Το μείζον πρόβλημα του ζακυνθινού αθλητισμού που είναι οι μηδενικές αθλητικές υποδομές στη Ζάκυνθο αναδείχθηκε από την Επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρα Μπαλού και επαληθεύτηκε διa στόματος Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Κων/νου Καποδίστρια ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει στα χέρια του κάποια μελέτη από το Δήμο Ζακύνθου για να δημιουργεί κάποιο-νέο αθλητικό έργο στο νησί, πλην του Ενωσιακού γηπέδου που ήδη η ΕΠΣ Ζακύνθου έχει φτιάξει την μελέτη. Επίσης αποκαλύφθηκε ότι πέρυσι το καλοκαίρι το έργο στο Γαϊτάνι δεν πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο διότι δεν υπήρχε απαρτία του τότε Περιφερειακού Συμβουλίου!   

Μπορείτε εδω να ακούσετε όλα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το 40:00 -60:00

Το Ενωσιακό Γαϊτανίου

Αλ. Μπαλού: “Oι αθλητικές υποδομές είναι εγκαταλελειμμένες και να καταρρέουν . . Εξαγγελίες, υποσχέσεις και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Στη Ζάκυνθο είναι μηδενικές οι αθλητικές υποδομές εδω και χρόνια.  Όλα αυτά συντηρούνται από την χρηματοδότηση και την συμμετοχή των γονιών αλλά και από την διάθεση των παιδιών, των προπονητών και των παραγόντων για να απολαύουν αυτό το αγαθό του αθλητισμού”.  

Κώστας Καποδίστριας: “Αν θέλουμε αθλητικές εγκαταστάσεις καινούργιες πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης για να υπάρξουν αποτελέσματα, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε στον βαθμό που θα έπρεπε. Το μονό γήπεδο που ενδέχεται να κατασκευαστεί είναι ο Ενωσιακό στο Γαϊτάνι και αυτό γιατί υπάρχει η μελέτη από την ΕΠΣ Ζακύνθου και στο επόμενο Περιφερειακό που θα γίνει στη Ζάκυνθο θα υπογραφεί η προγραμματική μεταξύ ΠΕ Ζακύνθου και ΕΠΣ Ζακύνθου”.

Η κλειστή κερκίδα στο Δημοτικό Στάδιο Ζακύνθου

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα τέθηκε το ζήτημα των αθλητικών υποδομών της Ζακύνθου και της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ‘ήδη ταλαιπωρημένα γήπεδα. Πολλά ειπώθηκαν και πολλά αποκαλύφθηκαν σχετικά με τις ανύπαρκτες αθλητικές υποδομές αλλά και με τις μεταθέσεις των ευθυνών όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που βγήκε στην επιφάνεια είναι ότι δεν υπάρχει καμιά μελέτη από την Δημοτική αρχή στα χέρια της ΠΕ Ζακύνθου έτσι ώστε να προχωρήσει χρηματοδότηση κάποιου έργου! 

Ο Χώρος που ήταν το παλιό κλειστό γυμναστήριο στο Δημοτικό Στάδιο

Το θέμα τέθηκε από την επικεφαλής της παράταξης “Λαική συσπείρωση”  κ. Αλεξάνδρα Μπαλού η οποία πήρε τον λόγο και είπε αναλυτικά:  

Η Αλεξάνδρα Μπαλού

“Ο μόνος πολυχώρος που μπορεί να φιλοξενήσει αθλητικές δραστηριότητες στο νησί της Ζακύνθου είναι το Δημοτικό Στάδιο του νησιού. Ο μισός χώρος που θα μπορούσε να στεγάσει δραστηριότητες είναι κλειδωμένος λόγω της ακαταλληλότητας από τους σεισμούς του 2018. Κτήριο που είναι κατασκευασμένο το 1980 περίπου. Χωρίς συντήρηση, χωρίς ενίσχυση όλα αυτά τα χρόνια και οι ευθύνες φυσικά διαχρονικές. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα στο συγκεκριμένο στάδιο είναι συνολικότερο. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου στο νησί είναι σε άθλια κατάσταση, χωρίς αποδυτήρια, με επικίνδυνες περιφράξεις, με χλοοτάπητες κατεστραμμένους με τα χρόνια και οι ευθύνες φυσικά διαχρονικές.

Για κλειστό γυμναστήριο χρησιμοποιείται ένα σχολικό γυμναστήριο και φυσικά στη Ζάκυνθο έχουν την πρωτοτυπία να κάνουμε αγώνες στα σχολικά. Στο νησί της Ζακύνθου δεν υπάρχει κολυμβητήριο. Μιλάμε για ένα νησί ανεπτυγμένο που ζει και αυτό το τουριστικό θαύμα. Εκεί όπου ο τζίρος των χρημάτων ρέει άφθονος. Φυσικά έχουμε τα ναρκωτικά να θερίζουν, την υποκουλτούρα και την λογική τύπου Λαγανά. Μακριά από τα έθιμα και τον πολιτισμό του νησιού. Για αυτή την ανάπτυξη μιλάμε. Αντίστοιχα λοιπόν οι αθλητικές υποδομές είναι εγκαταλελειμμένες και να καταρρέουν .

