Ένα από τα πιο σημαντικότερα βήματα της έκανε η κυβέρνηση η οποία επεοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για να εφαρμόσει την κάρτα υγείας του αθλητή. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες υπό την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιου Συναδινού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την Κάρτα Υγείας του αθλητή.
Η ανάγκη πρόληψης των αιφνίδιων θανάτων αθλητών αλλά και η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον προαγωνιστικό έλεγχο, εντοπισμού των ομάδων στόχων αλλά και οι δομές διάσωσης και πρώτων βοηθειών στους αγωνιστικούς-αθλητικούς χώρους βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.
Αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των δυο Γενικών Γραμματέων καθώς και του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.) του Ειδικού Κέντρου Καρδιάς Αθλητών και Νέων (Ε.Κ.Κ.Α.Ν.), της Πυροσβεστικής, της Καρδιολογικής Εταιρίας και των θεσμικών ιατρικών φορέων, προκειμένου να εξειδικευτεί άμεσα το πρωτόκολλο προληπτικού ελέγχου, οι μηχανισμοί και οι φορείς του προληπτικού ελέγχου, η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των ελεγκτών και των διασωστών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Ε.Κ.Α.Ε. οι κ.Καποδίστριας και Εμμανουηλίδης, από το Ε.Κ.Κ.Α.Ν οι κ. Αναστασάκης και Ριτσάτος, από την Πυροσβεστική ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος ειδικός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και ο κ. Γ. Ντουνιάς σύμβουλος του υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.
Θα ακολουθήσει πρόσκληση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), σε αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες, σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ίσως και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό να υπάρξουν εξελίξεις εντός του καλοκαιριού που να επιβάλουν υποχρεωτική κάρτα υγείας για ομάδες και σωματεία… Ένα μέτρο που αν εφαρμοστεί θα αλλάξει τις δομές διάσωσης και των πρώτων βοηθειών στους αγωνιστικούς χώρους…
Το ιστορικό της κάρτας υγείας…
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τέθηκε από τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας Dr Γιάννη Οικονομίδη η πρόταση του υποχρεωτικού ελέγχου υγείας ως απάντηση στο φαινόμενο των ξαφνικών θανάτων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν κατά κύριο λόγο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Το πρόγραμμα ονομάστηκε «κάρτα υγείας». Στις 22 Σεπτεμβρίου 2005, μέσω διαγωνισμού, η ΕΠΟ σύναψε συμφωνία με την εταιρεία «PC SYSTEMS» για τη χρήση του λογισμικού προγράμματος τηλεϊατρικής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρόγραμμα αποτελείτο από ένα κεντρικό και ένα περιφερειακό σύστημα. Το κεντρικό σύστημα θα έπρεπε να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΕΠΟ, ενώ το περιφερειακό να εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, με 53 σταθμούς – έναν σε κάθε Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) της χώρας. Τα δύο αυτά συστήματα θα έπρεπε να συνδέονται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου.
Το σχέδιο επίσης προέβλεπε ότι στο κεντρικό σύστημα θα γίνεται η αποθήκευση των ιατρικών δεδομένων και ο έλεγχός τους από αρχίατρο, προκειμένου να γίνει η έκδοση της «Κάρτας Υγείας Αθλητή». Τα δεδομένα θα συλλέγονταν, θα καταχωρούνταν και θα αποστέλλονταν στο Κεντρικό Σύστημα από κάθε ΕΠΣ ξεχωριστά.
Κάθε ένας από τους περίπου 250.000 αθλητές της ΕΠΟ θα έπρεπε να κάνουν κάθε χρόνο, ένα συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών εξετάσεων και όλα τα ιατρικά δεδομένα αυτομάτως να αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων που θα βρίσκεται στο κεντρικό σύστημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι αρχίατροι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά δεδομένα από τον υπολογιστή τους και να αποφασίζουν αν ο κάθε αθλητής είναι υγιής και συνεπώς αν μπορεί να συμμετάσχει σε επίσημους αγώνες ποδοσφαίρου. Τι έγινε από όλα τα παραπάνω; Tίποτα!
