Ένα ρεπορτάζ του Γιώργου Πετρίδη από την ιστοσελίδα protothema.gr ήρθε να θυμίζει στο νησί της Ζακύνθου την πτώση της Ζακύνθου το 2016 από την Β΄ Εθνική κατηγορία. Ο δημοσιογράφος της Αθηναικής ιστοσελίδας μιλά για τη απόφαση που πήρε τότε στις 27 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων κατά της Ζακύνθου και την έριξε κατηγορία με τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού να χρεώνεται την αδυναμία παρέμβασης του και που δημιούργησε εντάσεις στο νησί. Το δημοσίευμα κάνει λόγο ότι τώρα ο πολιτικός προϊστάμενος του Δημήτρη Σκουτέρη μένει ουδέτερος απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται ο εν λόγω πρωτοδίκης καθώς υπάρχει αυτή η κόντρα από τότε το 2016. Το δημοσίευμα όμως στο τέλος του τονίζει ότι ο κος Κοντονής κατά πάσα απιθανότητα θα κατέβει υποψήφιος στην Α΄ ή Β΄ Αθηνών και όχι στη Ζάκυνθο, κάτι που προς το παρόν το διαψεύδουν οι πηγές που πρόσκεινται στον Υπουργό.
Αναλυτικά το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος
Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη μη κάλυψη δικαστών στο χώρο του αθλητισμού που βάλλονταν.
Mια ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, δημιούργησε μεγάλη κινητικότητα πριν από λίγες ημέρες. Λίγοι όμως αντιλήφθηκαν ότι η αφετηρία της ήταν ποδοσφαιρική και ο παραλήπτης της ο πολιτικός προϊστάμενος, Σταύρος Κοντονής, λόγω της μη κάλυψης δικαστών στο χώρο του αθλητισμού που βάλλονταν και συγκεκριμένα του προέδρου εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Σκουτέρη.
“Το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν και πάλι δημοσιεύματα που είτε κάνουν χυδαίες αναφορές στην προσωπική ζωή δικαστικών λειτουργών είτε κατασκευάζουν φανταστικά σενάρια συνομωσίας που εμπλέκουν Προέδρους Πρωτοδικών, Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου μέχρι και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου! Πέρα από τη φαιδρότητα τέτοιων δημοσιευμάτων και το αστήρικτο των αναφορών θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητή η στόχευση που επιδιώκεται. Η αγριότητα και η σφοδρότητα του επιχειρηματικού πολέμου δεν έχει όρια. Η προσωπική- ονομαστική διαπόμπευση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και η απαίτηση επιβολής ενός άτυπου πειθαρχικού ελέγχου όχι από τα αρμόδια όργανα αλλά από Μέσα Ενημέρωσης προσπαθεί να λειτουργήσει εκβιαστικά και εκφοβιστικά, ώστε τελικά οι συνειδήσεις των δικαστών να είναι έμμεσα ελεγχόμενες από τα παράκεντρα οικονομικής εξουσίας, τα οποία έχουν το θράσος να επικαλούνται τη Δικαιοσύνη ως πυλώνα Δημοκρατίας και να θεωρούν ότι ορθή δικαστική κρίση είναι μόνο αυτή που ταυτίζεται με τα συμφέροντά τους. Γνωρίζουμε ότι τέτοιες «δημοσιογραφικές» αναφορές δεν θα σταματήσουν να γίνονται όσο υπάρχουν οι συνθήκες που τις δημιουργούν. Ο Ελληνικός Λαός με την εμπειρία, που έχει αποκτήσει, αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες τέτοιων δημοσιευμάτων και ποιοι εξυπηρετούνται από αυτά. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στηρίζει όλους τους συναδέλφους που με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια επιτελούν το καθήκον τους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, η νομοθεσία και η συνείδησή τους, χωρίς να λογαριάζουν τέτοιου είδους συκοφαντικές επιθέσεις”.
Ήδη για την περίπτωση του προέδρου εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Σκουτέρη και των επιθέσεων που δέχθηκε για τη στάση του στον αγώνα ΠΑΟΚ- ΑΕΚ νομικοί κύκλοι μιλάνε για μια τέτοια επιλογή «ουδετερότητας» εκ μέρους του υπουργού που τελικά γυρίζει εις βάρος του δικαστικού λειτουργού. Για μια επιλογή όμως που έχει τη βάση της στο πρόσφατο παρελθόν. Συγκεκριμένα, αρκετοί συνδυάζουν την αφωνία Κοντονή με ένα ποδοσφαιρικό παρασκήνιο. Μια επιλογή που αφορά σε μια απόφαση του 2016 που δεν δικαίωνε την ομάδα της Ζακύνθου (η τελευταία υποβιβαζόταν από την Β’ Εθνική), και που δημιούργησε εντάσεις στο νησί εναντίον του -τότε- Υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή της περιοχής αυτής. Μια απόφαση που την πήρε ο κ. Σκουτέρης και η οποία χρεώθηκε ως αδυναμία παρέμβασης στον τότε υφυπουργό κοστίζοντας του πολιτικά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που θεωρούν πως ο κ. Κοντονής ετοιμάζεται να αλλάξει περιφέρεια και να πολιτευτεί στην Α’ ή Β’ Αθηνών εξαιτίας και της συγκεκριμένης φθοράς που υπέστη λόγω του ποδοσφαίρου. Βέβαια άλλες πηγές προσκείμενες στον υπουργό μιλούν για πολιτική επιλογή που ακόμα δεν έχει ληφθεί και η οποία ακόμα κι αν γίνει δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο και το παρασκήνιο του.
Αυτή τη στιγμή πάντως, ο Δημήτρης Σκουτέρης ξαφνικά βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο επικρίσεων, για την απόφαση που έβγαλε παραμονή του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Υπήρξαν ρεπορτάζ που έκαναν λόγο μέχρι και για πειθαρχικό έλεγχο του από τον Άρειο Πάγο αναφορικά με το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε, αν και το τριτοβάθμιο ποδοσφαιρικό όργανο, αποτελούμενο από Αρεοπαγίτες, δικαίωσε τον δικαστή, διατηρώντας την απόφασή του. Στη συνέχεια διάφορες διαρροές μιλούσαν για σχέσεις της συζύγου του δικαστή με συνάδερφό της που είχε συνεργαστεί σε παλαιότερη υπόθεση με τον ΠΑΟΚ, σε μια περίοδο πάντως που ο ίδιος ο Σκουτέρης είχε ζητήσει εξαίρεση για την αποφυγή “σκιών”. Όλα τα παραπάνω λοιπόν οδήγησαν σε ένα εκρηκτικό μείγμα και στην πρόσφατη παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Σε μια παρέμβαση όμως που απαιτεί από τον κ. Κοντονή καταδίκη εις βάρος όσων στοχεύουν δικαστές κι όχι λογική ουδετερότητας. Από την πλευρά του ο υπουργός δείχνει να πιστεύει πως η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι ανεξάρτητη. Το θέμα όμως είναι αν θα είναι και ανυπεράσπιστη.
ΠΗΓΗ: www.protothema.gr