Η επόμενη ημέρα στο ποδόσφαιρο παραμένει άγνωστη. Προέχει να ξεπεράστει η πανδημία του κορονοϊού. Ακόμα κι αν χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις.
Εν αρχή ην μία πολύ βασική, όσο και παγκόσμια παραδοχή: Η υγεία ήταν, είναι και θα είναι υπεράνω όλων! Κι αυτό που προέχει για όλο τον πλανήτη, είναι να ξεπεραστεί ο «εφιάλτης» της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει η ζωή. σε μία (έστω και υποτυπώδη αρχικά) «κανονικότητα».
Όσο αυτή η «κανονικότητα» είναι εφικτή βεβαίως, έπειτα από χιλιάδες «πληγές» και τεράστιες απώλειες σε ζωές παγκοσμίως. Η ουσία είναι πως όλα στη ζωή θα αλλάξουν πολύ τα επόμενα χρόνια. Από τα πιο απλά πράγματα στην καθημερινότητα του καθενός, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως τις παγκόσμιες μετακινήσεις, τους ελέγχους κ.ο.κ.
Ανάμεσά τους η πανδημία του κορονοϊού, αλλάζει και τον αθλητισμό. Ήδη τον έχει επηρεάσει κι έχει τροποποιήσει «βίαια» το καλεντάρι (σχεδόν) όλων των αθλητικών διοργανώσεων ανά τον κόσμο, που είτε ματαιώθηκαν, είτε μπήκαν στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας. Με τους «κινδύνους» για το καλοκαίρι και τα μεγάλα events -Euro2020, Copa America και βεβαίως Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο- να είναι ακόμη (πολύ) ορατοί.
Στο ποδόσφαιρο η «επόμενη μέρα» προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη σε όλα τα επίπεδα (οργανωτικά και κυρίως οικονομικά) κι ένα κομμάτι αυτών των αλλαγών που… έρχονται ή επιβάλλεται να γίνουν, σκοπεύει να προσεγγίσει και η ηγεσία της UEFA, μαζί με τους εκπροσώπους των 55 ομοσπονδιών-μελών, των ευρωπαϊκών Λιγκών, της ECA (ομοσπονδία ευρωπαϊκών κλαμπ) και τη FIFPro (ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) στην πολύ κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της προσεχούς Τρίτης (17/03).
Εκεί όπου θα εξεταστούν όλα τα σενάρια, όχι μόνο για το βραχυπρόθεσμο, αλλά και για το μακροπρόθεσμο μέλλον του ευρωπαϊκού και -σε μεγάλο βαθμό και- του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Προτεραιότητα όλων είναι κατά σειρά η ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων κι εκεί θα επικεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας, δεδομένου ότι μετά το «λουκέτο» σε όλες τις ευρωπαϊκές Λίγκες λόγω της πανδημίας, το καλεντάρι έχει «συμπιεστεί» και οι ημερομηνίες απλά δεν… βγαίνουν.
Κι ακόμη κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά μέσα στο επόμενο δίμηνο και υπάρξει ύφεση σε βαθμό που να δοθεί το «πράσινο φως» από τις (κατά χώρες) ιατρικές αρχές για να επανεκκινήσουν οι αγώνες, το πρόγραμμα θεωρείται αδύνατο να «βγει» χρονικά.
Η μετάθεση του Euro 2020
Το βασικό «κλειδί» για να μπει σε μία σειρά αυτό το «κουβάρι» με τις ημερομηνίες, (θα) είναι η μετάθεση της τελικής φάσης του Euro2020 που ήταν προγραμματισμένο για το διάστημα 12 Ιουνίου-12 Ιουλίου (σε δώδεκα διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης) σε άλλη χρονική περίοδο. Είτε τον Δεκέμβριο του 2020 (μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων του Champions και Europa League), είτε το αντίστοιχο διάστημα του καλοκαιριού του 2021.
Κι αυτό ωστόσο, μοιάζει… σχετικό, διότι:
1) Αν το Euro2020 πάει για τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν όλες οι ευρωπαϊκές λίγκες χρονικά και να «συμπιέσουν» το πρόγραμμά τους για να βγαίνουν οι ημερομηνίες, ξέχωρα από την περαιτέρω οργάνωση που θα πρέπει να υπάρξει στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες της τελικής φάσης.
2) Στο σενάριο διεξαγωγής της διοργάνωσης το επόμενο καλοκαίρι (2021), υπάρχουν κι άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν, διότι:
α) Θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί από την αρχή όλο το πρόγραμμα του Nations League,
β) Θα χρειαστεί να αλλάξει το πρόγραμμα ορισμένων προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ
γ) Θα πρέπει να βρεθεί λύση με τη FIFA που έχει ήδη προγραμματίσει την έναρξη του νέου, ανανεωμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων για τις 17 Ιουνίου 2021, στην Κίνα. Και οι ούτως ή άλλως «ταραγμένες» σχέσεις ανάμεσα στην UEFA και τη FIFA, θα χρειαστεί να… δοκιμαστούν και να οδηγηθούν σε μία βασική συμφωνία, εφόσον κριθεί απαραίτητο να αλλάξει το καλεντάρι.
