Για την ομάδα της Ζακύνθου και για την ύπαρξη της στους τελευταίους μήνες, από το καλοκαίρι και μετά θα μπορούσα να γράψω, όχι δεκάδες σελίδες αλλά δεκάδες εφημερίδες! Το dna αυτής της ομάδας είναι φτιαγμένο και σφυρηλατημένο με υλικό της περιπέτειας, της τελευταίας στιγμής, της προχειρότητας αλλά και αυτό του νικητή! Η Ζάκυνθος από τότε που ανέβηκε στην Β΄ Εθνική έχει αλλάξει ρώτα, έχει ανέβει επίπεδο, έχει κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό αντιπάλων και φίλαθλου κόσμου… Μια ομάδα μια ιστορία που σιγά σιγά μέσα από αυτές τις δοκιμασίες “βαραίνει” ακόμα πιο πολύ το βάρος αυτής της φανέλας!

 

Η Εκτίμηση… των πραγμάτων

Πολλές φορές εκτιμούμε πράγματα όταν και εφόσον τα χάσουμε από την ζωή μας από την καθημερινότητα μας… το ίδιο συμβαίνει αυτή την στιγμή με την Ζάκυνθο! Θεωρούμε αυτονόητο να παίζουμε με Λάρισα, Κέρκυρα, Πανιώνιο, Παναιτωλικό… γιατί ο “φύλακας άγγελος” της ομάδας Στέλιος Γούναρης και πάλι θα βγάλει “λαγούς από το καπέλο” και θα σώσει για άλλη μια φορά την ομάδα. Για πολλούς είναι νομοτελειακό… ο Στελάρας την ανέβασε στην Β΄ Εθνική και είναι δύσκολο να αλλάξουν τα δεδομένα… Μόνο αγαπητοί φίλοι που τα δεδομένα αλλάζουν από μόνα τους, όταν οι καταστάσεις το επιτρέπουν! Κανένας δεν χαρίστηκε στην ομάδα, ότι έχει πετύχει μέχρι τώρα το έχει καταφέρει μόνη της. Με το σπαθί της. Στην Ζάκυνθο πολλοί ακόμη δεν έχουν καταλάβει που παίζει η Ζάκυνθος, με τι ομάδες, και με ποια συμφέροντα έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά ο Σύλλογος. Η μόνη βοήθεια που απαιτείται αυτές τις στιγμές είναι η συσπείρωση όλου του φίλαθλου κόσμου του νησιού δίπλα στην ομάδα. Ο Σύλλογος ζει και αναπνέει μόνο και μόνο από την δύναμη του κόσμου του , από την δύναμη του απλού εργαζόμενου, του μεροκαματιάρη, του ελεύθερου επαγγελματία…Ας το καταλάβουν όλοι… ότι δεν πρέπει να χαθεί το κεκτημένο.

 

Διοίκηση

Η διοίκηση της ομάδας δεν είναι μια κοινή διοίκηση… Είναι κάτι το διαφορετικό δεν έχει δομή αλλά πως να έχει δομή όταν δεν υπάρχουν άτομα να την πλαισιώσουν; Υπάρχει ο Πρόεδρος Στέλιος Γούναρης, ο Αντιπρόεδρος Νίκος Κοντονής και κάποια άτομα που είναι γύρω από αυτούς και βοηθούν… Μέχρι πρότινος ήταν και ο Βασίλης Μουζάκης ο οποίος απέχει συνειδητά από τα δρώμενα και παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα τεκταινόμενα. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ο Στέλιος Γούναρης μπορεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ομάδα, είναι όμως και μόνος σε μια δύσκολη στιγμή… Η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην χώρα επιδεινώνει και τα οικονομικά της ομάδας, με αποτέλεσμα η Ζάκυνθος, φέτος  για να φτιαχτεί και “περπατήσει” χρειάστηκαν πολλές παραχωρήσεις και υποχωρήσεις. Η προετοιμασία ελειπή, το ρόστερ πολύ κάτω του μετρίου (ένα μεγάλο μέρος) οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις αυτού του πρωταθλήματος πολύ μεγάλες! Για να μπορέσει να κρατηθεί για άλλη μια φορά στην κατηγορία η ομάδα ο κος Γούναρης έπρεπε να κάνει υποχωρήσεις… διάλυση της περυσινής ομάδας, φτιάξιμο εκ νεου από την αρχή και με χρήματα “ψίχουλα” καθώς το ρευστό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα… Το λάθος της διοίκησης είναι ότι μέχρι στιγμής έχει εκτιμήσει λάθος τα πράγματα στο αγωνιστικό μέρος… 37 ποδοσφαιριστές καθημερινά κάνουν προπονήσεις επί Δημοτικού, με το τεχνικό Χαλίντ Κάραμα να έχει απαυδήσει από αυτή την κατάσταση.. Χωρίς Γενικό Αρχηγό και χωρίς σωστή δομή και πειθαρχία σε αρκετές περιπτώσεις “χάνεται η μπάλα” … Όλα αυτά και αλλά πολλά τα αναφέρω μόνο και μόνο γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά σε αυτό το επίπεδο… Όλα θα γίνουν την τελευταία στιγμή, όλα θα στηθούν με προχειρότητα. Όσο σούπερ και να είναι ο πρόεδρος, δυστυχώς δεν τα προλαβαίνει όλα… Και σε αυτό το καμμάτι η ομάδα πάσχει και θα συνεχίζει να πάσχει…

