Είναι Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας. Πολλοί, ωστόσο, τον γνώρισαν μέσα από τη συμμετοχή του στον 2ο κύκλο του Survivor, πριν από ένα χρόνο, περίπου. Μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες βλέπαμε έναν χαρακτήρα, ο οποίος -απ’ την αρχή κιόλας- ξεχώριζε για το ήθος του, την αγωνιστικότητά του, τη θέλησή του, μα ακόμη περισσότερο για την αθλητική παιδεία που έχει αποκτήσει μέσα απ’ το άθλημα, που του έχει χαρίσει σημαντικές διακρίσεις.
Ο Γιάννης Τσίλης αναφέρεται στο νέο ξεκίνημα της ζωής του, το οποίο από το ερχόμενο Σάββατο θα μοιράζεται -και τυπικά πια- με τη μέλλουσα σύζυγό του, Λένα. Απαντά, επίσης, σε ερωτήσεις που αφορούν την κωπηλασία, για τις σημαντικές, αλλά και άτυχες στιγμές στον πρωταθλητισμό. Τέλος, μάς απάντησε ότι, θα έμπαινε ξανά στο Survivor, αν του γινόταν πρόταση.
Ioniansports: Γιάννη σε καλωσορίζω και σ’ ευχαριστώ.
Γιάννης Τσίλης: Κι εγώ σε ευχαριστώ για τη πρόσκληση.
Ioniansports: Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου; Κωπηλάτη ή έναν μαχητή επιβίωσης;
Γιάννης Τσίλης: Θα τον χαρακτήριζα ως κωπηλάτη! Εμείς οι κωπηλάτες στην πραγματικότητα δεν είμαστε κοινοί αθλητές, αλλά κάποιοι άνθρωποι που καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν στις υπερβολικά δύσκολες προπονήσεις, μακριά από το σπίτι τους, απ’ τους φίλους και από τον πολιτισμό. Όλες οι προετοιμασίες γίνονται σε μέρος αποκομμένο από τον έξω κόσμο και χωρίς κάποιο τρομερό κίνητρο, μιας και στην Ελλάδα πλέον ο αθλητισμός σχεδόν έχει “πεθάνει”. Η έννοια κωπηλάτης, λοιπόν, για μένα περιλαμβάνει και τον μαχητή επιβίωσης.
Ioniansports: Αρκετός κόσμος σε γνώρισε μέσα απ’ τη συμμετοχή σου στο Survivor, πριν από ένα χρόνο περίπου. Ωστόσο, ένα κομμάτι απ’ τη ζωή σου είναι αφιερωμένο στην κωπηλασία. Θέλω, λοιπόν, να αναφερθείς σ’ αυτό, λέγοντάς μας σε ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι και πώς πήρες την απόφαση;
Γιάννης Τσίλης: Η κωπηλασία είναι πραγματικά όλη μου η ζωή. Ξεκίνησα μετά την ηλικία των 15 ετών, αλλά από τότε και έπειτα δεν σταμάτησα ποτέ να κωπηλατώ. Ως τότε δεν ήξερα τι είναι η κωπηλασία, παρόλο που κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου το άθλημα αυτό είναι πολύ δημοφιλές. Μια μέρα, λοιπόν, ήρθαν κάποιοι προπονητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στο σχολείο μας προς αναζήτηση ταλέντων. Απλά μου είπαν αν θέλω να πάω να γνωρίσω το άθλημα αυτό και ειλικρινά ήταν αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά. Όχι μόνο μου άρεσε, αλλά την πρώτη κιόλας χρονιά κέρδισα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Ioniansports: Είχες σκοπό να ασχοληθείς επαγγελματικά ή το ξεκίνησες σαν χόμπυ;
Γιάννης Τσίλης: Στην αρχή το ξεκίνησα σαν χόμπυ, όμως στη συνέχεια, όταν η μία επιτυχία έφερνε την άλλη το εξέλιξα και συνέχισα πιο επαγγελματικά.
