Η δημοσίευση του προσχεδίου του νέου αθλητικού νόμου προκάλεσε πιο άμεσα κι απ’ότι αναμενόταν, τις αντιδράσεις της ΕΠΟ αφού αν μετά τη διαβούλευση δεν αλλάξει κάτι και κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, τότε σπάει το «αυτοδιοίκητο» της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Με τον νόμο που είχε ψηφιστεί το 2006, το «αυτοδιοίκητο» της ΕΠΟ οριζόταν πλέον ως νόμιμο και σιγά-σιγά άρχισε να αποτελεί ίσως και τη μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού ποδοσφαίρου αφού κανείς και τίποτα δεν μπορούσε να αγγίξει το κέντρο αποφάσεων. Ο νέος νόμος – αν τελικά ψηφιστεί – θα φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στα θέματα της ΕΠΟ αλλά και σε αυτά της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας αλλά και της Ελληνικός Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ΕΠΟ είναι αποφασισμένη να προσφύγει ακόμη και σήμερα στην FIFA καταγγέλοντας το γεγονός με στόχο την παρέμβαση της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν με επιτυχία.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το «αυτοδιοίκητο» το οποίο θίγεται. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η απόφαση να κυρρήσονται έκπτωτα όποια μέλη σωματείου ή ομοσπονδίας έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή αμετάκλητα για πλημμέλημα που τελέστηκε από δόλο σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6)μηνών.

Ο νέος αθλητικός νόμος πάντως δείχνει να είναι εξαιρετικά δεμένος και το άρθρο 113 παρουσιάζεται ως κλειδί προς την ψήφισή του.«Για θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης των αθλητικών φορέων, διαιτησίας και αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος. Οι ρητές αντίθετες καταστατικές διατάξεις των οικείων διεθνών ομοσπονδιών, βεβαιώνονται μόνο με γνωμοδότηση του CAS» αναφέρει χαρακτηριστικά κάτι που σημαίνει πως όποιος δεν θα συμφωνεί θα πρέπει να προσφεύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο.

 

Τι λέει όμως αυτό το προσχέδιο νόμου;

 

α) Ουσιαστικά καταργεί τον ρόλο που ξέραμε μέχρι τώρα για τις Ενώσεις. Τις ΕΠΣ δηλαδή.

 

β) Για να εκλεγεί ο πρόεδρος στην Ομοσπονδία, την ΕΠΟ δηλαδή, θα ψηφίζουν τα σωματεία και όχι οι Ενώσεις.

 

γ) Προτείνει ανεξάρτητη 5μελης ΚΕΔ με κριτήρια που θυμίζουν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο μεταξύ διεθνών διαιτητών… και συνδέσμους ανά περιφέρεια την ώρα που οι ρέφερι ανήκουν στις Ενώσεις και ο ΟΔΠΕ υπάρχει μόνο στα χαρτιά και δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

 

δ) Κηρύσσει έκπτωτους όσους εμπλέκονται με πειθαρχικές διώξεις για κακούργημα.

 

ε) Επιτρέπει μόνο δύο δανεισμούς παικτών σε μια αγωνιστική σεζόν.

 

ζ) Για τη βία επιβάλλει ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάμερες σε όλα τα γήπεδα, ακυρώνει τις οργανωμένες μετακινήσεις, βάζει κυρώσεις -ποινικές και πειθαρχικές- στις ΠΑΕ για οργάνωση μετακίνησης οπαδών και διάθεση εισιτηρίων.

 

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια του νομοσχεδίου που αποτελούν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και η ΕΠΟ θα στραφεί στην FIFA μια και το κράτος μπαίνει σε ξένα χωράφια.

 

Εάν αυτός ο νόμος ψηφιστεί τότε θα αποκλειστούν η εθνική ομάδα και οι σύλλογοι από όλες τις διοργανώσεις εκτός των συνόρων.

 

Επειδή, όμως, και στο παρελθόν κι άλλοι υφυπουργοί Αθλητισμού θέλησαν να πατήσουν το άβατο και έκαναν πίσω, επικρατεί η άποψη πως συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου δε θα περάσουν.

 

Πρόσφατα άλλωστε ο Μισέλ Πλατινί σε συνάντηση που είχε με την κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει: “Το αυτοδιοίκητο είναι αδιαπραγμάτευτο”!

Πατήστε εδώ για να δείτε τις προτάσεις για το νέο αθλητικό νόμο

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.