Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Ζακύνθου καθώς η διαφαινόμενη παραίτηση του προέδρου της Ένωσης Ανδρέα Παπανδρέου έγινε πράξη το βράδυ της Τρίτης 6/8. Ο πρόεδρος της Ένωσης ενώπιων του 8μελούς διοικητικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την θέση του προέδρου, θέση την οποία είχε καταλάβει μετά την μεγαλειώδη νίκη του στις εκλογές του Ιανουάριου με ψήφους 12-2 απέναντι στο παλιό γραμματέα της Ενωσης Χαρ. Ραυτόπουλο! Η ανακοίνωση της παραίτησης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία στα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. καθώς ο τέως πλέον πρόεδρος είχε ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι προτίθενται να παραιτηθεί. Αυτό το γνώριζε και η ποδοσφαιρική πιάτσα και φυσικά οι παράγοντες των ομάδων που αγωνιούσαν αλλά και αγωνιούν για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής (!!). 

Οι λόγοι της παραίτησης

Σε ένα δραματικό δ.σ. που ξεχείλιζε από κατήφεια και αρνητικότητα ο πρόεδρος πήρε τον λόγο και είπε ότι η απόφαση του (σ.σ. παραίτησης) δεν αλλάζει, αλλά τόνισε ότι το συμβούλιο θα πρέπει να μείνει δυνατό και ενωμένο για να αντιμετωπίσει της προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Ο ίδιος δήλωσε ότι η οικογένεια του είναι πάνω από όλα αυτή την στιγμή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δέχτηκε καθημερινό  πόλεμο από άνθρωπο που ηγείται ομάδας φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Ανδρέα Γκούσκο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : “Κάποιοι ζουν από το ποδόσφαιρο, εμείς ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε και ευτυχώς ζούμε μέσα από την δουλειά μας” Και συνέχιζε λέγοντας ότι : “Αυτό το πράγμα εγώ προσωπικά δεν τον αντέχω και για αυτό βάζω ως προτεραιότητα την οικογένεια μου και την ηρεμία αυτής”.

Όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, ο κος Παπανδρέου αποχωρεί από τον χώρο του ποδοσφαίρου εμφανώς πικραμένος, διότι όπως είπε στην δευτερολογία του “μπήκαμε να βοηθήσουμε και όχι να μας κρεμάνε καθημερινά στα μανταλάκια άνθρωποι που αυτό το έχουν σαν επάγγελμα. Εμείς ευτυχώς δεν θέλουνε να γίνουμε σαν και αυτούς”.

Τι είπαν τα υπόλοιπα μέλη…

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης τον λόγο πήραν τα μέλη του δ.σ. που σε δραματικούς τόνους κατάστησαν σαφές ότι το συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται και να παραμείνει ενωμένο, παρά τις όποιες διαφωνίες ακούστηκαν στην αίθουσα . Απογοητευμένος και πικραμένος από τον πόλεμο που δέχεται ο πρόεδρος, πήρε τον λόγο ο Παν. Βελιανίτης ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό τον σταυρό που μαρτυρίου και να μας βρίζουν καθημερινά άνθρωποι που έχουν τοξικότητα ενώ η παρουσία μας εδώ είναι ανιδιοτελής. Ο παλιός παίκτης της Ζακύνθου έκανε λόγο για ηθικούς φραγμούς που δεν υπάρχουν από κάποιους που κάνουν πόλεμο και με αυτό τον τρόπο δημιουργούν πρόβλημα όπως είπε στην ίδια την υπόστασή μας στην κοινωνία. Στο τέλος όμως δήλωσε ότι επειδή σέβεται τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. και τον αγώνα που κάνουν θα παραμείνει μέλος του δ.σ. όχι όμως με την θεσμική ιδιότητα που είχε μέχρι πρότινος. Ο Χρήστος Μαρμαρας διαφώνησε με την παραίτηση του προέδρου και τον προέτρεψε να μείνει λέγοντας ότι: “Eμείς πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας”.  Ο Γιάννης Βερύκιος δήλωσε ότι θα παραμείνει στο δ.σ. με τον όρο ότι ο Παναγιώτης Βελιανίτης δεν θα παραιτηθεί όπως και έγινε φυσικά. Από την πλευρά του ο Νίκος Κυπριώτης δήλωσε ότι θα πρέπει το δ.σ. να μείνει ως έχει και να πολεμήσει όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ο Νίκος Παπαναγιώτου δήλωσε προβληματισμένος από την εξέλιξη της παραίτησης του προέδρου, αλλά όπως είπε σέβεται την απόφαση του επικεφαλής. Ο Άγγελος ο Κωστής δήλωσε ότι δεν πρέπει να διαλυθεί η ένωση και το συμβούλιο να μείνει ενωμενο. Το ίδιο τόνισε και ο Αντιπρόεδρος Νίκος Κοντονής. 

Η επόμενη ημέρα και οι νέοι υποψήφιοι…

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Παπανδρέου, δύο από τα οκτώ μέλη του δ.σ. δήλωσαν ότι προτίθενται να διεκδικήσουν την θέση του προέδρου. Ο πρώτο είναι ο Αντιπρόεδρος Νίκος Κοντονής και ο δεύτερος το μέλος του δ.σ. Άγγελος Κωστής. Και οι δύο υπό τον όρο ότι και να συμβεί θα παραμείνουν μελη του δ.σ. και ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον εάν εκλεγεί. Εκτός από τις δύο υποψηφιότητες, η απόφαση που πάρθηκε είναι το συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο και να συνεχίσει τον δικό του αγώνα, παρά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε με την παραίτηση του επικεφαλής.

