Στη καθημερινή αθλητικό εκπομπή “EL CLASICO” στο ραδιόφωνο του Ερμή στη Ζάκυνθο και στους παραγωγούς της εκπομπής Δημ Πέττα και Σωκράτη Λειβαδά μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δράμας και μέλος της Ε.Ε της ΕΠΟ Γιώργος Χατζησαρόγλου. Ο έμπειρος παράγοντας αναφέρθηκε στην λειτουργία της δικής του ΕΠΣ στη Δράμα. Μίλησε για την βοήθεια της ΕΠΟ προς τα νησιωτικά σωματεία. Αναφέρθηκε στις εκλογές της ΕΠΟ και τοποθετήθηκε για το θέμα της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Τέλος, με την ισότητα του Προέδρου του Γυναικείου ποδοσφαίρου μίλησε για τις προοπτικές του αθλήματος αλλά και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας
Αναλυτικά τα όσα είπε σε απόδοση του ioniansports.gr:
“Μας χωρίζει μια γεωγραφική απόσταση αλλά μας ενώνουν κοινοί γνωστοί από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με το θέμα του Κορωνοϊού. Είμαστε αναγκασμένοι-υποχρεωμένοι να καταλαβαίνουμε τους παράγοντες , που μπορεί να έκαναν ένα σχεδιασμό αλλά αυτό που έζησε η χώρα μας και όλος ο πλανήτης ήταν πρωτόγνωρο, επομένως όλοι θα πρέπει να έχουμε χαμηλούς τόνους και να σεβόμαστε τους στόχους μιας ομάδας σε ότι σχεδιασμό και να κάνει.”
Για την ομάδα του χωριού του την Προσοτσάνη: Ναι πραγματικά, είναι η ομάδα του χωριού μου, είναι μια ευχάριστη έκπληξη μπορώ να πω για τον Νομό, γιατί έχει καταφέρει πράγματα που πολύ λίγες μικρές επαρχιακές ομάδες το έχουν καταφέρει. Ήταν κοινωνικό φαινόμενο αυτή η ομάδα της τότε Γ΄ εθνικής, της επαγγελματικής κατηγορίας, αλλά θεωρώ ότι τα κατάφερε μια χαρά και μας έκανε όλους υπερήφανους.”
Για την ΕΠΣ Δράμας: “Έχουμε 2 κατηγορίες ποδοσφαίρου, την γεωγραφική απόσταση την μειώνουμε όσο μπορούμε, όποιες ομάδες θέλουν να πρωταγωνιστήσουν αναλάβουν αυτό το βάρος, και όποια ομάδα δεν θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο αγωνίζεται στην Β΄ κατηγορία που εκεί η γεωγραφική τους θέση καλύπτεται από τον σχεδιασμό των ομίλων. Στην δική μας Ένωση όλα είναι διαφορετικά σε σχέση με μια νησιωτική ΕΠΣ. Εμείς απαριθμούμε 45 ομάδες που είναι πλήρως τακτοποιημένες οικονομικά. Δεν έχουμε μειώσεις ομάδων και ο αριθμός αυτός είναι μικρός σε βάθος τριετίας. Όλες οι ομάδες μας έχουν το δικό τους γήπεδο με φυσικό χόρτο και οι περισσότερες, έχουν και βοηθητικό γήπεδο. Διατηρούμε 56 ομάδες υποδομών και αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό!”
Για τον σχεδιασμό που γίνεται στην ΕΠΣ Δράμας: ” Πάντοτε ερχόμαστε σε συνεννόηση με τους παράγοντες των ομάδων. Το πρώτο μήνα του νέου έτους μετά τις γιορτές ξαναγίνεται η επαφή με τα σωματεία για να δούμε το πήγε καλά και τι άσχημα έτσι ώστε αυτό που πήγε άσχημα να διορθωθεί. Και αν δεν μπορούμε εκείνη την στιγμή να το διορθώσουμε το βάζουμε ψηλά στην λίστα έτσι ώστε τη νέα χρονιά να το έχουμε λύσει. Στην Α΄ κατηγορία έχουμε καταλήξει στο να είναι 14 ομάδες και σε 2 ομίλους πάντα με γεωγραφικό κριτήριο χωρίζουμε την Β΄ κατηγορία. Δεν θέλουμε οι ομάδες αυτές να περνούν τα 30-35 χιλιόμετρα απόσταση. Έχουμε βρει έναν τρόπο να εξισώνουμε τα χιλιόμετρα. Αν παραδείγματι κάποια ομάδα είναι 50 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Δράμας και η άλλη ομάδα είναι στο κέντρο, τότε στο τέλος και οι δυο αυτές ομάδες θα έχουν τα ίδια έξοδα όσον αφορά την μετακίνηση τους. Η προκήρυξη μας καλύπτει τετραετία αυτό το έχουμε θέσει από την αρχή και όλος ο σχεδιασμός μας έχει πλάνο τετραετίας.”
