Έκπτωτοι, κατέπεσαν από τα αξιώματα τους στελέχη της Ελληνικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την λεγόμενη κάρτα υγείας. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν συνολικά 31 πρόσωπα από τα οποία τα 23 κατηγορούνται για τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους ως μέλη της ΕΠΟ, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ, είναι στελέχη της εταιρείας με την οποία υπογράφηκαν οι συμβάσεις το 2005 και το 2010.

Ανάμεσα στους 23 της ΕΠΟ που κατηγορούνται, είναι ο πρόεδρος Γ. Γκιρτζίκης καθώς και οι τρεις προηγούμενοι πρόεδροι της ομοσπονδίας, Γ. Σαρρής, Σ. Πιλάβιος και Β. Γκαγκάτσης. Επίσης, επτά από τους 23 είναι σήμερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ. Πέραν του κ. Γκιρτζίκη, πρόκειται για τον αναπληρωτή πρόεδρο, Ευ. Τοπολιάτη, τον β΄ αντιπρόεδρο Ευ. Μαζαράκη, τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γ. Καραμελίδη, τον πρόεδρο της Φούτμπολ Λιγκ, Σπ. Καλογιάννη, και τα μέλη Ν. Προύντζο και Ι. Οικονομίδη.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα «ιατρικά κέντρα» που η ΕΠΟ φιλοδοξούσε να ιδρύσει σε κάθε Ενωση – μέλος της, ουδέποτε εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας. Επομένως, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ενώ οι ποδοσφαιριστές υπολογίζεται ότι είναι 300.000 μέχρι την καταγγελία της σύμβασης από την ίδια την ΕΠΟ, τον Μάρτιο του 2013, έγιναν μόλις 15.513 μετρήσεις.

Με βάση την προκαταρκτική εξέταση του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και του πορίσματος που συνέταξε η επίκουρη εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, μεταξύ 27 Μαΐου 2005 και 28 Μαρτίου 2013 οι 23 πρώην και νυν άνθρωποι της ΕΠΟ οδήγησαν τα ταμεία της Ομοσπονδίας σε “ζημία συνολικού ποσού 29.037.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ”.

Η ΕΠΟ είχε συνάψει σύμβαση έργου με την εταιρία “PC Systems”, ώστε να γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, μετά από μία σειρά ξαφνικών θανάτων παικτών που αγωνίζονταν κατά κύριο λόγο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Η συμφωνία περιελάμβανε τη χρήση λογισμικού προγράμματος τηλεϊατρικής, που αφορούσε ένα κεντρικό και ένα περιφερειακό σύστημα, αλληλένδετα μέσω διαδικτύου, σε κάθε μία από τις 53 Ενώσεις μέλη της ΕΠΟ, και στα οποία θα αποθηκεύονταν τα ιατρικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών μετά από τον έλεγχο του αρχιάτρου.

Στην Ζάκυνθο και στην τοπική Ένωση εκείνη την περίοδο του 2005 επανδρώθηκε το Ιατρείο στο κτήριο στο Γαϊτάνι με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που είχαν ως σκοπό όλοι οι ποδοσφαιριστές των τοπικών και όχι μόνο πρωταθλημάτων να περάσουν από το Ιατρείο και να εξετασθούν  έτσι ώστε οι ίδιοι να αποκτήσουν πλήρη φάκελο και φυσικά να πάρουν το “πράσινο φως” για να μπορέσουν να αγωνίζονται στα γήπεδα…

m1

Ο συγκεκριμένος χώρος είχε μέσα Παλμογράφο, Μικροβιολογικό εργαστήριο, αναλυτές αίματος, Σπιρόμετρο, Καρδιογράφο και φορητό υπέρηχο καρδιάς. Η Γιατρός Ρουδούλα Σπινθάκη ανάλαβε την οργάνωση του χώρου, τότε ήταν μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης. Το “Ιατρείο”  δεν δούλεψε γιατί κανείς γιατρός δεν δέχτηκε ούτε η κα Σπινθάκη να γίνονται οι εξετάσεις και να στέλνονται στην ΕΠΟ για διάγνωση καθώς αυτό ήταν έξω από τους κανόνες… Το ίδιο έπραξε και ο Ιατρικός Σύλλογος που έβαλε τότε “φρένο” καθώς κανείς γιατρός αναλάμβανε αυτό το δύσκολο κομμάτι.

m3

ο Συγκεκριμένος χώρος λειτούργησε για μια σαιζόν κατά το ήμισυ καθώς οι εξετάσεις γινόταν έξω στο νοσοκομείο και στους γιατρούς ενώ στο Γαιϊτάνι γινόταν οι γνωματεύσεις… Αξίζει να σημειώσουμε ότι για μια ποδοσφαιρική σαιζόν έστω με αυτόν τον ημιτελή τρόπο εξετάστηκαν 800 περίπου ποδοσφαιριστές και απέκτησαν ιατρικό φάκελο…Μετά το πέρας της σαιζόν, τότε ο χώρος έκλεισε καθώς τότε το Δ.Σ. της ΕΠΣ είχε έρθει σε κόντρα με την κα Σπινθάκη, πιστεύοντας ότι η συγκεκριμένη γιατρός ανέβαζε τις ¨μετοχές της” μέσα στον ποδοσφαιρικό κόσμο και με ψήφους 7-2 αποφάσισε το κλείσιμο του Ιατρείου.

m6

Για την ιστορία, τότε μόνο η Ροδούλα Σπινθάκη και ο Γιάννης Βερύκιος ψήφησαν να συνεχίζει να λειτουργεί ο Ιατρείο στην Ένωση…

Η απόφαση του κλεισίματος ενεργοποιήθηκε άμεσα. Το Δ.Σ. της Ένωσης έστειλε αίτημα στο Δ.Σ του Δήμου Ζακυνθιών επί Δημαρχίας Διον. Ακτύπη και τα μηχανήματα μεταφέρθηκαν στο Κοινοτικό γραφείο του Γαϊτανίου… Με το πέρασμα του χρόνου  κάποια ιατρικά μηχανήματα έμειναν στην Ένωση ενώ κάποια άλλα επιστράφηκαν πίσω στην ΕΠΟ.

m2

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και σε άλλες ΕΠΣ δεν λειτούργησε το σύστημα καθώς οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα αντιτάχθηκαν σε αυτό το πρωτοποριακό γεγονός για εκείνη την εποχή… Τα αποτελέσματα γνωστά…  η ΕΠΟ ζημιώθηκε κατά 29.037.500 και οι ερασιτέχνες  ποδοσφαιριστές όπως και να έχει δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν έξω για εξετάσεις και  παίζουν ποδόσφαιρο χωρίς τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά!

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.