Ioniansports: Πότε ήταν η πρώτη σου συμμετοχή σε αγώνες και τι έχεις να θυμάσαι απ’ αυτήν;
Γιάννης Τσίλης: Η πρώτη μου συμμετοχή σε αγώνες ήταν το 2001 σε ηλικία 16 ετών, που συμμετείχα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι το άγχος που είχα, καθώς πήγαινα σε κάτι εντελώς άγνωστο και πρωτόγνωρο για μένα. Και φυσικά το ότι κέρδισα στον συγκεκριμένο αγώνα το θυμάμαι σαν τώρα. Ακόμη θυμάμαι το πόσο δύναμη και δίψα μου δημιούργησε για την επόμενη φορά.
Ioniansports: Σε κάθε σου συμμετοχή είχες και διαφορετικό στόχο;
Γιάννης Τσίλης: Τον στόχο μου τόν έθετα κάθε φορά που πραγματοποιούσα τον προηγούμενο. Σημασία για μένα -πάντοτε- είχε ο,τιδήποτε κάνω, να το κάνω καλά, οπότε, αν δεν το τελειοποιούσα δεν προσπαθούσα για το επόμενο. Όλα γίνονταν σταδιακά.
Ioniansports: Ποια στιγμή στον πρωταθλητισμό θυμάσαι ως την πιο σημαντική και ποια θα ήθελες να έχεις ξεχάσει;
Γιάννης Τσίλης: Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η τέταρτη θέση που πήραμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Τότε ήμασταν όλοι μας στην καλύτερή μας κατάσταση. Έτοιμοι να κατακτήσουμε το πρώτο μάς μετάλλιο σε Ολυμπιάδα. Συγχρόνως, όμως, αυτή η στιγμή του τελικού είναι που θα ήθελα να ξεχάσω, γιατί πραγματικά, εξαιτίας μιας ατυχίας κυρίως λόγω καιρού, καθώς επίσης και λάθους ενημέρωσης -από τον προπονητή- στερηθήκαμε το μετάλλιο.
Ioniansports: Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα, το οποίο δεν είναι συνηθισμένο για πολλούς. Κατά τη γνώμη σου, πού θεωρείς ότι οφείλεται αυτό, και αν χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή, κυρίως, απ’ τα ΜΜΕ;
Γιάννης Τσίλης: Η κωπηλασία είναι ένα ασυνήθιστο άθλημα για πάρα πολλούς στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Πάρα πολλά αθλήματα πέραν από αυτά του στίβου, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και άλλων είναι ασυνήθιστα. Η κωπηλασία είναι το άθλημα με τις περισσότερες επιτυχίες από κάθε άλλο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες είναι το άθλημα που δίνουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν “πουλάει” και όλοι προτιμούν να ασχοληθούν με τη ζωή των άλλων μέσα από τα social media, ή με τον κάθε «διάσημο» που μπορεί να βγει από κάποιο παιχνίδι – ριάλιτι. Θεωρώ ότι, δεν είναι θέμα προβολής αλλά θέμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ioniansports: Tί πρέπει να διαθέτει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος;
Γιάννης Τσίλης: Σίγουρα βοηθάνε τα σωματικά προσόντα για να προχωρήσεις, φτάνοντας τον στόχο και διακρίνοντάς σέ, σε επίπεδο πρωταθλητισμού μιας και χρειάζονται κυρίως ψηλοί αθλητές. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι όρεξη για δουλειά. Όλα τα υπόλοιπα τα προσφέρει το εκάστοτε αθλητικό σωματείο.
* Κεφάλαιο Survivor
Ioniansports: Σε λίγες μέρες ξεκινάει ο 3ος κύκλος του ριάλιτι, Survivor. Αν γυρίσουμε ένα χρόνο –περίπου- πίσω, τί θυμάσαι και πώς αισθάνεσαι;
Γιάννης Τσίλης: Πολύ έντονα θυμάμαι την στιγμή που αποχαιρετούσα τους δικούς μου ανθρώπους και, παράλληλα έκανα πρόταση γάμου στη γυναίκα της ζωής μου, τη Λένα. Μετά απ’ αυτό δεν με φόβιζε τίποτε άλλο.
