική Αρχή, το να πεις τι ειπώθηκε από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο στην Σάμη, είναι νομίζουμε πλεονασμός. Επιγραμματικά… ο κ. Κοτσιλίνης αναφέρθηκε σε προγράμματα που δεν αξιοποιούνται, σε έργα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν έγιναν και σε μελέτες έργων που υπάρχουν στα συρτάρια.

Ο κ. Μιχαλάτος μετά την κριτική στη Δημοτική Αρχή, κάλεσε τον κόσμο « σηκωθούμε από τους καναπέδες μας να διεκδικήσουμε και να αλλάξουμε τη Δημοτική Αρχή γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτα».  Η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ίδιας παράταξης κ. Ματζουράτος, εστίασαν στα προβλήματα της περιοχής, σε εργασιακά θέματα των σπηλαίων, στο Κ.Υ. Σάμης στο θέμα του γηπέδου Καραβομύλου και κατέληξαν σε κάλεσμα του κόσμου να συνταχθεί με τις δυνάμεις εκείνες που πραγματικά μάχονται τον Καπιταλισμό για ν’ αλλάξουν τα πράγματα στη πατρίδα μας.  Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην έλλειψη οράματος από την Δημοτική Αρχή, σε θέματα… αθλητισμού και πολιτισμού ( γήπεδο Καραβομύλου, προσκοπικό κτήριο), χρηματοδότησης των Τοπικών Συμβουλίων και των ανύπαρκτων ανταποδοτικών οφελών από τα σπήλαια, για τους πλειστηριασμούς εις βάρος των πολιτών καλ. Οι κάτοικοι που μίλησαν στη πλειοψηφία τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα της περιοχής και οι πρόεδροι των Τ.Σ της Σάμης, Καραβομύλου, Χαλιωτάτων, Πουλάτων και Γροιζάτων, αναφέρθηκαν στα προβλήματα των διαμερισμάτων τους και η πρόεδρος του Τ.Σ.  Σάμης αναφέρθηκε και σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είτε είναι στο στάδιο των μελετών.
Αφήσαμε τελευταίο την τοποθέτηση του κ. Ανουσάκη ( Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ) προσβλητική στο σύνολό της προς τους παραβρισκόμενους και μη, κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Ανουσάκης αφού επιτέθηκε σε πρώην Δημοτικές Αρχές του νησιού, σε  Δημοτικούς Συμβούλους και παρατάξεις της νυν Δημοτικής Περιόδου,  μίλησε για περιφερόμενους οπαδούς του κ. Μιχαλάτου, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, που «νομίζουν πως είναι αυτοί οι λαός»!!!  Συνέχισε λέγοντας « Ο  λαός δεν είναι αυτοί… ο λαός στηρίζει εμάς» και διάφορα άλλα που δεν έχει νόημα ν’ αναφερθούμε.  Το λυπηρό δεν είναι αυτά που είπε ο κ. Ανουσάκης! Εξ’ άλλου μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους «ξεσπάσματα».

Το λυπηρό είναι ό,τι ο Δήμαρχος αν και προκλήθηκε και από τον κ. Κοτσιλίνη και από κάτοικο της περιοχής δεν αποδοκίμασε τα λεγόμενα του Προέδρου του, δείχνοντας ουσιαστικά ό,τι τα υιοθετεί!!! Κλείνοντας αυτό το σημείωμα να πούμε ότι Το Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στην Σάμη… δεν ήταν σούπα όπως γράφτηκε. Σούπα και μάλιστα ανάλατη ήταν αυτό που προσπάθησε η Δημοτική Αρχή να «σερβίρει»  στον λαό της Σάμης! Ο λαός της Σάμης γύρισε πίσω την «σούπα» και την πλάτη στη Δημοτική Αρχή. Μια βόλτα στην αγορά της πόλης και στα χωριά της περιοχής, θα σας πείσει για του λόγου το αληθές!!!
*Ζόρκος=γυμνός.
Τάσος Καβαλλιεράτος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.