Δώδεκα, το πολύ δεκατρείς ομάδες θα έχει ο κάθε όμιλος εκ των έξι της Γ΄ Εθνικής τη νέα αγωνιστική περίοδο. Και λέμε έξι, επειδή ο έβδομος θα έχει δέκα ομάδες, ίσως και εννέα, ανάλογα με το αν θα ανέβει ο Ηρόδοτος. Θα είναι δηλαδή αμιγώς ο όμιλος της Κρήτης, ο οποίος θα είναι ο έβδομος όμιλος.

Το ilia.news, αποκαλύπτει μια σειρά από σκέψεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους θα γίνουν και αποφάσεις. Για αλλαγές, αλλά και για πράγματα τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, συζητήθηκαν κάποια από αυτά. Τις επόμενες μέρες, ο Άγγελος Δανιήλ και οι συνεργάτες του στην Επιτροπή Διοργανώσεων πιάνουν δουλειά προκειμένου να παρουσιάσουν το τελικό πλάνο, το οποίο θα περάσει προς έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Ένα πλάνο φιλόδοξο και είναι αλήθεια αρκετά πειστικό για τις προθέσεις που έχει η Ομοσπονδία, να βάλει μια “τάξη” στο ερασιτεχικό ποδόσφαιρο και να μπορέσει επιτέλους να γυρίσει “σελίδα”.

Η άνοδος από τα τοπικά

Οι 53 Πρωταθλητές της νέας αγωνιστικής περιόδου, θα χωριστούν σε ομίλους, στους οποίους θα συμμετέχουν και οι τρεις δευτεραθλητές των ιδρυτριών Ενώσεων. Από τις 56 ομάδες, στη Γ΄ Εθνική της περιόδου 2022-23, θα ανέβουν κάποιες ομάδες. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πόσες και πώς. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ilia.news, στο τραπέζι έχουν πέσει δυο προτάσεις. Η πρώτη είναι η κλασική. Οι 56 ομάδες να χωριστούν σε 14 γκρουπ των 4 ομάδων και να ανεβαίνουν οι δυο πρώτες. Με άλλα λόγια, να ανεβαίνουν οι δυο από τους τέσσερις, σε ένα μίνι πρωτάθλημα δυο γύρων. Υπάρχει όμως και μια άλλη πρόταση, η οποία αυτή τη στιγμή δείχνει να κερδίζει έδαφος. Και λέει οι 56 ομάδες των τοπικών, να χωριστούν σε οκτώ ομίλους των εφτά ομάδων. Οι εφτά ομάδες, θα παίζουν μπαράζ ώστε να ανεβαίνουν οι τρεις από κάθε όμιλο. Θα είναι μονά παιχνίδια σε ουδέτερες έδρες, σε ένα μίνι πρωτάθλημα των έξι πάλι αγωνιστικών. Συνολικά θα ανεβαίνουν 24 ομάδες, δηλαδή τέσσερις λιγότερες από τις 28. Αυτό, πρακτικά μπορεί να βοηθήσει την ΕΠΟ, έτσι ώστε σε μικρότερους ομίλους (των δώδεκα αντί των δεκατριών), να υποβιβάζεται και μια ομάδα λιγότερη. Χοντρικά, από κάθε όμιλο, θα υποβιβάζονται έξι ή εφτά ομάδες.

Πλάνο τριετίας η επιθυμία του Ζαγοράκη

Το πρώτο πράγμα το οποίο ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Θοδωρής Ζαγοράκης ζήτησε από τα στελέχη και συνεργάτες του στην Επιτροπή Διοργανώσεων, είναι να καταρτιστεί πλάνο τριετίας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ξέρουν οι ομάδες που βαδίζουν και να σταματήσει αυτό το πήγαινε-έλα που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Το πλάνο θα μπορούσε να γίνει και για περισσότερα χρόνια, ωστόσο δεν θα ήθελαν στην ΕΠΟ αυτή τη στιγμή να δεσμεύσουν την επόμενη διοίκηση. Ωστόσο αν το πλάνο κριθεί επιτυχημένο, γιατί όχι να πορευτεί και στα επόμενα χρόνια.