Τα σενάρια.. της εκλογικής διαδικασίας

Ακούστηκαν όλες οι προτάσεις. Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια για το πως θα γίνουν οι εκλογές. Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο ότι βάσει του καταστατικού η ανάδειξη του προέδρου μπορεί να γίνει μέσω του ίδιου του δ.σ. Το επικρατέστερο σενάριο όμως είναι ότι θα γίνουν εκλογές από τα μέλη (ομάδες) της ΕΠΣ Ζακύνθου που θα αφορούν μόνο την εκλογή του προέδρου και αυτό γιατί ο καταστατικό της ΕΠΣ Ζακύνθου έχει εναρμονιστεί με τον νόμο Αυγενάκη που κάνει λόγο ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από την βάση των σωματείων και όχι από διεργασίες του δ.σ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος ακόμα και ένα από μέλος ενός σωματείου που έχει τη ειδική αθλητική αναγνώριση και είναι μέλος πάνω από 12 μήνες. Για τους παραπάνω λόγους η ΕΠΣ Ζακύνθου θα απευθυνθεί στο νομικό τμήμα της ΕΠΟ για να μάθει πως θα γίνει η εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου. Μόλις αποσαφηνιστεί αυτό, τότε το δ.σ. θα προβεί στις επόμενες ενέργειες.

Χρέη προέδρου ο Νίκος Κοντονής

Ο παλιός παίκτης και παράγοντας της Ζακύνθου Νίκος Κοντονής θα είναι αυτός που θα αναλάβει να εκτελεί χρέη προέδρου αφού είναι ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Ζακύνθου. Ο κος Κοντονής θα πρέπει να φέρεις εις πέρας την δύσκολη αποστολή που του ανατέθηκε.

Τα απόνερα της παραίτησης…

Ο Παπανδρέου αποχώρησε από τα ποδοσφαιρικά θεσμικά δρώμενα, δυνατός, έχοντας την καθολική στήριξη των σωματίων 12-2 και την επίσης καθολική στήριξη όλου του δ.σ. της Ένωσης. Αναμφισβήτητα, η απουσία του είναι ένα πλήγμα σοβαρό και ανεπανόρθωτο για την Ένωση, μια πληγή που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να επουλωθεί. Ήταν ο πρόεδρος εκείνος που πήγε την Ένωση ένα βήμα παρακάτω! Δημιούργησε τις καλύτερες συνθήκες για τις ομάδες, βοήθησε οικονομικά στα σωματεία και έφερε έναν άλλο αέρα στα πράγματα. Στις τελευταίες εκλογές βγήκε χωρίς την βοήθεια εξωτερικών παραγόντων, μόνο με την στήριξη των ίδιων των σωματείων, κάτι που του πιστώνεται στο 100%. Έβαλε σε ράγες την επαναλειτουργία του Ενωσιακού νομιμοποιώντας το ακίνητο και δημιούργησε συνθήκες ιδανικές για να χρηματοδοτηθεί ο έργο από την ΠΙΝ. Ο κος Παπανδρέου την πρώτη φορά μπήκε πρόεδρος μετά την παραίτηση του Γιάννη Φιλιποππολίτη ο οποίος πήρε στα χέρια του την “καυτή πατάτα” των παράτυπων δελτίων που συγκλόνισε τότε όχι μόνο το νησί της Ζακύνθου αλλά και το Πανελλλήνιο! Ο Γιάννης Φιλιποππολίτης και αυτός μαζί με το δ.σ. κατάφερε και έφερε εις πέρας ένα δύσκολο έργο που ήταν η εξυγίανση της Ένωσης από αυτά που είχαν συμβεί. Σημαντική παράμετρος για τον ίδιο τον Παπανδρέου ήταν και οι εκλογές της ΕΠΟ, εκεί που ο ίδιος έχασε το αέρισμα που είχε στα εν Αθήναις γραφεία (πάρκο Γουδή). Η παραίτηση του κου Παπανδρέου δεν βρήκε σύμφωνη την γνώμη της πλειοψηφίας των παραγόντων, καθώς ο ίδιος είχε επιτελέσει σημαντικό έργο ακόμα και με τα λάθη του τα οποία ήταν ανθρώπινα και μέσα στην πίεση που δεχόταν καθημερινά. Σίγουρα,  λένε,  ότι όταν χάνεις κάτι, τότε το εκτιμάς πραγματικά. Ο κύκλος αυτός της διοίκησης του επιτυχημένου προέδρου της ένωσης Ανδρέα Παπανδρέου έκλεισε με έναν τρόπο που τον επέλεξε ο ίδιος, αυτός δηλαδή που έγραψε τον πρόλογο, το κυρίως θέμα και τον επίλογο αυτής της παρουσίας στο ζακυνθινό ποδόσφαιρο. Θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερα αλλά όπως είπε και ο ίδιος η οικογένεια είναι πάνω από όλα.   

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.