Το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής (SL2) μπήκε πλέον στην τελική του ευθεία. Δέκα αγωνιστικές παραμένουν για να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν με τις ομάδες να “φουλάρουν τις μηχανές τους” για να πετύχουν τους στόχους τους. Τόσο στον Βορρά όσο και στο Νότο, τα κομπιουτεράκια έχουν βγει για να βγάλουν τους αριθμούς εκείνους που κάθε ομάδα χρειάζεται.
Το ίδιο συμβαίνει και στην ομάδα της Ζακύνθου. Ο ΑΠΣ Ζάκυνθος, φέτος, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια που όμοια της, δεν υπάρχει πλην φυσικά της Καβάλας που δίνει την δική της μάχη επιβίωσης στο Βορρά. Οι νησιώτες του Ιονίου αφού πέτυχαν πολλές δικαστικές νίκες σε επίπεδο θεσμών του Ελληνικού ποδοσφαίρου (ΕΠΟ-SL2) αλλά και σε κρατικό επίπεδο (E.E.A Διοικητικό Εφετείο), κέρδισαν με το “σπαθί τους” την ιστορική άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.
Μόνο που… η Ζάκυνθος δεν μπόρεσε να κατέβει “πάνοπλη” από την αρχή του πρωταθλήματος. Δεν μπόρεσε να κάνει μεταγραφές με μοναδικό δικαίωμα να αγωνιστεί με τους παίκτες που είχε στο ρόστερ της (ερασιτέχνες). Τώρα τι ακριβώς έφταιξε και η ομάδα έφτασε σε αυτό το σημείο να ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει μόλις τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα.
Επί της ουσίας, θα πρέπει να αναφερθούμε σε ένα και μοναδικό σημείο, το οποίο δεν είναι άλλο από την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία. Η Ζάκυνθος βρίσκεται (ακόμα) στην τελευταία θέση του βαθμολογικοί πίνακα με 14 βαθμούς. Πάνω από αυτήν αλλά κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού βρίσκονται η Ρόδος, ο Ηρόδοτος με 20 και ο Αστέρας Βλαχιώτη με 21 βαθμούς . Πάνω από την διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται η Α..Ε Καραϊσκάκης και ο Διαγόρας Ρόδου με 22 βαθμούς. Η Ζάκυνθος λοιπόν απέχει 8 βαθμούς από το 8ο θαύμα, από την σωτηρία δηλαδή.
Πόσο όμως είναι εφικτό η κυανοκίτρινη ομάδα να καταφέρει να υπερκεράσει τόσες ομάδες που ενδεχομένως όλες έχουν βάλει όλα τα μέσα που διαθέτουν να παραμείνουν στην κατηγορία; Η αλήθεια είναι ότι η Ζάκυνθος πρέπει να υπερβάλει εαυτόν για να μπορέσει να κερδίσει την παραμονή της. Οι εχθρικές διαιτησίες αλλά και τα τόσα προβλήματα (οικονομικά) που υπάρχουν δημιουργούν συνεχόμενα εμπόδια και κυρίαρχο το κλείσιμο της “στρόφιγγας” των 77.500 ευρώ από την ΓΓΑ.
Δέκα αγωνιστικές απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με τη Ζάκυνθο να έχει μια αγωνιστική παραπάνω (βλ το εξ΄ αναβολής με ΟΦ Ιεράπετρας). Επί της ουσίας όμως η Ζάκυνθος έχει πραγματικές 10 αγωνιστικές και όχι 11 καθώς την 33η αγωνιστική θα πρέπει να κάνει το ρεπό της. Με υπολογισμούς η ζώνη μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 34 βαθμούς στο νότιο όμιλο.
Η Ζάκυνθος για να μπορέσει να φτάσει σε αυτό τον μαγικό αριθμό, θα πρέπει να συγκεντρώσει στις εναπομείναντες 10 αγωνιστικές 20 βαθμούς (ίσως και λίγο παραπάνω). Το πρόγραμμα της Ζακύνθου έχει έως εξής: 17η αγωνιστική (εξ΄ αναβολής εντός με Ιεράπετρα), 25η αγωνιστική με ΑΕΚ εκτός, 26η αγωνιστική με Καλαμάτα εντός, 27η αγωνιστική με ΠΑΟ Β΄ εκτός, 28η αγωνιστική με ΑΕ Καραϊσκάκης εντός, 29η αγωνιστική με Εργοτέλη εκτός, 30η αγωνιστική με Αστέρα Βλαχιώτη εντός, 31η αγωνιστική με Διαγόρα Ρόδου εκτός έδρας, 32η αγωνιστική με Χανιά εντός, 33η αγωνιστική ρεπό και 34η αγωνιστική με ΟΦ Ιεράπετρας εκτός.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω η Ζάκυνθος έχει 5 αγώνες στην έδρα της. θα πρέπει λοιπόν πάση θυσία να κερδίσει στην έδρα της τουλάχιστον και τους 5 αγώνες (ΟΦΙ, Καλαμάτα, Καραϊσκάκη, Βλαχιώτη και Χανιά) και να κερδίσει έναν αγώνα εκτός έδρας (ΠΑΟ Β’) και να πάρει και άλλες δύο ισοπαλίες (με Εργοτέλη με Διαγόρα, με ΑΕΚ η με ΟΦΙ).
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή και με την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα της Ζακύνθου, ο στόχος των πέντε εντός έδρας νικών μπορεί να επιτευχθεί με τον βαθμό δυσκολίας να ανεβαίνει κατακόρυφα στο παιχνίδι με την Καλαμάτα αλλά και στο παιχνίδι με τα Χανιά. Η Ζάκυνθος μπορεί να κερδίσει εδώ στο νησί ΟΦΙ, Καραϊσκάκη και Βλαχιώτη. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από το αυριανό παιχνίδι με τον ΟΦΙ. Αν η Ζάκυνθος μπορέσει και κερδίσει θα φτάσει τους 17 βαθμούς και θα θέλει άλλους τόσους σε 9 εναπομείναντες αγωνιστικές.