Τελικά θα επιβληθούν κυρώσεις βάση του ΚΑΠ στους αιτούντες της αίτησης ανακοπής του καταστατικού της ΕΠΣ Ζακύνθου, ή δεν παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο καθώς η αίτηση στρέφεται κατά του ίδιου το κράτους; Όλα αυτά θα απαντηθούν από την ροή που παίρνουν πλέον τα γεγονότα..
Πολύ μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αίτηση ανακοπής του καταστατικού της ΕΠΣ Ζακύνθου από την κα Αναστασία Κορφιάτη και τον κο Χαράλαμπο Ραυτόπουλο. Οι δύο αιτούντες ζητούν την ανακοπή της υπ΄ αριθμόν 25/30-12-2024 διάταξη του δικαστή του Πρωτοδικείου Ζακύνθου με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού της ΕΠΣ Ζακύνθου, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου, όπως αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση των μελών-σωματείων της ΕΠΣ Ζακύνθου στις 23/11/2023.
Οι δύο αιτούντες την ανακοπή αναφέρουν στο έγγραφό τους 3 λόγους ανακοπής του καταστατικού και ζητούν να γίνει δεκτή η ανακοπή και να ακυρωθεί- εξαφανισθεί η διάταξη του δικαστή του Πρωτοδικείου Ζακύνθου περί εναρμόνισης του καταστατικού. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το θέμα ή το ερώτημα που μπαίνει είναι αν σε αυτή την περίπτωση υπάρχει παραβίαση του αυτοδιοίκητου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου από τους δύο αιτούντες την ανακοπή του καταστατικού. Διότι αρκετοί κάνουν λόγο στο νησί, ότι παραβιάστηκε το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού ποδοσφαίρου και ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες στους δύο αιτούντες της ανακοπής.
Άρθρο 35
Επίλυση αθλητικών διαφορών
- Όλες οι διαφορές, που ανακύπτουν από την εφαρμογή και ερμηνεία του Καταστατικού, του παρόντος Κανονισμού και των εν γένει Κανονισμών, των αποφάσεων, οδηγιών, εγκυκλίων κ.λπ. της Ε.Π.Ο. που ισχύουν και αφορούν τις επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ενώσεις, τις ομάδες που μετέχουν στους πάσης φύσεως αγώνες, καθώς και οποιαδήποτε πρόσωπα, που συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα με αυτές ή που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδιότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου, επιλύονται, αποκλειστικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της Ε.Π.Ο., από τα αρμόδια
θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά (δικαστικά και δικαιοδοτικά) όργανα, που καθορίζονται στο Καταστατικό και τους κανονισμούς της Ε.Π.Ο. Απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. - Σε περίπτωση που κατά παράβαση της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, νομικό ή φυσικό πρόσωπο προσφύγει σε πολιτικό ή διοικητικό δικαστήριο επιβάλλονται σε βάρος του οι ακόλουθες ποινές από την κατά περίπτωση διοργανώτρια ή την Ε.Π.Ο.:
α) Ομάδα που ασκεί ένδικο βοήθημα οιασδήποτε μορφής (αγωγή, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προσφυγή, αίτηση ακυρώσεως κ.ο.κ.) τιμωρείται, με απόφαση της E.E. της διοργανώτριας αρχικά με προειδοποίηση και ποινή απαγόρευσης μετεγγραφών για την αμέσως επόμενη μετεγγραφική περίοδο. Εφόσον τριάντα (30) ημέρες μετά την επιβολή της πρώτης ποινής, παρά την προειδοποίηση επιμένει στην άσκηση του ενδίκου βοηθήματος, αποκλείεται, με νέα απόφαση της E.E. της διοργανώτριας από τους υπόλοιπους αγώνες τους πρωταθλήματος που μετέχει ή θα μετάσχει και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση. Ειδικά όταν διοργανώτρια είναι η SUPER LEAGUE 1, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που υφίσταται αμφισβήτηση, προ της επιβολής της ποινής στην υπαίτια ομάδα, δύναται να υποβάλει σχετικό ερώτημα στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, για το αν το ασκηθέν ένδικο βοήθημα υπάγεται στην ανωτέρω απαγόρευση.
β) Εάν η διοργανώτρια αδυνατεί ή αρνείται να επιβάλλει τις αναφερόμενες ποινές, τότε αυτές επιβάλλονται στην ομάδα με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. και στη διοργανώτρια επιβάλλεται, με την ίδια απόφαση, χρηματική ποινή ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000,00) ευρώ, εάν είναι επαγγελματική Ένωση και τρεις χιλιάδες (3.000,00) Ευρώ εάν είναι Ερασιτεχνική Ένωση καθώς και ποινή προειδοποίησης ανάκλησης της εκχώρησης διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Σε περίπτωση υποτροπής της άρνησης της διοργανώτριας τότε της αφαιρείται, με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο., το δικαίωμα διεξαγωγής του πρωταθλήματος.
