Την καθιερωμένη καλοκαιρινή συγκέντρωση, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τον προάγγελο της έναρξης της ποδοσφαιρικής περιόδου, πραγματοποίησε στο μουσικό σχολείο της πόλης ο ΑΠΣ Ζάκυνθος.

Η μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα του νησιού, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την καινούργια της προσπάθεια στα επαγγελματικά “σαλόνια” της Β’ Εθνικής για 3η συνεχόμενη περίοδο και πλέον οι διεργασίες έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε ισχύ για τα καλά.

Σε μια συζήτηση η οποία κράτησε περίπου δύο ώρες -με την παρουσία 60 αγνών φιλάθλων του σωματείου που γέμισαν τη μικρή αίθουσα που διατέθηκε από τους υπεύθυνους του σχολικού συγκροτήματος- ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Στέλιος Γούναρης ανέλυσε στους παρευρισκόμενους το πλάνο που επεξεργάζεται στο μυαλό του τον τελευταίο καιρό, μέσα από καθημερινές επαφές που έχει με εκπροσώπους ξένης εταιρείας που μπορεί να βοηθήσει υλικά τον Σύλλογο με κάποιους ποδοσφαιριστές (αρχικά) και στην συνέχεια οικονομικά, σε περίπτωση που υπάρξουν μεταπωλήσεις των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που θα έρθουν με τη μορφή δανεισμού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το λόγο ως είθισται πήρε ο επικεφαλής των Κυανοκίτρινων, που αισίως συμπληρώνει 9 χρόνια στο “τιμόνι” των νησιωτών. Αρχικά στάθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που περνά τον τελευταίο καιρό η χώρα μας και οι οποίες πήγαν τον σχεδιασμό όλων σχεδόν των ομάδων πίσω: “Ακόμη δεν έχει επικυρωθεί ολόκληρη η βαθμολογία της περσινής περιόδου. Μπήκαμε στον Αύγουστο και δε γνωρίζουμε ακόμη, ποιες ομάδες θα είναι οριστικά στην Σούπερ Λίγκα, τη Β’ και τη Γ’ Εθνική. Υπόψιν ότι τα πρωταθλήματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, Υπάρχει πίεση χρόνου. Δική μου εκτίμηση είναι ότι το νέο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, πιθανότατα με 20 ομάδες”. 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο οικονομικό κομμάτι και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σωματείο: “Οι καιροί έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολοι και εμείς καλούμαστε να τρέξουμε την ομάδα πάση θυσία. Βλέπουμε ιστορικά ονόματα να έχουν εξαφανιστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Εδώ η ΑΓΕΖ (ομάδα μπάσκετ του νησιού) με τη φοβερή οργάνωση της και τις πολλές χορηγίες που είχε κάθε χρόνο, δε μπόρεσε να δηλώσει συμμετοχή στη Γ’ Εθνική. Μέσα από τη συμμετοχή και την στήριξη του κόσμου μας, καταφέραμε να επιβιώσουμε και φέτος. Τερματίσαμε 6οι σε όλη τη Φούτμπολ Λιγκ στα εισιτήρια και 4οι στο Βόρειο Όμιλο. Είμαστε στην διαδικασία εξεύρεσης χορηγών. Θέλουμε τη Ζάκυνθο στη Β’ Εθνική. Είναι μεγάλη υπόθεση η παρουσία μας εκεί. Είναι απίστευτο συναίσθημα να νικάς ομάδες σαν τον Ολυμπιακό Βόλου, τη Λάρισα και να “γονατίζεις” ολόκληρο ΟΦΗ σε ματς κυπέλλου. Αυτά θέλουμε να βλέπουμε. Δε θέλουμε να γυρίσουμε στις εποχές που παίζαμε με τις γειτονικές ομάδες από την Ηλεία. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, να κρατήσουμε τα κεκτημένα μας”.

