110 θα είναι οι ομάδες που θα αγωνιστούν στο νέο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας των 8 ομίλων κάτι που σημαίνει ότι κάθε όμιλος θα έχει 14-15 ομάδες!
Οι αλλαγές από τη σαιζόν 2017/2018 στη νέα Γ΄ Εθνική μπορεί να διαφοροποιήσουν τον παλιό 3ο όμιλο της δική μας περιφέρειας με αρκετές ομάδες της ανατολικής Πελοποννήσου ενδεχομένως να βρεθούν σε άλλον όμιλο
Οι όμιλοι της νέας Γ’ Εθνικής της προσεχούς περιόδου αυξάνονται, με βάση το τωρινό, ισχύον πλάνο της ΕΠΟ (που έχει αποφασιστεί από πέρυσι το καλοκαίρι, προεκλογικά τότε…). Από την περασμένη χρονιά λοιπόν, είχαν καθοριστεί οι όροι για τη νέα Γ’ Εθνική για τη σεζόν 2017-2018. Βάση της προκήρυξης, η κατηγορία τροποποιήθηκε και θα επιστρέψει στις ρίζες της παλιάς τότε ισχυρής Δ’ Εθνικής.
Συγκεκριμένα η Γ’ Εθνική της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου θα διεξαχθεί με 8 ομίλους που θα αποτελούνται από 13-14 ομάδες και στο σύνολο οι ομάδες που θα πάρουν μέρος (ή που έχουν δικαίωμα συμμετοχής) είναι περίπου 110. Σίγουρα απομένει πάρα πολύς καιρός και …δρόμος μέχρι περίπου τις αρχές Αυγούστου που αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ομάδες που θα μετάσχουν (μετά δηλαδή και τις δηλώσεις συμμετοχής). Παρόλα αυτά, μια έστω πρόωρη, αρχική εικόνα, μπορεί να αναδειχθεί. Όπως π.χ. ότι το ισχύον πλάνο, λόγω της αύξησης ομάδων και ομίλων, φέρνει λίγες ομάδες σε κάθε Όμιλο. Κι ότι στον Όμιλο της Ζακύνθου ενδεχομένως να μην είναι όλες οι ομάδες της Πελοποννήσου
Όμιλοι και ομάδες
Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 2017 – 2018 με τα τωρινά δεδομένα, προβλέπεται ότι θα αποτελείται από ΟΚΤΩ (8) ομίλους, που θα περιλαμβάνουν ανάλογο αριθμό Ομάδων. Αν προσθέσουμε τις ομάδες που έμειναν από τη φετινή Γ’, τις φετινές πρωταθλήτριες Τοπικών που ανεβαίνουν όλες (χωρίς μπαράζ), καθώς κι όσες έρθουν από τη Β’ Εθνική (4), συν την Ελπίδα Σκουτάρεως Σερρών ως κάτοχο του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, τότε συνολικά πάμε σε περίπου 110 ομάδες. Που κατά μέσο όρο θα βγάζουν δεκατέσσερις (14) ομάδες περίπου, σε κάθε Όμιλο.
Για την άνοδο (στη Β’) – Μπαράζ
«Ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό στη Β’ Εθνική κατηγορία, προβλέπει το πλάνο από τη νέα χρονιά κι έπειτα.Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου του προσεχούς πρωταθλήματος θα διεξαχθεί «ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό των ομάδων στη Β’ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2018 – 2019 με τους εξής όρους:
α. Θα πάρουν μέρος σε αυτό οι πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου ΚΑΘΕ ομίλου. Συνολικά θα πάρουν μέρος οχτώ (8) ομάδες.
β. Θα σχηματιστούν δύο (2) όμιλοι των τεσσάρων (4) ομάδων ο καθένας, με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια.
γ. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν θα είναι διπλοί (εντός – εκτός έδρας). Συνολικά θα διεξαχθούν έξι (6) αγωνιστικές σε κάθε όμιλο.
δ. Οι δύο πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης κάθε ομίλου των μπαράζ θα προβιβαστούν στη Β’ Εθνική Κατηγορία. Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) Ομάδες.
ε. Οι υπόλοιπες Ομάδες των μπαράζ θα παραμείνουν στη Γ’ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2018 – 2019.
