Την ευκαιρία να γνωρίσουν, να ακούσουν αλλά και να συναντήσουν από κοντά έναν εκ των κορυφαίων στο είδος του, είχαν αρκετοί συμπολίτες μας το βράδυ της Παρασκευής στο όμορφο θέατρο του Σαρακηνάδου.

Ο λόγος για το γνωστό δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή, ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε ότι αφορά το μπάσκετ (αλλά και τον υγρό αθλητισμό) με μια σπουδαία καριέρα στο χώρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Αφορμή του συγκεκριμένου event που οργάνωσαν από κοινού η ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ αλλά και το γνωστό βιβλιοπωλείο LIBRO D’ ORO (ιδιοκτησίας Σπύρου Κλάδη), δεν ήταν άλλη από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού  λευκώματος- βιβλίου του συγγραφέα, με τίτλο: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ”. 

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που δεν πρέπει να λείπει απ’ τη βιβλιοθήκη κανενός Έλληνα φιλάθλου- μπασκετόφιλου, 30 χρόνια (συμπληρώθηκαν φέτος) μετά την ιστορική 14η Ιουνίου 1987, όταν η Εθνική μας ομάδα σήκωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της “το Άγιο Δισκοπότηρο” στο ευρωμπάσκετ της Αθήνας, αλλάζοντας επί της ουσίας όλη τη μετέπειτα πορεία του ελληνικού αθλητισμού.

Ο τότε νεαρός ρεπόρτερ της ΕΡΤ που μετέδιδε την διοργάνωση (με τις περιγραφές του αείμνηστου Φίλιππου Συρίγου) ήταν παρών στα σπουδαία και ιστορικά γεγονότα των 12 ημερών που άλλαξαν την ιστορία του εν λόγω αθλήματος στη χώρα μας.

Ζώντας από “πρώτο χέρι”, τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης, είχε σαφέστατα πολλά να αποτυπώσει σε αυτή την εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση των 120 σελίδων, γεμάτη από ιστορικές φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα του τύπου αλλά και τα αναλυτικά στατιστικά, απ’ όλα τα επίσημα παιχνίδια της Γαλανόλευκης.

Όλα αυτά φυσικά, “ντυμένα” και αποτυπωμένα ανάγλυφα στο χαρτί. με το ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης του Βασίλη Σκουντή. 

Ο γνωστός αθλητικογράφος είναι παντρεμένος με τη Ζακυνθινιά Μαριέττα Μαρούδα (από τα ορεινά και συγκεκριμένα απ’ τον Κοιλιωμένο) και όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το κοινό, η εν λόγω παρουσίαση είχε κάτι ξεχωριστό για εκείνον. Μαζί με εκείνη που πραγματοποιήσε λίγες ημέρες πριν στο Ρέθυμνο (ιδιαίτερη πατρίδα του) ήταν αυτή που αισθάνθηκε το μεγαλύτερο τρακ.

Στο ακροατήριο βλέπετε βρισκόταν εκτός της συζύγου του, ο γιος του Δημήτρης αλλά και οι γονείς της κ. Μαρούδα που ήρθαν να τον παρακολουθήσουν από κοντά.

Μάλιστα φάνηκε πολύ διαβασμένος σε ότι αφορά το νησί μας, μιας και στάθηκε στους ανθρώπους του μπάσκετ που στηρίζουν την τοπική ομάδα (ΑΓΕΖ) αλλά και στους αθλητές που κατάγονται άμεσα ή έμμεσα από το “Φιόρο του λεβάντε”.

Ο λόγος για τον παίχτη του Παναθηναϊκού Μιχάλη Λούντζη, που θεωρείται ένας από τους πιο ανερχόμενους στην ηλικία του. Αναφέρθηκε επίσης στις Ζακυνθινές καταβολές του μεγάλου “Δράκου” Παναγιώτη Γιαννάκη από την πλευρά της μητέρας τουαλλά και στον σπουδαίο άσσο του ΠΑΟΚ στη δεκαετία του 90′ Τζον Κόρφα (Κορφιάτης το ελληνικό του επώνυμο).

Παράλληλα ευχήθηκε να αποκτήσει το νησί τις κατάλληλες αθλητικές υποδομές στο μέλλον και φυσικά να αποκτήσει το δικό της κλειστό η ΑΓΕΖ ή να αναβαθμιστεί το υπάρχον.

Εξομολογήθηκε ότι ακόμη νιώθει υπόχρεος στην ομάδα εκείνη, μιας και μετέπειτα του εξασφάλισε το λεγόμενο “ευ ζην” σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτήρισε βάσει προσωπικών βιωμάτων τη δεκαετία του 80′ ως την πιο σημαντική στη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Στο τέλος της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να σταθεί στην εκπληκτική φιλοξενία των ζακυνθινών, μιας και είναι η 4η φορά που έρχεται στο νησί. Παρότι Κρητικός (ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά η φιλοξενία), δήλωσε έκπληκτος για αυτό που συνάντησε εδώ.

Αναφέρθηκε στη ζεστασιά που τον υποδέχτηκαν στα γραφεία τους Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης αλλά και οι κ.κ. Διονύσιος (Μητροπολίτης Ζακύνθου) και Χρυσόστομος (Μητροπολίτης Δωδώνης), με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για πολλά και διάφορα.