Μετά την αρχική του τοποθέτηση, ο έμπειρος παράγοντας μπήκε και στο “ψητό” αναλύοντας, το πρότζεκτ που έχει στο μυαλό του για τη νέα περίοδο:

“Τα χρήματα που υπήρχαν παλιότερες εποχές, πλέον δεν υπάρχουν. Θέλουμε να φέρουμε έσοδα στο νησί και στον Σύλλογο. Δε μπορούμε κάθε χρόνο να μπαίνουμε 100-150.000 “μέσα”. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δε θα αντέξουμε. Οι νέοι κανόνες με την αδειοδότηση των ομάδων, είναι ένα πολύ σωστό μέτρο αλλά άποψη μου είναι, ότι όλα αυτά δε μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας. Πάμε στην ομάδα μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως αναμόρφωση. Θα σας μεταφέρω κάποιες κινήσεις που έχουν γίνει από τη μεριά μας το τελευταίο διάστημα. Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε πόρους στο εξωτερικό. Δεν έχουμε αναμιχτεί ούτε σε σκάνδαλα, ούτε σε κομπίνες όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε καθαροί και τίμιοι, Γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μια κίνηση εκτός Ελλάδος, Υπάρχει ένας άνθρωπος που πιστεύουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει πολύ με τις γνωριμίες που έχει παντού. Με αυτόν, έχουμε προχωρημένες επαφές και μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα στο τηλέφωνο. Είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνει σωστά. Να μην έχουμε κάτι ανάλογο όπως με τους Ιταλούς δύο χρόνια πριν, που πάθαμε μεγάλες ζημιές. Πρόκειται για άνθρωπο με σημαντική εμπειρία και από τη χώρα μας (βρισκόταν εδώ στο παρελθόν), Σκοπεύουμε λοιπόν να φέρουμε κάποιους λίγους σε αριθμό ξένους παίχτες από κάποιους συλλόγους της Ευρώπης και οι οποίοι θα πληρώνονται από τους Συλλόγους που θα ανήκουν, για να έχουμε ένα συγκεκριμένο ποσοστό από την ενδεχόμενη μεταπώληση τους. Για όσους δε γνωρίζουν, υπάρχουν αρκετές μεγάλες ομάδες του εξωτερικού που διαθέτουν θυγατρικές, τις οποίες ενισχύουν ποικιλοτρόπως. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Ιταλική Ουντινέζε και η Ισπανική Γρανάδα, που έχουν μια αγαστή συνεργασία μεταξύ τους. Αυτό που εμείς έχουμε βρει, είναι ένα δίκτυο από κάποιους επιχειρηματίες από συγκεκριμένη ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης, οι οποίοι βλέπουν ζεστά μια τέτοια κίνηση για την ομάδα μας. Ουσιαστικά επιδιώκουμε μαζί τους μια μίνι συνεργασία. χωρίς να έχουν περαιτέρω απαιτήσεις, είτε να αγοράσουν τις μετοχές ή οτιδήποτε άλλο, Υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα σε ελληνική ομάδα Β’ Εθνικής, που Αφρικανός ποδοσφαιριστής δοκιμαζόταν από αυτή και δεν αποκτήθηκε ποτέ, αφού δεν του έκαναν ούτε συμβόλαιο. Σήμερα μαθαίνω ότι έκλεισε σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ με ένα αρκετά μεγάλο ποσό για τα δικά μας δεδομένα. Αν καταφέρουμε και μεις, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα να έχουμε κάποιο χρηματικό όφελος από αυτό, θα είναι για εμάς θετικό. Πιστεύουμε, ότι δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε τίποτε. Εμείς δε ζητάμε τα εκατομμύρια. Κάποιες χιλιάδες ευρώ μας λείπουν”. 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γούναρης αναφέρθηκε και στη βοήθεια που πήρε η ομάδα, από το γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Θεοδόση (11880) αλλά και στο γεγονός ότι η Ζάκυνθος μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο “σκαλοπάτι” για την ανέλιξη ταλαντούχων παιχτών:

“Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σαν μέλος του Δ.Σ., είναι ότι ο ΑΠΣ Ζάκυνθος θα παραμείνει ένας διαφανής, σοβαρός και τίμιος Σύλλογος. Δε χρειαζόμαστε τα πολλά και τα μεγάλα ανοίγματα, Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο συνετό τρόπο διοίκησης. Τρεις παίχτες μας πήγαν σε συλλόγους Α’ Εθνικής (Βαρέλα, Κριτσμάρεβιτς, Ουνγιαλίδης). Άλλοι σε πρωτοκλασάτες ομάδες της Β’ Εθνικής με μεγαλύτερο υπόβαθρο και όνομα από εμάς. Οι παίχτες μας έγιναν περιζήτητοι και αυτό λέει πολλά για την συνολική δουλειά που γίνεται. Είμαστε διοίκηση που αφήνει ελευθερία στο εκάστοτε τεχνικό τιμ για να δουλέψει απερίσπαστο και χωρίς παρεμβάσεις στο έργο του. Όλα αυτά έχουν ανεβάσει τις “μετοχές” μας στους ποδοσφαιρικούς κύκλους. Έχουμε “βροχή” προτάσεων καθημερινά από παίχτες που θέλουν να έρθουν και να παίξουν για εμάς.. Αύριο το πρωί αν θέλουμε, μπορούμε να αποκτήσουμε ακόμη και 100 παίχτες. Τέλος, για να επιστρέψω στο οικονομικό, γνώμη μου είναι ότι πρέπει να βλέπουμε μακριά. Λεφτά στην αγορά δεν υπάρχουν. Όσα και να μαζεύουμε από τον απλό κόσμο, δε φτάνουν. Θυμίζω ότι την τελευταία διετία, ο κ. Γιώργος Θεοδόσης (11880) μας έδωσε και τη μεγαλύτερη χορηγία. Καλά θα ήταν ο άνθρωπος αυτός να πάρει την ομάδα. Πολύς κόσμος ονειρεύεται κάτι τέτοιο αλλά δε γίνεται στην παρούσα φάση. Έχει κάνει μεγάλα επιχειρηματικά ανοίγματα τον τελευταίο καιρό και δε μπορεί να εμπλακεί σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Όσο μπορεί όμως, μας βοηθά και οφείλουμε να το αναφέρουμε”.

Στην συνέχεια, το λόγο πήραν δύο εκπρόσωποι της νυν δημοτικής αρχής όπως οι Γιάννης Στάθης (αντιδήμαρχος) και Βαγγέλης Κρητικός (υπεύθυνος οικονομικών) που στο παρελθόν έχουν υπηρετήσει από διάφορα πόστα τον αθλητισμό (μπάσκετ και ποδόσφαιρο αντίστοιχα).

Ο Βαγγέλης Κρητικός ανέφερε: “Μπορεί να μην κατάγομαι από εδώ, αλλά νιώθω σχεδόν Ζακυνθινός. Στο ποδόσφαιρο έχουν επιβιώσει ομάδες πολύ μικρότερων πόλεων σε σχέση με τη Ζάκυνθο. Το γνωρίζω από τη θητεία μου στον Αστέρα Τρίπολης. Ο Σύλλογος αυτός, είχε πολλά οφέλη από τις επαγγελματικές κατηγορίες. Τα αξιοποίησε όπως έπρεπε με τα γνωστά αποτελέσματα. Βλέπω ότι εδώ υπάρχει εξίσου σημαντική δυναμική για τον ΑΠΣ, που μπορεί να αποδειχτεί κερδοφόρα επιχείρηση. Με λίγη βοήθεια και οργάνωση όλα γίνονται. Εμείς πάντως σαν Δήμος θα κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε”.

Ο Γιάννης Στάθης από την πλευρά του τόνισε: ” Ο ΑΠΣ δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα, από αυτό που θέλει να επιχειρήσει και ανέφερε προηγουμένως ο κ. Γούναρης. Μπορεί να αποδειχτεί μακροπρόθεσμο το εγχείρημα αλλά δε θα έχει καμιά σημασία αυτό, αρκεί φυσικά να πετύχει. Γνώμη μου είναι ότι αυτοί οι 4-5 παίχτες που θα έρθουν στην ομάδα, πρέπει να είναι πληρωμένοι από τους Συλλόγους που ανήκουν. Σε ότι αφορά το Γιώργο Θεοδόση, θέλει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο νησί επιχειρηματικά και γιατί όχι, να αποκτήσει περισσότερο ισχυρούς δεσμούς με την ομάδα. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να βοηθά. Σε ότι αφορά εμένα, όταν με χρειαστείτε θα είμαι δίπλα σας”.

Στο τελευταίο κομμάτι της συζήτησης, υπήρξε και αναφορά στην δημιουργία ενός βοηθητικού γηπέδου- προπονητικού κέντρου που είναι απαραίτητο για κάθε επαγγελματικό σύλλογο. Στο “τραπέζι” έπεσαν τα γήπεδα των Βανάτου και Ρωμυρίου, τα οποία παραμένουν ανενεργά αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις εις όφελος των κυανοκίτρινων. Όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, μέσα στους επόμενους μήνες.

Ρεπορτάζ- φωτογραφικό υλικό: ioniansports.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.