Το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ζακύνθου στην Α΄ κατηγορία όσον αφορά την παραμονή των ομάδων να έχει χάσει το ενδιαφέρον του από την στιγμή που αποχώρησε ο Απόλλωνας,  όμως υπάρχει ενδιαφέρον σε επίπεδο θεσμού. Οι 4 ομάδες (ΑΕ Αγίου Λέοντα, Αστέρας Μαχαιράδου, Απόλλωνας, Αίολος)  που είχαν προσφύγει στο νομικό τμήμα της ΕΠΟ για γνωμοδότηση σχετικά με την εγκυρότητα της προκήρυξης της ΕΠΣ Ζακύνθου πήραν χθες την απάντηση που ζητούσαν. Η απάντηση που δόθηκε δεν είναι συγκεκριμένη αλλά γενική, κάτι που μπορεί να δικαιώνει την διοργανώτρια αφήνει όμως γκρίζα σημεία όπως την νομιμότητα ακόμα και τις ίδιας της ΕΠΟ με την μη παραλαβή των προκηρύξεων από τις κατά τόπους Ενώσεις.

Η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ κοιτάζει την ουσία της κατάστασης και πάνω σε αυτό λειτουργεί. Δεν κοιτάζει άλλες παραμέτρους που ενδεχομένως να είχαν συμβεί, όπως για παράδειγμα ότι δεν δόθηκε η τροποποιημένη προκήρυξη στις ομάδες ή ακόμα ότι έγινε πρώτα η κλήρωση του πρωταθλήματος και μετά τροποποιήθηκε η προκήρυξη. Το ότι δεν είχε αποσταλεί η προκήρυξη είναι μια σοβαρή παρατυπία και αυτό αφήνει ερωτηματικά κατά τον τρόπο που λειτουργεί η ίδια η ΕΠΟ. Από την πλευρά της η ΕΠΣ  Ζακύνθου όπως όλα δείχνουν κινήθηκε μέσα στα πλαίσια της υπαρκτής νομιμότητας αφού δεν βρέθηκε κανένα σωματείο να προσβάλει την προκήρυξη πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, αυτό φυσικά είναι το λάθος που έκαναν αυτοί που αμφισβήτησαν τους τρόπους διαχείρισης της διοργανώτριας. Το λάθος της διοργανώτριας είναι ότι δεν έδωσε τη τροποποιημένη προκήρυξη στις ομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος αλλά και κατά την διάρκεια αυτού και άφησε να αιωρείται όλο αυτό το θέμα.

Η απάντηση του συγκεκριμένου τμήματος έχει χωριστεί σε 5 μέρη και ο υπογράφων νομικός  αναλύει το σκεπτικό της συγκεκριμένης απάντησης. Στο πρώτο μέρος κάνει λόγο ότι η ΕΠΣ Ζακύνθου δεν είχε αποστείλει την προκήρυξη για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 όπως δεν το έκαναν και άλλες Ενώσεις αφού η ΕΠΟ τα προηγούμενα χρόνια δεν προχωρούσε σε έγκριση των προκηρύξεων και θα επιδιώξει τη νέα χρονιά όλες οι Ενώσεις να στείλουν εγκαίρως  τις προκηρύξεις τους, Στο 2ο σκέλος αναφέρει ότι η νομική υπηρεσία  δεν εξετάζει καταγγελίες αλλά προέβει σε αυτή την γνωμοδότηση για να φωτίσει την κατάσταση. Αναφέρει ότι η μη κατάθεση προκηρύξεων είναι μια σοβαρή παρατυπία αλλά πιο πάνω αναγράφονται οι αιτίες…

Αν καταλογίζουν οι ομάδες που προσέφυγαν δόλο στην Ένωση έπρεπε να προσφύγουν στα αρμόδια διαιτητικά όργανα. Για το επίμαχο θέμα της αποχώρησης των ομάδων αναφέρει ότι ο γενικός κανόνας είναι ότι αν ομάδες δεν κατέβουν να αγωνιστούν σε μια κατηγορία, τότε το πρωτάθλημα διεξάγεται με τις υπόλοιπες ομάδες χωρίς να απαιτείται να γίνει τροποποίηση της προκήρυξης. Εν ολίγης δικαιώνει την διοργανώτρια στο τελευταίο σκέλος της απάντησης λέγοντας τα εξής: Είναι δεδομένο, ότι σε κάθε κατηγορία για να έχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και να τηρείται η βασική αρχή της ακεραιότητας των αγώνων, θα πρέπει οι πρώτοι να προβιβάζονται και οι τελευταίοι να υποβιβάζονται. Άρα προφανέστατα πρέπει να υποβιβαστεί κάποιος από την Α΄ κατηγορία και ως προς αυτό το ζήτημα η τροποποίηση δεν είναι λάθος που όρισε ότι παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 10 ομάδες η τελευταία θα υποβιβαστεί και άρα ο 10ος που θα κληθεί να υποβιβαστεί  δεν έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει την σχετική διάταξη.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.