Παρόντες μαζί του στο πάνελ, ο γνωστός δημοσιογράφος και μάλιστα συνοδοιπόρος του στο “ταξίδι” του 1987 Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος ο οποίος ανέλαβε και ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΑΓΕΖ Γιώργος Μάργαρης, ο προπονητής μπάσκετ (επί χρόνια εργάτης της ΑΓΕΖ) και καθηγητής φυσικής αγωγής Αντώνης Ακτύπης αλλά και ο γνωστός μπασκετμπολίστας (επίσης παντρεμένος με ζακυνθινιά) Βαγγέλης Σκλάβος με καριέρα σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Πανιώνιο και εξωτερικό.

Χαιρετισμό απηύθυναν και οι Παύλος Κολοκοτσάς (Δήμαρχος Ζακύνθου) και Θοδωρής Καμπίτσης (εκπροσώπησε την Περιφέρεια αντί του Λευτέρη Νιοτόπουλου που απουσίαζε εκτός νησιού, λόγω υποχρεώσεων).

ΜΙΚΡΑ-ΜΙΚΡΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αρκετός ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στο Σαρακηνάδο για να τιμήσει το Βασίλη Σκουντή και το βιβλίο του “είμαστε πια πρωταθλητές”. Τι και αν η μέρα αλλά και η ώρα δεν προσφέρονταν για τέτοια εκδήλωση, τα καθίσματα της αίθουσας σχεδόν γέμισαν.

Ευγενέστατος, πολύ φιλικός και διαθέσιμος σε όλους ήταν ο Βασίλης Σκουντής. Το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, υπέγραψε ένα προς ένα τα βιβλία που αγόρασε ο κόσμος, έχοντας για τον καθένα από τους αναγνώστες μια ξεχωριστή αφιέρωση.

Η παρουσίαση του βιβλίου, ξεκίνησε περίπου στις 9 και λίγο πριν από το την οθόνη που είχε στηθεί πίσω από το πάνελ, έπαιζαν στιγμιότυπα από τη μεγάλη νίκη της Εθνικής μας στον τελικό του ευρωμπάσκετ απέναντι στην κραταιά ΕΣΣΔ με 103-101. Έτσι για… ατμόσφαιρα!

Κατά την διάρκεια των ομιλιών από τους ανθρώπους στο πάνελ, την “παράσταση” πέρα φυσικά του Βασίλη Σκουντή, έκλεψε ο Αντώνης Ακτύπης. Ο γνωστός προπονητής φάνηκε ιδιαίτερα μυημένος στον τρόπο έκφρασης του συγγραφέα, τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο, αφήνοντας το γνωστό δημοσιογράφο κατάπληκτο!

Οι εκφράσεις, τα παρατσούκλια των παιχτών, ατάκες από μεταδόσεις που έμειναν στην ιστορία όπως το περίφημο “βάλτο αγόρι μου” στο ευρωμπάσκετ της Σερβίας το 2005 ή το “νενικήκαμεν” στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας απέναντι στην αμερικανική dream team αλλά και πράγματα που έχει γράψει σε εφημερίδες και ιστοσελίδες κατά καιρούς ο Βασίλης Σκουντής, “παντρεύτηκαν” ομοιόμορφα, σε ένα εξαιρετικό λόγο που εκφώνησε ο κ. Ακτύπης.

Μάλιστα ο κ. Σκουντής τόνισε χαρακτηριστικά, ότι κανείς δεν έχει αναφερθεί στην “αφεντιά” του με τέτοιο τρόπο, κάνοντάς του ένα τόσο πετυχημένο “ψυχογράφημα”.

Από τη δική του τη μεριά ο Γιώργος Μάργαρης τον χαρακτήρισε “ιερό τέρας” της αθλητικής δημοσιογραφίας αλλά και του μπάσκετ γενικότερα, τονίζοντας ότι η γνωριμία μαζί του τον ενθουσίασε, μιας και πρόκειται για αυθεντικό άνθρωπο του μπάσκετ.

Ο Βαγγέλης Σκλάβος ευχαρίστησε από καρδιάς για την τιμή που του έγινε να είναι στο πάνελ της παρουσίασης, λέγοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του παιδί εκείνης της ομάδας (του 1987) η οποία αποτέλεσε τόσο για εκείνον όσο και για πολλούς άλλους, την αφορμή να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι χρωστά και αυτός και οι συνάδελφοι του, ένα μεγάλο μέρος της καριέρας τους στο Γκάλη, το Γιαννάκη, το Φάνη, το Φασούλα και τ’ άλλα παιδιά.

Τέλος ο Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος θυμήθηκε τα χρόνια εκείνα, το πως έπαιζαν έπαιζαν “συγκρουόμενα” με το Βασίλη Σκουντή όπως είπε αστειευόμενος, για το ποιος θα πρωτοαρπάξει για δηλώσεις, καθέναν από τους αθλητές πρωταγωνιστές της τότε Εθνικής στ’ αποδυτήρια. Χαρακτήρισε τη χρονιά εκείνη “ορόσημο” για τις μετέπειτα μεγάλες επιτυχίες που ακολούθησαν, ενώ ευχαρίστησε τον συνάδελφο του και συγγραφέα του βιβλίου,  για το ότι τίμησε με την παρουσία του το νησί της Ζακύνθου.

Παρών στην εκδήλωση αν και ποδοσφαιρικός, ο Πρόεδρος της τοπικής ΕΠΣ Λεωνίδας Μαλιούφας.

Το βιβλίο “ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ” μπορείτε να το προμηθευτείτε στην τιμή των 25 ευρώ από το βιβλιοπωλείο LIBRO D’ ORO στην οδό Κάλβου, στην πόλη της Ζακύνθου. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.