Η ΕΠΟ αφού συμφώνησε με την εταιρεία, άρχισε σταδιακά να παραλαμβάνει ιατρικά μηχανήματα και να τα στέλνει στις Ενώσεις – μέλη της οι οποίες θα έπρεπε να βρουν χώρο για να τα στεγάσουν, δημιουργώντας ένα «ιατρικό κέντρο». Το αρχικό κόστος εξέτασης ανά ποδοσφαιριστή κοστολογήθηκε στα 30 ευρώ, όμως έπειτα από αντιδράσεις μειώθηκε στα 15.
Όταν άρχισε η πιλοτική λειτουργία, άρχισαν και οι αντιδράσεις από τους ιατρικούς συλλόγους οι οποίες εκφράστηκαν κυρίως σε νομούς όπως η Δράμα, η Αργολίδα, ο Βόλος, η Αρκαδία κ.α. Το θέμα που έμπαινε από την πλευρά των ιατρικών συλλόγων ήταν ότι δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των «ιατρείων της ΕΠΟ», τα οποία θα έπρεπε να έχουν ειδική άδεια.
Την περίοδο 2006-2007 άρχισε ένας κύκλος επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού (Αθλητισμού) για να βρεθεί λύση, όμως το θέμα κόλλησε. η ιστορία αυτή κόστισε στην ΕΠΟ δεκάδες χιλιάδες ευρώ καθώς η εταιρία ζητούσε τα χρήματα της από αυτή την συμφωνία με αποτέλεσμα αρκετά μέλη της να βρεθούν εκτεθημένα μέχρι και πρόσφατα από ένα θέμα που ακόμη δεν έχει κλείσει!
Με βάση την προκαταρκτική εξέταση του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και του πορίσματος που συνέταξε η επίκουρη εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, μεταξύ 27 Μαΐου 2005 και 28 Μαρτίου 2013 οι 23 πρώην και νυν άνθρωποι της ΕΠΟ οδήγησαν τα ταμεία της Ομοσπονδίας σε “ζημία συνολικού ποσού 29.037.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ”.
Στην Ζάκυνθο και στην τοπική Ένωση εκείνη την περίοδο του 2005 επανδρώθηκε το Ιατρείο στο κτήριο στο Γαϊτάνι με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που είχαν ως σκοπό όλοι οι ποδοσφαιριστές των τοπικών και όχι μόνο πρωταθλημάτων να περάσουν από το Ιατρείο και να εξετασθούν έτσι ώστε οι ίδιοι να αποκτήσουν πλήρη φάκελο και φυσικά να πάρουν το «πράσινο φως» για να μπορέσουν να αγωνίζονται στα γήπεδα…
Ο συγκεκριμένος χώρος είχε μέσα Παλμογράφο, Μικροβιολογικό εργαστήριο, αναλυτές αίματος, Σπιρόμετρο, Καρδιογράφο και φορητό υπέρηχο καρδιάς. Η Γιατρός Ρουδούλα Σπινθάκη ανάλαβε την οργάνωση του χώρου, τότε ήταν μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης. Το «Ιατρείο» δεν δούλεψε γιατί κανείς γιατρός δεν δέχτηκε ούτε η κα Σπινθάκη να γίνονται οι εξετάσεις και να στέλνονται στην ΕΠΟ για διάγνωση καθώς αυτό ήταν έξω από τους κανόνες… Το ίδιο έπραξε και ο Ιατρικός Σύλλογος που έβαλε τότε «φρένο» καθώς κανείς γιατρός αναλάμβανε αυτό το δύσκολο κομμάτι.
ο Συγκεκριμένος χώρος λειτούργησε για μια σαιζόν κατά το ήμισυ καθώς οι εξετάσεις γινόταν έξω στο νοσοκομείο και στους γιατρούς ενώ στο Γαιϊτάνι γινόταν οι γνωματεύσεις… Αξίζει να σημειώσουμε ότι για μια ποδοσφαιρική σαιζόν έστω με αυτόν τον ημιτελή τρόπο εξετάστηκαν 800 περίπου ποδοσφαιριστές και απέκτησαν ιατρικό φάκελο…