Ioniansports: Αν σου γινόταν μια εκ νέου πρόταση για συμμετοχή, θα την δεχόσουν;
Γιάννης Τσίλης: Θα τήν δεχόμουν μετά χαράς. Πέρασα πολύ όμορφες στιγμές μέσα στο παιχνίδι και απ’ την στιγμή που μου αρέσει όλη αυτή η περιπέτεια, δεν βρίσκω το λόγο να πω όχι.
Ioniansports: Είναι μια ευκαιρία απόκτησης εμπειριών ή είναι μια περιπέτεια, στην οποία δοκιμάζεται μια προσωπικότητα;
Γιάννης Τσίλης: Για μένα είναι ένας συνδυασμός. Σίγουρα, αποκτάς κάποιες εμπειρίες, -ανάλογα βέβαια και με το τι βιώματα έχει ο καθένας μας-, αλλά μέσα στο παιχνίδι δοκιμάζονται κυρίως οι προσωπικότητες όλων μας. Αυτό το ήξερα από την αρχή, και, συνεχώς το έλεγα στα υπόλοιπα παιδιά, γιατί κάπως παρόμοια περνούσα τα χρόνια μου όσο ήμουν στην Εθνική Ομάδα. Εννοώ εσώκλειστος μαζί με άλλα 10 άτομα κάνοντας μόνο προπόνηση από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Ioniansports: Φτάνοντας στον Άγιο Δομίνικο, ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις;
Γιάννης Τσίλης: Σκεφτόμουν ότι, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για εμένα και πως πρέπει να προσαρμοστώ πολύ γρήγορα σε εκείνη την πραγματικότητα. Γενικά, -όπως προανέφερα- ό,τι και αν κάνω στη ζωή μου, θέλω να το κάνω καλά. Έτσι, προσπαθούσα να βρω τον σωστό τρόπο.
Ioniansports: Ποιο κομμάτι σε δυσκόλεψε περισσότερο κατά την διάρκεια της παραμονής σου και πόσο διάστημα χρειάστηκε για να προσαρμοστείς στις συγκεκριμένες συνθήκες;
Γιάννης Τσίλης: Για να προσαρμοστώ στις συγκεκριμένες συνθήκες μου πήρε σχεδόν 10 μέρες. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η πείνα, όσο και αν δεν ήθελα να το εξωτερικεύω. Δεν είχα πεινάσει ποτέ ξανά στη ζωή μου.
Ioniansports: Πώς μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος μακριά απ’ τα αγαπημένα του πρόσωπα χωρίς κανένα είδος επικοινωνίας;
Γιάννης Τσίλης: Είναι πραγματικά ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει. Πιστεύω ότι, δεν μπορεί να το καταλάβει κανένας απλά με λόγια αν δεν το ζήσει. Κάθισα 161 μέρες χωρίς τη δυνατότητα να επικοινωνώ όποτε θέλω.
Ioniansports: Σκέφτηκες κάποια στιγμή την οικειοθελή αποχώρηση;
Γιάννης Τσίλης: Ποτέ! Ούτε για αστείο. Το ΄χω αρχή στη ζωή μου να μην εγκαταλείπω.
Ioniansports: Από πού αντλούσες δύναμη να συνεχίζεις την προσπάθεια του «αγώνα» επιβίωσης;
Γιάννης Τσίλης: Από τον ίδιο μου τον εαυτό νομίζω. Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο. Τόν έχω σκληραγωγήσει τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια, που πιστεύω ότι αντέχω τα πάντα.
Ioniansports: Η παραμονή σου διήρκεσε 5 μήνες. Όταν ήσουν υποψήφιος προς αποχώρηση, είχε περάσει απ’ το μυαλό σου, ότι μπορεί να είσαι εσύ αυτός που θα έφευγε;
Γιάννης Τσίλης: Μπαίνοντας στο παιχνίδι, δεν θεωρούσα την παραμονή μου σίγουρη, δεδομένου ότι είναι κάτι που δεν εξαρτάται από μένα.
