Το 1999 η γενική διάσκεψη της UNESCO ανακύρηξε την 21η Μαρτίου – την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φώς απο τη μιά και το σκοτάδι απο την άλλη – ώς παγκόσμια ημέρα ποίησης , μιάς τέχνης που βοηθά την κοινωνία να βρεί και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της .

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ …. ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ (Σάββατο 19 Μαρτίου στο θέατρο Σαρακηνάδου )

Με την ποίηση

κομματιάζεις τα χέρια σου

δανείζεις την καρδιά σου στο τίποτα

και έχεις την βεβαιότητα

πως αλλάζεις τη θέση των άστρων (Τάσος Ρούσος )

 

Αυτή η « θέση των άστρων » σήμερα έχει μιά σημαντική ιδιαιτερότητα … Αυτή η μέρα της εαρινής ισημερίας της παγκόσμιας ποίησης είναι η πιο αγαπημένη απο τις 365 ημέρες του χρόνου…

Η μέχρι τώρα μεγαλύτερη νύχτα απο τη μέρα , συνεχίζει να μικραίνει , αλλά πλέον γίνεται και μικρότερη απο τη μέρα ! Το φώς απλώνεται περισσότερο χρόνο γύρω μας….. Έχουμε πλέον τον ερχομό της άνοιξης ……

Αυτό όμως το φώς ήταν και η αφορμή για να επιλέξουν τη συγκεκριμένη μέρα που συνδυάζει το φώς απο τη μιά και το σκοτάδι απο τη άλλη, όπως η ποίηση , που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους , για παγκόσμια ημέρα της ποίησης .

Σας καλούμε λοιπόν να απολαύσετε την ελάχιστη συμβολή μας σε αυτή τη παγκόσμια ημέρα.

Για αυτό άλλωστε ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στούς δύο μεγαλύτερους συνθέτες μας που έχουν κατά κύριο λόγο μελοποιήσει όλους τούς σπουδαίους μας ποιητές.

 

90 χρόνια ΜΙΚΗΣ ….. 90 χρόνια ΜΑΝΟΣ

«’Ομορφη πόλη , φωνές μουσικές …. στη οδό ονείρων, στο νησί των ποιητών»

Πριν από 90 χρόνια -το 1925- γεννήθηκαν με διαφορά 3 μηνών οι δύο κορυφαίοι συνθέτες μας Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις. Αυτά τα δύο ιερά τέρατα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που με τα τραγούδια τους μεγάλωσαν, ερωτεύτηκαν, επαναστάτησαν, έζησαν και κράτησαν πολιτισμό και παιδεία 3 γενιές πλέον. Αυτά τα δυο μεγαλεία που διέδωσαν το ελληνικό ήθος σε όλου του κόσμου τις μεριές και που μπορούμε σίγουρα να τους συγκαταλέγουμε ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνθέτες παγκοσμίως μα κυρίως ανάμεσα στις μουσικές της καθημερινότητας μας. Περιττό το να μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε γι’αυτούς και να τους χαρακτηρίσουμε γιατί σίγουρα τα λόγια θα είναι «λίγα» και το ταξίδι ατέρμονο. Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση των 90 χρόνων «εν ζωή» και των δυο, το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο Σαρακηνάδου θα σας παρουσιάσουμε μιά ομάδα εκλεκτών μουσικών που συμπράξανε μαζί μας για να πραγματοποιηθεί αυτή η ξεχωριστή βραδιά. Τρείς φωνές μελωδικές που θα μας ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης. Τρείς φωνές και ένα πιάνο, ένα ακορντεόν και μια κιθάρα.

Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος με την εμβληματική δωρική του φωνή… και στο πιάνο ο βιρτουόζος Ανδρέας Βουδούρης ,και απο το δικό μας τόπο με τον δικό μας τρόπο θα συμμετέχει το ΙΟΝΙΟ ΚΥΜΑ με τη διεύθυνση του σπουδαίου μουσικού και συνθέτη Τιμόθεου Αρβανιτάκη και βεβαίως δύο χαρισματικές παρουσίες η Αλίκη Ζωγράφου ( κόρη του Γιώργου Ζωγράφου ) και η Ναταλία Κωτσάνη ( η φωνή των ενκαρδία ) που με τη λυρικότητά τους και τις σπουδαίες φωνές τους θα μάς φέρουν τον αέρα του σημερινού νέου κύμματος , μήπως και σηκωθούμε «Λίγο ακόμα , Λίγο ψηλότερα» και νοιώσουμε περήφανοι ως Έλληνες για την κληρονομιά μας και τη δύναμη της απλότητας μας.

Πληροφορίες : 6983343201 Παναγιώτης Κοντοσταυλάκης. Κρατήσεις : 6983343201 –  26950 61343

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.