Γεννήθηκε στο Τίμπιγκεν της Δυτικής Γερμανίας στις 22/7/1969 από γονείς μετανάστες αλλά στα έξι της μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Καβάλα. Τελειώνοντας το Λύκειο έφυγε για τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδικότητα στη Φιλοσοφία.
Παιδί μεσοαστικής οικογένειας και αρκετά στερημένο, η πρωτοετής φοιτήτρια του παρακολουθούσε με δέος ένα βράδυ τη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Η νεαρή Δέσποινα συνεπαρμένη από την ατμόσφαιρα και τη μοναδική φωνή της τραγουδίστριας γύρισε και είπε με αποφασιστικότητα τότε στη συμφοιτήτριά της και κολλητή της φίλη Λαμπρινή: «Ξέρεις μια μέρα θα είμαι εγώ εκεί επάνω και θα τραγουδάω».
Εκείνη ακούγοντας για άλλη μία φορά την Δέσποινα Μαλέα να λέει τα ίδια ναι μεν γέλασε αλλά δεν παραξενεύτηκε καθόλου – εξάλλου σε κάθε σχολική γιορτή εκείνη πρωταγωνιστούσε και μόλις τελείωνε η παράσταση μαγνητοφωνούσε τη φωνή της στο κασετόφωνο και καθόταν και την άκουγε. Έκανε στον εαυτό της παρατηρήσεις με τις ώρες και κατόπιν ασχολιόταν με βελτιώσεις και αλλαγές. Πολλά χρόνια αργότερα στο «Rex» η Λαμπρινή θα καμαρώνει τη φιλενάδα της να κρεμιέται από τα λαμπάκια και να γίνεται μεγάλος ντόρος για το όνομά της… Μέσα της σκεφτόταν: «Το είπε και το έκανε το Δεσποινάκι!».
Πώς την ερωτεύτηκε ο Ρήγας…
Στο Β΄ έτος της Φιλοσοφικής, το 1994, η Δέσποινα ξεκίνησε το τραγούδι, έκανε μαθήματα φωνητικής για αρκετά χρόνια, ενώ άλλαξε το όνομά της από Μαλέα σε Βανδή για να μην την καταλάβουν οι γονείς της και δώσει στόχο ζώντας σε μια μικρή κοινωνία. Η γνωριμία και η συνεργασία της με τον Βασίλη Καρρά στα πρώτα της μουσικά βήματα ήταν καθοριστική για το ξεκίνημα της δισκογραφικής της καριέρας. Οι άνθρωποι της δισκογραφίας, και συγκεκριμένα η εταιρεία Minos-Εmi, διέκριναν το ταλέντο της και το συμβόλαιο ήταν πλέον γεγονός. Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το ’94 με τίτλο «Γέλα μου» και με τη συμμετοχή σ” ένα τραγούδι του Γιάννη Πάριου σε σύνθεση του Βασίλη Καρρά. Γρήγορα η παρουσία της έκανε αίσθηση στο αθηναϊκό κοινό και οι προτάσεις για συνεργασία διαδέχονταν η μία την άλλη.
Ο δεύτερος δίσκος της που δεν άργησε να έρθει, με τίτλο «Εσένα περιμένω» και με τραγούδια του στενού συνεργάτη της και μετέπειτα κολλητού της φίλου και κουμπάρου Τόνυ Κονταξάκη, επιβεβαίωσε τις πρώτες εξαιρετικές προσδοκίες όλων. Το 1999 τής προτάθηκε να υποδυθεί έναν ρόλο guest στην τηλεοπτική σειρά «Δύο ξένοι» που έκανε μεγάλη τηλεθέαση και εκείνη δέχτηκε. Υποδύθηκε μια λαϊκή τραγουδίστρια ενός μικρού κέντρου διασκέδασης της Εθνικής Οδού που μπόρεσε να αλλάξει τη σεξουαλικότητα του ομοφυλόφιλου πρωταγωνιστή. Εκείνο το διάστημα της συνεργασίας της με τον Αλέξανδρο Ρήγα, που υπογράφει τη σειρά και την προτείνει, κυκλοφορούν φήμες που τον θέλουν τρελά ερωτευμένο και στην πραγματικότητα με την τραγουδίστρια… Εκείνος, βέβαια, σε συνεντεύξεις του -αν και αρκετά φειδωλός στα λόγια– δεν μπαίνει στον κόπο καν να τις διαψεύσει. Η Δέσποινα, όμως, τι αισθάνεται; Καμία σχέση, τον βλέπει απλώς σαν έναν καλό φίλο και συνεργάτη. Έτσι κι αλλιώς ήδη είναι ερωτευμένη με τον Ντέμη!
Με την πρόταση γάμου ξανάρχισε το τσιγάρο!
Η μοίρα τούς έφερε κοντά και έγιναν ζευγάρι το 1998 τραβώντας πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Η γνωριμία τους έγινε στο Γκάζι σε μαγαζί που τραγουδούσε η Δέσποινα και εκείνος την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα ένα βράδυ που η ΑΕΚ έκανε εκεί το χορό της την ώρα που ανέβηκε πάνω στην πίστα φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα της ομάδας με τον αριθμό 11 του Ντέμη, που τότε ήταν στο απόγειο της δόξας του. Αμέσως μετά ο ποδοσφαιριστής…
*Πηγή freegossip.gr