Ioniansports: Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που ήθελες να κάνεις φεύγοντας από τη Δομινικανή Δημοκρατία και φτάνοντας στην Ελλάδα;
Γιάννης Τσίλης: Το μόνο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν να αγκαλιάσω τη Λένα, η οποία μου έλειπε αφάνταστα.
Ionianspots: Έκανες φίλους μέσα απ’ αυτό το «ταξίδι» σου;
Γιάννης Τσίλης: Φυσικά! Οι φίλοι φαίνονται κυρίως στα δύσκολα. Οι σχέσεις μας περνούσαν συνεχώς δοκιμασίες. Κάποιες από αυτές έμειναν και έγιναν φιλίες.
Ioniansports: Τι κέρδισες μέσα απ’ αυτό το 5μηνο;
Γιάννης Τσίλης: Βιώματα με νέους ανθρώπους. Μεγάλα έπαθλα που δεν ξέρω αν θα τα ζούσα ποτέ, και φυσικά, να τα βρω πολύ καλά με τον εαυτό μου, αφού είχα πάρα πολύ χρόνο να σκεφτώ τα πάντα.
Ioniansports: Ανακάλυψες πράγματα του εαυτού σου που ίσως να μην γνώριζες μέχρι πριν να μπεις στο παιχνίδι;
Γιάννης Τσίλης: Όχι ιδιαίτερα. Γνώριζα τον εαυτό μου, όπως επίσης και τις αντοχές μου.
* Νέο επαγγελματικό και προσωπικό ξεκίνημα
Ioniansports: Σε λίγες μέρες, μαζί με τη μέλλουσα σύζυγό σου, Λένα, θα ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας. Τι αγαπάς περισσότερο σ’ αυτήν;
Γιάννης Τσίλης: Είναι μια “μεγάλη” ερώτηση αυτή, για την οποία θα μπορούσα να μιλάω ατελείωτα. Αγαπώ τα πάντα τής, αδιαμφισβήτητα σε όλους τους τομείς. Είναι το άλλο μου μισό.
Ioniansports: Τον περασμένο μήνα είχατε τα εγκαίνια ενός νέου κέντρου αισθητικής που ανοίξατε από κοινού. Δεδομένου ότι, η Λένα είναι αισθητικός, ήταν όνειρο που έγινε πραγματικότητα;
Γιάννης Τσίλης: Ήταν κάτι που το θέλαμε από καιρό και οι δύο, επειδή ξέρω πόσο πολύ το αγαπάει η Λένα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο νομίζω ότι έχει βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ioniansports: Μια ακόμη ασχολία που κάνετε μαζί είναι και οι μηχανές. Ποιος κόλλησε σε ποιον το «μικρόβιο»;
Γιάννης Τσίλης: Η Λένα οδηγάει μηχανή από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Άρα, εξαιτίας της το “κόλλησα” κι εγώ. Βλέπετε, είναι το άθλημά της. Αυτό που για εμένα είναι η κωπηλασία με λίγα λόγια.
Ioniansports: Σας αρέσει η ταχύτητα;
Γιάννης Τσίλης: Μας αρέσει πάρα πολύ, αλλά περισσότερο μάς αρέσει η επαφή με τη φύση, και γι’ αυτό οδηγούμε μηχανές enduro για να είμαστε στα βουνά μονίμως!
Ioniansports: Κάνετε όνειρα για το μέλλον;
Γιάννης Τσίλης: Φυσικά! Θέλουμε να είμαστε πάντα ζωντανοί. Να ρουφάμε τη ζωή με το μεδούλι που λέμε. Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά και να τους μεταδώσουμε την αγάπη για τη φύση και τα αθλήματα που κάνουμε.
Ioniansports: Σας εύχομαι ολόψυχα ό,τι έχετε ονειρευτεί, να γίνει πραγματικότητα. Γιάννη, σ’ ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σου. Η ώρα η καλή. Να είστε πάντα υγιείς, ευτυχισμένοι και καλούς απογόνους.
Γιάννης Τσίλης: Κι εμείς σε ευχαριστούμε, Κωνσταντίνα. Ό,τι καλύτερο και σε σένα.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μπάστα / Ioniansports