Φυσικά ισχύει και  εδώ η εμπορευματοποίηση. Όλα αυτά συντηρούνται από την χρηματοδότηση και την συμμετοχή των γονιών αλλά και από την διάθεση των παιδιών, των προπονητών και των παραγόντων για να απολαύουν αυτό το αγαθό του αθλητισμού. Εξαγγελίες, υποσχέσεις και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το 2022 είχαν γραφτεί 2 εκατομμύρια ευρώ για το κλειστό στη Ζάκυνθο. Δεν έγινε τίποτα. Αφαιρέθηκαν και τα πόσα από τον προϋπολογισμό του 2023. Και σήμερα δεν βλέπουμε καμιά καινούργια εγγραφή.

Υπήρξαν υποσχέσεις για το Ενωσιακό γήπεδο στο Γαϊτάνι, τίποτα δεν έχει γίνει ούτε σε αυτό το γήπεδο. Φυσικά  δεν υπάρχει εγγραφή για το κολυμβητήριο της Ζακύνθου πουθενά.

Ερωτάμε λοιπόν συγκεκριμένα εάν έχει υπογράψει η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου εάν έχει υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τον Δήμο Ζακύνθου. Για ποιες αθλητικές υποδομές και σε ποιά φάση βρίσκονται. Ποιές αθλητικές υποδομές έχει αναλάβει αυτοτελώς η ΠΕ Ζακύνθου. Αν θα πάρει μέτρα η ΠΙΝ για το κλειστό γυμναστήριο στο Εθνικό Στάδιο και ποια η πρόβλεψη και ο σχεδιασμός για την δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου στο Εθνικό Στάδιο Ζακύνθου.”


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κώστας Καποδίστριας πήρε τον λόγο και απάντησε στην κα Μπαλού.  Παραδέχθηκε ότι το ζήτημα των αθλητικών υποδομών στο νησί είναι σημαντικό, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά και χρηματοδοτήσεις.

Ο Κων/νος Καποδίστριας

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Πρώτα διαπιστώνουμε και μετά φιλοδοξούμε και έχουμε το όραμα ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Ο ρόλος της Περιφέρειας και του Δήμου είναι διακριτός και συμπληρωματικός. Αν θέλουμε αθλητικές εγκαταστάσεις καινούργιες πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης για να υπάρξουν αποτελέσματα, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε στον βαθμό που θα έπρεπε.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποτελέσματα γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση είτε για το Κλειστό Γυμναστήριο, είτε για Κολυμβητήριο, είτε για μικρότερα γήπεδα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η γη, τα οικόπεδα ανήκουν στο Δήμο. Η Περιφέρεια έχει τον ρόλο να βρει χρηματοδότηση. Αυτή την στιγμή που θέτετε αυτά τα ερωτήματα να σας πω ότι δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση Δήμου και Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο στο Ενωσιακό γήπεδο στο Γαϊτάνι. Η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή είχε καταθέσει ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με την ΕΠΣ Ζακύνθου για την επισκευή του γηπέδου. Δεν υπήρχε μελέτη. Παρόλα αυτά εισήλθε το θέμα στο Περιφερειακό συμβούλιο. Δεν συζητήθηκε διότι δεν είχε απαρτία. Και μετά ήρθαν οι εκλογές και δεν μπορούσε να τεθεί τέτοιο θέμα. Ο προϋπολογισμός τότε ήταν στις 260.000 ευρώ και αφορούσε τάπητα καθίσματα και προμήθεια εξοπλισμού.  Ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα να υπάρχει αυτή η μελέτη για την συνολική εικόνα της προγραμματικής σύμβασης και στο επόμενο Περιφερειακό που θα γίνει στη Ζάκυνθο να μπορούμε να κάνουμε την προγραμματική με την ΕΠΣ Ζάκυνθου.”

Για τα άλλα θέματα γνωρίζω ότι ο Δήμαρχος διερευνά να δει τι γίνεται στα άλλα γήπεδα έτσι ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση από την πλευρά του. Για το κλειστό γυμναστήριο που γκρεμίστηκε το 2016. Όντως έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις διαχρονικά. Δεν υπήρχε καμιά προγραμματική μεταξύ δήμου και Περιφέρειας εκείνη την εποχή. Έχουμε ρωτήσει τον Δήμο αν υπάρχει κάποια μελέτη για να βοηθήσουμε αλλά η αλήθεια είναι δεν έχει γίνει τίποτα. Για το κολυμβητήριο υπάρχει μια συζήτηση από τον Δήμο για εύρεση οικοπέδου αλλά οι πληροφορίες που έχω είναι μέχρι εκεί. Πάντως είναι δύσκολο να γίνει κολυμβητήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.