Ζημιές έως και 1 δις Euro!
Το σενάριο του Δεκεμβρίου δείχνει να έχει τούτη τη στιγμή τους περισσότερους «υποστηρικτές», αφού όλες οι Λίγκες θέλουν πρώτα απ’ όλα να ολοκληρωθούν οι εγχώριες διοργανώσεις. Διότι σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό εφικτό (λόγω των προθεσμιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέχρι την 31η Μαΐου, ελέω Euro), οι οικονομικές «ζημιές» -από χορηγούς, συμβόλαια, διαφημίσεις κ.ο.κ.- που θα υποστούν οι διοργανώτριες αρχές των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, θα ξεπεράσουν στο σύνολό τους τα 800 με 900 εκατ. Euro στις «αισιόδοξες» προβλέψεις και μπορεί να φτάσει σε άνω του 1 δις Euro στις «απαισιόδοξες» προβλέψεις! Ποσό τεράστιο και ικανό να φέρει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στα όρια του… κραχ.
Την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν κανονικά (κορονοϊού επιτρέποντος) οι εφετινές Λίγκες, την είχε επισημάνει σε προ διημέρου ανακοίνωσή της και η διοικούσα αρχή των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τονίζοντας πως «…είναι πολύ σημαντικό οι εγχώριοι διαγωνισμοί να ολοκληρωθούν αυτή τη σεζόν, ώστε να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος για ολόκληρο το ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αυτή η κρίση προκαλεί πολύ σοβαρές αθλητικές και οικονομικές συνέπειες σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο άθλημα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την UEFA και άλλους ενδιαφερόμενους για να βρούμε με εποικοδομητικό τρόπο κοινές λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του EURO 2020».
Euro 2020 στη… Γερμανία
Ένα άλλο ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος, αφορά το «άπλωμα» του προσεχούς Euro2020. Η UEFA είχε αποφασίσει προ ετών, να γίνει η εφετινή διοργάνωση σε 12 διαφορετικές πόλεις και χώρες (Μπιλμπάο-Ισπανία, Λονδίνο-Αγγλία, Γλασκόβη-Σκοτία, Δουβλίνο-Ιρλανδία, Κοπεγχάγη-Δανία, Άμστερνταμ-Ολλανδία, Μόναχο-Γερμανία, Ρώμη-Ιταλία, Βουδαπέστη-Ουγγαρία, Βουκουρέστι-Ρουμανία, Μπακού-Αζερμπαϊτζάν, Αγ. Πετρούπολη-Ρωσία), προκειμένου να δώσει ένα άλλο «χρώμα» στη διοργάνωση.
Δεν είναι… προβλέψει ωστόσο, τον κορονοϊό κι όλες τις συνέπειες της πανδημίας. Θα προταθεί λοιπόν να «μαζευτεί» το εύρος της διοργάνωσης -ει δυνατόν- σε μία, δύο ή μάξιμουμ τρεις χώρες, αφήνοντας εκτός τις βαριά «χτυπημένες» από τον κορονοϊό, Ιταλία, Ισπανία.
Εφόσον δε, υπάρξουν επιβεβαιωμένα δείγματα υποχώρησης της πανδημίας, η δεύτερη πρόταση θα είναι να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση (είτε ολόκληρη, είτε ένα μεγάλο κομμάτι της) στη Γερμανία, που από πλευράς συνολικών αθλητικών -κι όχι μόνο- υποδομών είναι η αρτιότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η πρόταση μάλιστα έχει ήδη κυκλοφορήσει στα… υψηλά «στρώματα» της UEFA.
Οι Γερμανοί άλλωστε, έχουν ήδη αναλάβει και το Euro2024, έχουν την τεχνογνωσία και την οργάνωση και στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, θα τεθεί στο τραπέζι κι αυτή η πρόταση, στο πλαίσιο της μεταφοράς της τελικής φάσης του Euro2020 τον Δεκέμβριο για να αποφορτιστούν χρονικά και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.
«Μετά από 3-4 εβδομάδες»
Όλα αυτά βεβαίως, θα μπορούσαν να ισχύσουν και να προχωρήσουν στο «καλό» σενάριο, δηλαδή στη σταδιακή υποχώρηση της έξαρσης του ιού έως τα μέσα με τέλη Μαΐου, προκειμένου στο αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρωθούν οι σεζόν των εγχώριων πρωταθλημάτων.
Διότι υπάρχει και το «κακό» σενάριο, αυτό που λέει πως οι γιατροί δύσκολα θα δώσουν το… ΟΚ πριν από τον Σεπτέμβριο για να επιστρέψουν οι ομάδες σε δράση. Η UEFA έχει ήδη μιλήσει με κυβερνήσεις και ιατρικές αρχές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να «ζυγίσει» όλα τα δεδομένα, διότι η απόφαση που θα πάρει, θα πρέπει να είναι «κεντρική» και «συνολική».
