Ποιός θα μπορούσε να πιστέψει ότι τη Ζάκυνθο υπάρχει αθλητής τρίαθλου που κάνει για πλάκα ποδήλατο 90 χιλιόμετρα, κολύμβηση 1900 μέτρα και τρέξιμο 21 χιλιόμετρα σε μόλις 8 ώρες; Και όμως είναι εδώ. Δίπλα μας! Το παιδί της διπλανής πόρτας που, σεμνά, ταπεινά και καθημερινά κάνει όλα αυτά τα παραπάνω! Το όνομα αυτού: Πάρης Αποστολόπουλος, 33 ετών με καταγωγή από την Καλαμάτα ο οποίος γεννήθηκε και ζει στη Ζάκυνθο. Ένας πραγματικός “Ιronman” ο οποίος ζει και αναπνέει για τον αθλητισμό και φυσικά για το αγαπημένο του Τριάθλο. Ο συγκεκριμένος αθλητής, θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα “Ιronman” που θα γίνει στην Μεσσηνία και στο γνωστό σε όλους “Costa Navarino” στις 25 Οκτωβρίου του τρέχοντος ‘έτους. Ο ίδιος ήταν καλεσμένος στην αθλητική εκπομπή “EL CLASICO” και μίλησε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και για το πως μπήκε στην ζωή του το συγκεκριμένο αγώνισμα!
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Στον αθλητισμό ασχολούμαι εδώ και 3 χρόνια περίπου. Το αγωνιστικό κομμάτι δεν το είχα ούτως ώστε να λάβω μέρος σε κάποιον αγώνα, το είχα πιο πολύ σαν χόμπι. Στην πορεία όμως, βρήκα τις πηγές και τα ερεθίσματα και διαπίστωσα, ότι αρκετοί κάνουν πολλά πράγματα, γιατί όχι και εγώ! Εμπνευστής μου ήταν ένας αθλητής ο Παπαγγελής ο οποίος ήταν πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, έφηβος ο οποίος είχε ένα ατύχημα και του ακρωτηρίασαν το πόδι. Ασχολήθηκε λοιπόν, πάνω σε αυτό που κάνω εγώ τώρα. Ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμβηση και έγινε πάρα πολύ γνωστός τριαθλητής στην Ελλάδα.
Για μένα, αυτός ο αθλητισμός έχει γίνει τρόπο ζωής, τόσο η ποδηλασία όσο η κολύμβηση αλλά το τρέξιμο. Απλά, όλα αυτά δεν γίνονται έτσι αυθαίρετα, χρειάζεται πλάνο και σωστή προπόνηση. Το τρίαθλο απαιτεί 1900 μετρά κολύμβηση, 90 χιλιόμετρα ποδήλατο και 21 χιλιόμετρα τρέξιμο. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε 8 ώρες! Σε καθημερινή βάση, γίνεται και η ανάλογη χρονομέτρηση. Για να συνδυαστούν όλα αυτά μαζί υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που τον βρίσκεις στην πορεία της προπόνησης. Παράδειγμα, στην κολύμβηση χρησιμοποιώ μόνο τα χέρα σαν τριαθλητής έτσι ώστε τα πόδια να είναι ξεκούραστα για το τρέξιμο και για το ποδήλατο.
Μια μέση απόσταση για εμένα, σε καθημερινή βάση με το ποδήλατο είναι περίπου τα 70 χιλιόμετρα. Δηλαδή τον γύρο της Ζακύνθου τον κάνουμε σε τρεις ώρες! Αυτό συμβαίνει κάθε ημέρα και αυτό γίνεται για χαλάρωση. Το ίδιο συμβαίνει και στην θάλασσα αλλά και στο τρέξιμο. Η καθημερινή προπόνηση βγαίνει μέσα από ένα πρόγραμμα, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μαζί γιατί απαιτείται και η ξεκούραση. Κάποιες ημέρες συνδυάζεις και δύο αθλήματα μαζί αλλά με διαφορετικούς τρόπους προπόνησης. Μια ημέρα την εβδομάδα υπάρχει απαραιτήτως το ρεπό.
Αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα γίνει για 2η φορά στην Ελλάδα. Ήταν να γίνει τον Μάιο αλλά λόγω της πανδημίας, μετατέθηκε για τις 25 Οκτώβριου στο ίδιο μέρος στην Μεσσηνία στο “Costa Navarino”. Σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα ” IRONMAN” παίρνουν μέρος πολλοί αθλητές, ο νικητής που περσινού πρωταθλήματος έχει πάρει μέρος σε 7 με 8 τέτοια πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα σιγά σιγά, είναι αρκετοί οι αθλητές που παίρνουν μέρος σε αυτά τα μεγάλα τουρνουά.
Για τους αθλητές και για εμένα αυτή η συμμετοχή είναι σημαντική, όχι τόσο για να ανέβεις στο βάθρο αλλά για να τερματίσεις σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση. Μεγαλύτερος αντίπαλος σε αυτό το ‘άθλημα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτόν θα πρέπει κάθε στιγμή να ξεπερνάμε. Αυτό κάνω και εγώ, προσπαθώ να ξεπερνώ τον εαυτό μου, δεν κοιτάζω τι κάνουν οι άλλοι αθλητές. Είμαι ευχαριστημένος και πιστεύω θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό.”