Για το θέμα της επιχορήγησης από το κράτος: ” Θα γυρίσω το χρόνο λίγο πιο πίσω, ο κος Λιάνης και ο κος Φλωρίδης δεν είχαν δώσει επιχορήγηση ο μοναδικός υπουργός που είχε δώσει από του 2024 έως το 2009 ήταν ο κος Ορφανός και μάλιστα ήταν ο μοναδικός που τα χρήματα τα έδινε στην σωστή ημερομηνία. Από εκεί και μετά δεν δόθηκε τίποτα στις ομάδες και μάλιστα μπορώ να πω ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 στέρεψαν τα ταμεία.”
Για το θέμα της επιχορήγησης από την ΕΠΟ: “Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προσπαθεί να καλύπτει τα μέλη της που είναι οι Ενώσεις έτσι ώστε οι ίδιες οι Ενώσεις να στηρίξουν τα Σωματεία .Από εκεί και πλερα, θα έλεγα ότι είναι θέμα Διοικητικού Συμβουλίου για το πως μπορεί να βοηθήσει τα μέλη του. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για παράδειγμα θα μπορούσε να μειώσει την δήλωση συμμετοχής, στο κύπελλο στο πρωτάθλημα στα παιδικά πρωταθλήματα. Άλλο παράδειγμα όπως το κάνουμε εμείς στην Ένωση μας που πληρώνουμε την ιατρική βοήθεια και με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τα σωματεία να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. ”
Για τις εκλογές στην ΕΠΟ: ” Όσον αφορά την Ομοσπονδία χρειάζεται μόνο μια Γ.Σ. για να αλλάξει ο χρόνος των εκλογών. Η γενική συνέλευση θα γίνει στις 16 Ιουνίου και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Όσον αφορά την τελική πράξη, θα πρέπει να γίνει μια νομοθέτηση από την πλευρά της ΓΓΑ , αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Επομένως, αν δεν κλείσουν αυτά τα δύο θεματα δεν θα μπορέσουν να γίνουν τον Ιούλιο εκλογές. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν παίζει κάποιο μεγάλο ρόλο το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Όμως σέβομαι την απόφαση των “4” μεγάλων παραγόντων η οποίοι είχαν κάνει μια συμφωνία και την είχαν δεχθεί όλοι! Κυβέρνηση και Ομοσπονδία! Δεν έφερε τότε κανείς καμιά αντίρρηση, εγώ συντάσσομαι με το δίκιο και αυτό είναι ότι μια τετραετής θητεία να μην είναι στην πραγματικότητα τριετής! Δηλαδή η διοίκηση μας θα κάνει τον σχεδιασμό μέσα στο καλοκαίρι και μια άλλη διοίκηση που θα εκλεγεί τον Οκτώβριο θα φορτωθεί στις πλάτες της τον σχεδιασμό της προηγούμενης. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να σας πω είναι ότι η ΕΠΟ λειτουργεί κανονικά πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό και έχει χαράξει τον δρόμο…”
Για τις παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ΕΠΟ: ” Ενδεχομένως πάντα να υπάρχουν παρατάξεις στις εκλογές, αυτό πάντα θα συμβαίνει και θα γίνονται ζυμώσεις και συνεργασίες. Την επόμενη ημέρα όμως, πρέπει να υπάρξει ευθύνη από αυτούς που θα είναι διοίκηση με τις τύχες του Ελληνικού ποδόσφαιρου να είναι στα χέρια τους. Θα πρέπει να γίνει το σωστό από όποιους και να διοικούν. Αυτό προσωπικά ενδιαφέρει εμένα, αυτό ενδιαφέρει και την διοίκηση της Ομοσπονδίας που έχει το “τιμόνι” αυτή την στιγμή.”