Όλοι τους καταλήγουν σε ένα βασικό συμπέρασμα ως προς την πανδημία: «Ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα έχουμε όλοι μας μετά από 3-4 εβδομάδες από την κορύφωση της πανδημίας ανά την Ευρώπη».
Κεντρική απόφαση στο «κακό σενάριο»
Το «κακό σενάριο» (με επανέναρξη μετά από 4-5 μήνες), είναι ένα έτερο κομβικό ζήτημα προς… συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. Διότι θα πρέπει να παρθεί μία συνολική απόφαση για το πώς θα «κλείσει» η εφετινή σεζόν στα πρωταθλήματα κάθε χώρας.
Η οικονομική ζημιά, θα είναι τεράστια, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί και μία κεντρική «φόρμουλα» ολοκλήρωσης των Λιγκών. Θα υπάρξουν πλέι-οφ και πλέι-άουτ για τίτλο, Ευρώπη και υποβιβασμό όταν κι όποτε ξεκινήσει ξανά η… δράση; Η Ιταλία και οι ομάδες της Serie A το απέρριψαν ήδη σαν σενάριο.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να επιστρέψουν όλες οι Λίγκες σε δράση μέσα στους επόμενους 2 με 2,5 μήνες, η απόφαση για το πώς θα τελειώσει η σεζόν θα πρέπει να είναι κεντρική και όχι ανάλογα με το τι σκέφτεται η κάθε ομοσπονδία, όπως έγινε π.χ. στο μπάσκετ με τη Λιθουανία και την Ουκρανία. Κι αυτό το ζήτημα (αξιοπιστίας) και κοινής γραμμής, θα απασχολεί σοβαρά την τηλεδιάσκεψη.
Τα Κύπελλα Ευρώπης και το Final-4
Η ολοκλήρωση των Κυπέλλων Ευρώπης (Champions και Europa League) έρχεται δεύτερη στη σειρά προτεραιότητας των ομοσπονδιών και των συλλόγων. Ήδη υπήρξαν κι επ’ αυτού πολλά σενάρια, για να «μαζευτεί» ο χρόνος διεξαγωγής τους.
Όπως το να προχωρήσουν τα εναπομείναντα παιχνίδια σε μονούς νοκ-άουτ αγώνες ή ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνει… Final-4 τεσσάρων ημερών σε Champions League και Europa League, σε Κωνσταντινούπολη και Γκντανσκ, όπου ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνουν οι εφετινοί τελικοί.
Σενάριο που έφερε στον… αφρό σήμερα η ισπανική «AS», επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο πλάνο που θα παρουσιάσει ο γραμματέας διοργανώσεων της UEFA, Τζιόρτζιο Μαρκέτι, θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη ανάμεσα στους εκπροσώπους των 55 ομοσπονδιών και όλους τους άλλους φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Μεταγραφική περίοδος και συμβόλαια
Άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, είναι το μέχρι… πότε θα παίζουν μπάλα οι εγχώριες Λίγκες για να ολοκληρώσουν την εφετινή σεζόν, εάν περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού.
Διότι το σενάριο που έκανε λόγο ακόμη και για… Ιούλιο δεν θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή, καθώς την 30η Ιουνίου ολοκληρώνεται ουσιαστικά το ημερολογιακό έτος κάθε ποδοσφαιρικής σεζόν και μαζί με αυτό (και) τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.
Χιλιάδες παίκτες μένουν ελεύθεροι την 1η Ιουλίου, εκατοντάδες έχουν ήδη υπογράψει σε άλλες ομάδες με έναρξη συμβολαίου από 1/7/2020 και δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παίζουν στους σημερινούς συλλόγους τους. Συν το… χάος που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αφού θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση και με τη FIFA και με τις άλλες συνομοσπονδίες των άλλων ηπείρων.
Ως εκ τούτου κι εδώ η απόφαση θα παρθεί κεντρικά από την UEFA. Κι εφόσον μετατεθεί οριστικά το Euro2020, θα δοθεί κεντρική «ντερεκτίβα» για ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων έως 30 Ιουνίου. Όπερ σημαίνει πως η αναπροσαρμογή του καλενταριού ανά χώρα, θα φέρει αγώνες ανά τρεις μέρες, με τους ποδοσφαιριστές προερχόμενους από πολύ μεγάλη αποχή. Συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών πλέι-οφ και πλέι-άουτ που θα πρέπει να «κουμπώσουν» 10 και 7 αγωνιστικές αντίστοιχα μέσα σε ένα μήνα!
Κι εννοείται όλα τα παραπάνω, κορονοϊού… επιτρέποντος, διότι αυτή τη στιγμή προέχει η υγεία όλων. Κι όπως συνηθίζει να λέει και ο σπουδαίος Ιταλός προπονητής Κάρλο Αντσελότι «…το ποδόσφαιρο για πολλούς από εμάς, είναι απλά το πιο σημαντικό, από τα ασήμαντα πράγματα της ζωής…».
Πηγή: mikriliga.com