Δηλαδή, θα ανεβαίνουν στη Β΄ Εθνική, μετά από αγώνες μπαράζ, μόνο οι 4 ομάδες. Δηλαδή, θα έχουμε το πρωτοφανές για πρωτάθλημα Πανελλήνιας Κατηγορίας να μην κερδίζουν άνοδο οι …μισές πρωταθλήτριες ομάδες της Γ’ Εθνικής!!!
Για υποβιβασμό (στα Τοπικά)
Ενώ συνολικά προβλέπεται στο τωρινό πλάνο ότι θα υποβιβάζονται 56 ομάδες – όσες και οι πρωταθλήτριες ομάδες που θα ανεβαίνουν από τα τοπικά πρωταθλήματα – δηλαδή περίπου οι μισέςαπό το σύνολο των ομάδων (που σχεδιάζονται στο νέο πλάνο)…
Κάτι που σημαίνει, να υποβιβάζονται περίπου οι μισές ομάδες από κάθε όμιλο.
Αναφορικά με τον υποβιβασμό αναφέρονται γενικά και τα εξής: “Αν στη διαδικασία υποβιβασμού/προβιβασμού ανάμεσα στη Β’ Εθνική κατηγορία και στη Γ’ Εθνική κατηγορία από την αγωνιστική περίοδο 2018 - 2019 και μετέπειτα, απαιτηθεί, για λόγους αναδιάρθρωσης του αριθμού των ομάδων της Β’ Εθνικής, διαφορετική αναλογία υποβιβασμού/προβιβασμού, αυτή θα διαμορφωθεί με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου και θα ανταποκρίνεται στις αναγκαίες αριθμητικές διορθώσεις και μεταβολές.
Για τον υποβιβασμό από τους ομίλους στη νέα Γ’ Εθνική, λοιπον κρατάμε ότι: δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένος αριθμός ομάδων που θα πέσουν στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά τo αρχικό πλάνο λέει πάντως ότι τουλάχιστον 6 ομάδες από κάθε όμιλο θα υποβιβαστούν.
ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟ ΟΜΙΛΟ (της δική μας περιφέρειας)
α) Προερχόμενες από την Γ’ Εθνική (3ος όμιλος) που ολοκληρώθηκε
ΠΑΟ Βάρδας (Ηλεία)
Αστέρας Αμαλ. (Ηλεία)
Ερμιονίδα (Αργολίδα)
Παναργειακός (Αργολίδα)
Παναρκαδικός (Αρκαδία)
Αχαϊκή (Αχαία)
Τσικλητήρας (Μεσσηνία)
Λουτράκι (Κορινθία)
Ζευγολατιό (Κορινθία)
β) Οι υπόλοιποι πρωταθλητές Νομών Πελ/νήσου και κοντινών νησιών Ιονίου
ΗΛΕΙΑ – Πανηλειακός
ΑΧΑΙΑ – Διαγόρας Βραχνείκων
ΜΕΣΣΗΝΙΑ – Καλαμάτα
ΑΡΚΑΔΙΑ – Λεωνίδιο
ΛΑΚΩΝΙΑ – Αστέρας Βλαχιώτη
ΚΟΡΙΝΘΙΑ – Πέλοπας Κιάτου
ΑΡΓΟΛΙΔΑ – Ερμής Κυβερίου
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ – Παλληξουριακός
ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Ζάκυνθος
* * * Συμπερασματικά:
α) Μπορεί να βγει και Όμιλος με 15 ομάδες, χωρίς καν η Κορινθία να είναι μέσα σε αυτόν!
β) Επειδή όμως η βασική σύνθεση των Ομίλων βγάζει 13 με 14 ομάδες στον καθέναν (αν δηλώσουν συμμετοχή όλες) τότε υπάρχει περίπτωση και για 13 ομάδες (μόνο) στον Όμιλο! Χωρίς ούτε και την Αργολίδα (εκτός από την Κορινθία) μέσα σε αυτόν.
γ) Και στα δυο σενάρια του νέου Ομίλου, περιλαμβάνουμε σχεδόν σίγουρα τις δυο ομάδες των δυο νησιών επειδή αυτές όλα τα χρόνια και σε διάφορα μοντέλα ομίλων, δεν έχουν παίξει ποτέ σε άλλον.