Καταργούνται οι «εικοσάρηδες» από τις ενδεκάδες

Η κάθε ομάδα της Γ΄ Εθνικής, θα υποχρεούται να χρησιμοποιεί μέχρι δυο αλλοδαπούς. Δηλαδή πρόθεση της ΕΠΟ είναι να μειωθεί ο αριθμός τω τεσσάρων που ίσχυε ως τώρα. Επίσης, θα καταργηθεί ο «μικρός» από την αρχική ενδεκάδα. Η κάθε ομάδα ωστόσο, θα υποχρεούται να έχει πέντε μικρούς στην εικοσάδα της δηλωμένους στο Φύλλο Αγώνα. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόθεση από πλευράς ΕΠΟ, από τη σεζόν 2022-23, να υποχρεούται η κάθε ομάδα Γ΄ Εθνικής να διαθέτει ομάδα Κ17 ή Κ15, η οποία θα αγωνίζεται στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της κατηγορίας, ή ακόμα και παρέα με τις ομάδες της Super League 2 (προφανώς σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια για περιορισμό εξόδων). Παράλληλα θα τεθούν και άλλοι όροι, όπως π.χ. η υποχρεωτικότητα για κάθε ομάδα να διαθέτει γήπεδο με εξέδρα 400 καθημένων θεατών κατ’ ελάχιστο. Αυτά όλα, στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής της περιόδου 2022-23, το οποίο θα διεξαχθεί σε τέσσερις ομίλους των 18 ομάδων.

Στις 15 Ιουλίου η προκήρυξη

Για όλα αυτά και συν όποια άλλα, θα πάρουμε μια πρώτη «γεύση», γύρω στις 15 Ιουλίου, οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη της νέας αγωνιστικής περιόδου στη Γ΄ Εθνική. Μια προκήρυξη, η οποία θα δεσμεύει τα πάντα και για τη μεθεπόμενη αλλά και τις επόμενες τρεις αγωνιστικές περιόδους, ώστε να σταματήσει αυτό το «μπάχαλο» που υπήρχε έως τώρα. Η ΕΠΟ και η Επιτροπή Διοργανώσεων, θα φροντίσει φέτος από νωρίς να ενημερώσει τις ομάδες και να μην τις αφήσει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Ο νέος όμιλος

Με βάση τα τωρινά δεδομένα και χωρίς «μαγειρέματα», αν και εφόσον τα πράγματα μείνουν ως έχουν και δεν προστεθούν ομάδες οι οποίες θα υποβιβαστούν από τη Super League 2 λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθουν οικονομικά, ο παλιός 9ος όμιλος θα έχει ως εξής:

  1. Ζάκυνθος (αν δεν ανέβει)
  2. Παναρκαδικός
  3. Ερμής Μελιγούς
  4. Εθνικός Σκ.
  5. Αίας
  6. ΠΑΟΒ
  7. Διαγόρας Βρ.
  8. Παναιγιάλειος
  9. Διαβολίτσι
  10. Ερμιονίδα
  11. Φοίνικας Επιδαύρου
  12. Άρης Σκάλας

Η λογική λέει ότι η ΕΠΟ θα πορευτεί με αυτή τη δομή. Σε περίπτωση που έρθει μια ομάδα από την πιο πάνω κατηγορία (π.χ. η Παναχαϊκή, η οποία δεν έλαβε αδειοδότηση σε πρώτο βαθμό, θα τοποθετηθεί στον όμιλο). Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο όμιλος να μειωθεί, αν κάποια από τις ομάδες δεν δηλώσουν συμμετοχή. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προστεθεί κάποια ομάδα (π.χ. Ναυπακτιακός Αστέρας), εφόσον εκδηλώσει επιθυμία. Και βέβαια, πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΠΟ να έχει κάποια… έμπνευση και να τοποθετήσει τον έναν εκπρόσωπο που έχει η Λέσβος, ή τα Δωδεκάννησα ή οι Κυκλάδες. Κάτι τέτοιο επί του παρόντος ωστόσο, φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο.

ilia.news

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.