γ) Εκτός των ανωτέρω ποινών, η Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. (με την ιδιότητά της ως προϊσταμένης αρχής του ποδοσφαίρου) δύναται να επιβάλλει στην παραβάτρια ομάδα την ποινή της αναστολής ιδιότητας μέλους και να της ορίσει προθεσμία για την παραίτηση από το κατά τα ως άνω ένδικο βοήθημα που έχει ασκήσει στα πολιτικά ή διοικητικά Δικαστήρια. Εφόσον η ομάδα προβεί σε παραίτηση από το ένδικο βοήθημα (δικόγραφο και δικαίωμα) εντός της ταχθείσης προθεσμίας η Ε.Ε. της Ε.Π.Ο., με νεότερη απόφασή της, ανακαλεί την ποινή της αναστολής.
δ) Εφ’ όσον προσφεύγει φυσικό πρόσωπο (μέλη Δ.Σ. ομάδων, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, γιατροί, διερμηνείς, φροντιστές, ποδοσφαιριστές κ.λπ.), με απόφαση της Ε.Ε. της διοργανώτριας επιβάλλονται σωρευτικά:
i) απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο,
ii) απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και
iii) εφ’ όσον αποδεικνύεται συμμετοχή της ομάδας του, η κατά τα ως άνω
περ. α’ ποινή.
Θα μπορούσε κανείς να πει με σαφήνεια ότι πράγματι είναι έτσι και ότι υπάρχει θέμα με το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Είναι όμως έτσι; ή υπάρχει νομικό παραθυράκι; Παρακάτω παραθέτουμε το αναλυτικό ρεπορτάζ.
Η ΕΠΣ Ζακύνθου…
Η διοργανώτρια μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμιά θέση πέραν της σχετικής ενημέρωσης περί ανακοπής. Κύκλοι της όμως κάνουν λόγο ότι υπάρχει κατάφορη παραβίαση του αυτοδιοίκητου καθώς όπως υποστηρίζουν οι δύο αιτούντες αναφέρουν στο σχετικό έγγραφο τους ότι είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων ομάδων. Η Αναστασία Κορφιάτη δηλώνει μέλος της ομάδας της Δόξας Πηγαδακίων και ο Χαρ. Ραυτόπουλος δηλώνει μέλος αθλητικού σωματείου (δεν αναφέρει το όνομα του σωματίου). Η διοργανώτρια αφήνει (τεχνηέντως) να εννοηθεί ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 35 και πιθανότητα θα ενημερώσει την ΕΠΟ για το τι συμβαίνει και κυρίως διότι η αίτηση (ανακοπής) στρέφεται κατά της ΕΠΣ Ζακύνθου σύμφωνα με το έγγραφό που κοινοποιήθηκε στην διοργανώτρια από δικαστικό κλητήρα.
Η άλλη όψη του νομίσματος…
Η πλευρά των αιτούντων της ανακοπής κάνει λόγο ότι με την παρούσα αίτηση (ανακοπής του καταστατικού), δεν υπάρχει καμία ένδειξη παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΠΟ περί του αυτοδιοίκητου καθώς η αίτηση έχει να κάνει με το νόμο του κράτους και κατά της απόφασης διάταξης του δικαστή του πρωτοδικείου Ζακύνθου. Ως εκ τούτου λέει (ανεπισήμως) η πλευρά των αιτούντων δεν υπάρχει παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας.
Το αύριο…
Η συγκεκριμένη υπόθεση όπως όλα δείχνουν, θα έχει πολύ “ψωμί”. Η αίτηση ανακοπής θα συζητηθεί την Πέμπτη 13 Μαρτίου σε κάποιο γραφείο του δικαστικού μεγάρου. Πάντως η διοργανώτρια προσπαθεί να στείλει μήνυμα ότι θα υπάρξουν συνέπειες ακόμα και στην ίδια τη Δόξα Πηγαδακίων και για αυτό τον λόγο έστειλε e-mail ζητώντας από την κα Κορφιάτη να απεμπολήσει το δικαίωμα μέλους από το εν λόγω σωματείο για να μην υπάρξουν κυρώσεις από την κείμενη νομοθεσία στη ίδια την ομάδα της Δόξας Πηγαδακίων. Για τον εταίρο αιτούντα τον Χαρ. Ραυτόπουλο νομικές πηγές κάνουν λόγο ότι δεν ‘έχει κανένα έννομο συμφέρον να αιτηθεί ανακοπή του καταστατικού. «Ο καιρός γαρ εγγύς» λοιπόν για όλα αυτά που συμβαίνουν στην ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων της ΕΠΣ Ζακύνθου.