Για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου: ” Μια αναδιάρθρωση βοηθάει πάρα πολύ. Πρώτα θα πρέπει να ρωτηθούν οι ομάδες, να συμφωνήσουν και να βγάλουν ένα τελικό αποτέλεσμα ότι μια αναδιάρθρωση είναι σωστό να γίνει, τότε είναι σωστό να συμβεί. Όμως, θα πρέπει να ελέγχουμε και τον αριθμό των επαγγελματικών ομάδων. Εγώ προσωπικά έναν αριθμό 3Χ16= 48 ομάδες δεν θα μπορούσα να τον γράψω. Είναι πολλές τόσες πολλές ομάδες στην χώρα μας. Κανείς δεν μπορεί να καταφέρει να χωρέσει αυτόν τον αριθμό στο ποδόσφαιρο. Το πιο σωστό και βιώσιμο μοντέλο θα ήταν 3 κατηγορίες με όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό! Η Σούπερ Λιγκ δεν σηκώνει πάνω από 14 ομάδες η Β΄ Εθνική θα μπορούσε να ανοίξει λίγο και να έχει 16 ομάδες και η Γ΄ Κατηγορία να είναι ημιεπαγγελματική κατά κάποιον τρόπο να χωρίζεται σε 4 ομίλους με 16 ομάδες κάθε όμιλος με γεωγραφικά κριτήρια. Αυτά όλα που σας καταθέτω είναι καθαρά η δική μου η άποψη και όχι αυτά που θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Και φυσικά πολύ δυνατά τοπικά πρωταθλήματα. Να μη “αδειάζουν” οι Ενώσεις από ομάδες που φεύγουν και αγωνίζονται στη σημερινή Γ΄ Εθνική. Πιστεύω ότι έως τα μέσα του Ιουνίου η ΕΠΟ θα έχει πάρει τις αποφάσεις της για το τι θα συμβεί με την αναδιάρθρωση. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα έτσι ώστε οι ομάδες να έχουν τον χρόνο να κάνουν το σχεδιασμό της νέας χρονιάς.”
Για το αν βοηθούν τις ομάδες με τα οδοιπορικά: “Είμαστε η μοναδική διοίκηση που το κάναμε και θέλουμε να το ξανακάνουμε αυτό. Υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία από την διοίκηση της ΕΠΟ για το αυτό το θέμα. Αν δεν θέλουμε να χάσουμε το ποδόσφαιρο από τα νησιά μας, πρέπει να ματώσουμε. Είναι μονόδρομος, αν δεν υπάρξει βοήθεια θα χαθούν όλα τα σωματεία από τα νησιά. Θα είναι καταστροφικό για οποιονδήποτε ασχολείται με το ποδόσφαιρο.”
Για το Γυναίκειο ποδόσφαιρο: ” Το ενδιαφέρον είναι πλέον τεράστιο. Και η FIFA αλλά και η UEFA έχουν επενδύσει στο Γυναικείο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν χώρες που είναι ανεπτυγμένες στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο. Ο στόχος μας για το δικό μας ποδόσφαιρο είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με ρυθμούς που το επιτρέπουν δηλαδή σιγά σιγά μέσα σε 2-3 χρόνια. Σε λίγα χρόνια ίσως και να είναι υποχρεωτικό μια ΠΑΕ να έχει και Γυναικεία ομάδα. Είναι μονόδρομος και οι μεγάλες Ομοσπονδίες το βλέπουν θετικά και όπως σας είπα, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Στην Ευρώπη υπάρχει η αντίστοιχη ΕΠΟ στο Γυναικείο και έχει όλα τα τμήματα. Στην χώρα μας έγινε το πρώτο βήμα το 2017 με την Επιτροπή Γυναικείου ποδοσφαίρου που επειδή είμαι πρόεδρος η επιτροπή επιβάλλεται να συμμετέχει και σε άλλες επιτροπές του απαρτίζουν την ΕΠΟ. Τέλος να πούμε δεν έχει γίνει ακόμα η χάραξη για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Αν δεν τελειώσουν οι Πειθαρχικές Επιτροπές να γίνει καταχώρηση των φύλλων αγώνων και να επικυρωθούν οι βαθμολογίες δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν τελειώσει όλα αυτά, έτσι ώστε οι ομάδες να κάνουν τον σχεδιασμό τους.”