Το νέο καταστατικό της ΕΠΟ, που εστάλη στις Ενώσεις και θα τεθεί προς ψήφιση στη ΓΣ, φανερώνει προχειρότητα στην προετοιμασία του και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί εργασία οκτώ μηνών.
Το μεγάλο αγκάθι είναι η διάταξη που αφορά στα κωλύματα παραγόντων, υιοθετώντας τη διάταξη του νόμου του 2001 και όχι του 2015. H διάταξη αυτή δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους που χρειάζονται για να περάσει.
Επίσης με το προτεινόμενο καταστατικό συρρικνώνεται περαιτέρω το εκλογικό σώμα (από 181 σε 71), ενώ το εκλογικό σύστημα παραμένει ως έχει απογοητεύοντας όσους ήθελαν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και μεγαλύτερο εκλογικό σώμα.
Υπάρχουν όμως και πολλά κενά, όπως είναι τα ακόλουθα:
– Δεν προβλέπεται η διαδικασία εκλογής των αναπληρωματικών μελών της Ε.Ε.
– Δεν διευκρινίζεται αν οι κανονισμοί θα ψηφίζονται από την Ε.Ε. ή θα αποτελέσουν αρμοδιότητα της ΓΣ
– Δεν ξεκαθαρίζεται η λειτουργία της Επιτροπής Διαιτησίας και η σχετική διάταξη παραπέμπει σε κανονισμό που δεν έχει ακόμα ψηφιστεί.
Επίσης με το νέο καταστατικό:
– Μειώνεται ο αριθμός των συνεδριάσεων της Ε.Ε. της ΕΠΟ σε μία ανά δίμηνο και ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων που του υποκαθιστά.
– Παραμένει το διάστημα των πέντε ετών από τη διαγραφή του από τα μητρώα των διαιτητών ως προϋπόθεση για να μπορέσει ένα μη εν ενεργεία διαιτητής να διεκδικήσει θέση στην Ε.Ε. της ΕΠΟ ή των Ενώσεων.
Τέλος, το Διαιτητικό Δικαστήριο θα θεωρείται «δικαστικό όργανο», ενώ η μεγαλύτερη αντίφαση σε σχέση με τον αθλητικό νόμο (πέρα από το θέμα των εκλογών) είναι διάταξη που αφορά τους τακτικούς δικαστές και αναφέρει «Τα μέλη (σ.σ. των δικαστικών οργάνων) μπορεί να επανεκλέγονται και να απαλλάσσονται των καθηκόντων τους από τη Γενική Συνέλευση οποτεδήποτε.
Ο νόμος προβλέπει τριετή θητεία των τακτικών δικαστών χωρίς να δίνει δικαίωμα στη ΓΣ της ΕΠΟ να τους απαλλάσσει, εφόσον δεν παραιτηθούν.