Οπότε, πιθανή σύνθεση:
Α’ ΣΕΝΑΡΙΟ – Με 15 ομάδες
ΕΠΣ Αχαΐας (2): Αχαϊκή, Διαγόρας Βραχνέικων
ΕΠΣ Ηλείας (3): ΠΑΟ Βάρδας, Αστέρας Αμαλιάδας, Πανηλειακός
ΕΠΣ Μεσσηνίας (2): Τσικλητήρας Πύλου, Καλαμάτα
ΕΠΣ Λακωνίας (1): Αστέρας Βλαχιώτη
ΕΠΣ Αρκαδίας (2): Παναρκαδικός, Λεωνίδιο
ΕΠΣ Κεφαλληνίας (1): Παλληξουριακός
ΕΠΣ Ζακύνθου (1): Ζάκυνθος
ΕΠΣ Αργολίδας (3): ΑΕ Ερμιονίδας, Παναργειακός, Ερμής Κιβερίου
Χωρίς όπως προναφέρθηκε, στο σενάριο αυτό να υπάρχουν καν οι τρεις της ΕΠΣ Κορινθίας (3): ΑΟ Λουτράκι, ΑΟ Ζευγολατιού, Πέλοπας Κιάτου
– Έτσι κι αλλιώς, με την αύξηση των ομίλων, σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να είναι μέσα στον “ηλειακό” οποιαδήποτε ομάδα εκτός Πελοποννήσου (π.χ. αθηναική, ή νησιού Αιγαίου όπως ήταν ο Αιολικός κάποιες φορές, κ.τ.λ.). Πλην μόνο των δυο νησιών του Ιονίου.
Β’ ΣΕΝΑΡΙΟ – Με 13 ομάδες
ΕΠΣ Αχαΐας (2): Αχαϊκή, Διαγόρας Βραχνέικων
ΕΠΣ Ηλείας (3): ΠΑΟ Βάρδας, Αστέρας Αμαλιάδας, Πανηλειακός
ΕΠΣ Μεσσηνίας (2): Τσικλητήρας Πύλου, Καλαμάτα
ΕΠΣ Λακωνίας (1): Αστέρας Βλαχιώτη
ΕΠΣ Αρκαδίας (2): Παναρκαδικός, Λεωνίδιο
ΕΠΣ Κεφαλληνίας (1): Παλληξουριακός
ΕΠΣ Ζακύνθου (1): Ζάκυνθος
ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας (1): Παναμβρακικός Μπούκας
Όπου, στο σενάριο αυτό δεν υπάρχουν μέσα όχι μόνο οι τρεις της Κορινθίας, αλλά ούτε και οι τρεις της ΕΠΣ Αργολίδας: ΑΕ Ερμιονίδας, Παναργειακός, Ερμής Κιβερίου
Και αντίστοιχα στο σενάριο αυτό υπάρχει μέσα η μια της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας: Παναμβρακικός Μπούκας (έκανε την έκπληξη εκεί, και πήρε την άνοδο, ξεπερνώντας ομάδες όπως το Μεσολόγγι, ο Ναυπακτιακός Αστέρας, και άλλες, ο οποίος όμως επειδή διαθέτει περιορισμένους οικονομικούς πόρους για να ανταπεξέλθει στη συνέχεια, βρίσκεται το διάστημα αυτό σε προχωρημένες συζητήσεις με τον γειτονικό Αμφίλοχο για να συγχωνευτεί σε αυτόν και να αγωνιστούν τη νέα σεζόν ως μια ομάδα και με έδρα την Αμφιλοχία – Τα τελικά νεότερα για το θέμα αυτό αναμένονται τις προσεχείς μέρες)
Πιθανή έναρξη
Σε ότι αφορά τις δηλώσεις συμμετοχής, θα ξεκινήσουν να υποβάλονται στην ΕΠΟ εντός του Ιουλίου και η προθεσμία θα λήγει εντός του πρώτου επταημέρου (ή το πολύ δεκαημέρου) του Αυγούστου, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφρίες. Όπως δηλαδή ίσχυε και τα τελευταία χρόνια.
Η πιθανή έναρξη του νέου πρωταθλήματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Iliaoikonomia. gr προορίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με αρκετά πιθανή ημερομηνία έναρξης τις 24 Σεπτεμβρίου.
.iliaoikonomia.gr