 

Προπονητικό τιμ…

Πέρασαν αρκετοί μήνες από τις 20 Αυγούστου που έφυγε η ομάδα για προετοιμασία… Από εκείνη την ημέρα και μετά έχουν αλλάξει τα πράγματα… παίκτες ήρθαν, παίκτες έφυγαν… μια ομάδα που κτίστηκε από την αρχή. Χαλίντ Κάραμα και Δημήτρης Νόλης ήρθαν αντιμέτωποι με δυσθεώρητα προβλήματα, τα οποία δυστυχώς έχουν να κάνουν με το οικονομικό κομμάτι.. όταν δε υπάρχει χρήμα δεν μπορεί κάποιος να κάνει την δουλειά του σωστά… Κακή προετοιμασία η μάλλον ελειπή… για αυτό το θέμα εδώ οι προπονητές έπρεπε να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στον πρόεδρο και να του θέσουν τους προβληματισμούς τους… Εντάξει ήρθαν στην ομάδα Ζαϊρί, Νίκιτς, Καραμαλίκης, Ναζίμ με κάποιους που υπήρχαν από πέρυσι. Όμως το πρωτάθλημα αυτό των 38 αγωνιστικών απαιτεί τουλάχιστον 25 ετοιμοπόλεμους παίκτες, έμπειρους. Το είδαμε και προχθές δύο τρεις έλειπαν και αμέσως φάνηκε η διαφορά… Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα (8η αγωνιστική) γίνονται πειραματισμοί όσο αφορά το βασικό σχήμα… πιστεύω ότι η ομάδα προσπαθεί να βρει την ταυτότητα της… Ο Κάραμα ξέρει από μπάλα.  Στα πρώτα παιχνίδια οι βαθμοί χάθηκαν διότι ήταν αρχή… το παιχνίδι με την Καλλιθέα χάθηκε από τα λάθη αλλά και από την διαχείριση που έγινε στο ματς. Στο μόνο παιχνίδι που η ομάδα πήγε σωστά διαβασμένη και με σωστές κινήσεις ήταν με την Παναχαϊκή και πήρε βαθμό. Με την Κέρκυρα προηγήθηκε αλλά και πάλι δέχτηκε γκολ, εντάξει χάθηκαν ευκαιρίες. Όμως το τιμ της Ζακύνθου θα πρέπει να καταλάβει ότι σε αυτή την κατηγορία τα παιχνίδια κρίνονται στην λεπτομέρεια και στα λιγότερα λάθη, είτε αυτά προέρχονται από τους παίκτες είτε από τον πάγκο. Σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι αυτοί που πραγματικά αξίζουν…  Πλέον διανύουμε την 9η αγωνιστική με την ομάδα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση του πίνακα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να παρθούν όσοι περισσότεροι βαθμοί γίνονται μέχρι τις μεταγραφές του Γενάρη. Θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, να αποκτηθεί ένας ακόμη στόπερ, ένας επιθετικός που να βάζει την μπάλα στα δίχτυα και ένας επιτελικός μέσος. Το τεχνικό τιμ θα πρέπει κατά την δική μου την άποψη να δώσει στην διοίκηση με ποιούς παίκτες θα πρέπει να πορευτεί και να δουλέψει. Είναι αδύνατον καθημερινά να προπονούνται 32- 37 παίκτες! Καλό θα είναι λοιπόν οι προπονητές να υψώσουν ανάστημα να μιλήσουν και να διορθώσουν τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα και να επιβληθούν με σωστό τρόπο στους παίκτες που ήδη μερικοί εξ αυτών έχουν σηκώσει μπαϊράκι..

 

Παίκτες….

Η Ζάκυνθος για άλλη μια φορά έχει στις τάξεις της, αρκετούς ποδοσφαιριστές πολύ καλούς, αρκετά καλούς και άλλους που ακόμα προσπαθούν να βρουν τρόπο να μπουν στην 18άδα ή στο βασικό σχήμα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν τους δικαιώνουν… Διάβασα τις δηλώσεις του έμπειρου φορ της Ζακύνθου Στάθη Καραμαλίκη  ότι η ομάδα “αιμορραγεί” …Πράγματι συμφωνώ! Η ομάδα όμως από που αιμορραγεί; υπάρχει μόνο ένας που φταίει; υπάρχουν πολλοί; Στην πιο κρίσιμη στιγμή, οι παίκτες του ΑΠΣ Ζάκυνθος καλό θα είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους! Ο Καθένας χωριστά και μετά όλοι μαζί. Που είναι το λάθος; ας αναρωτηθούν πρώτα από όλα οι πρωταγωνιστές του γηπέδου! Που είναι αυτοί την στιγμή οι αρχηγοί, οι πιο παλιοί και τα βαριά ονόματα να κάνουν ένα τραπέζι να μιλήσουν πρώτα μεταξύ τους να βρουν αυτοί τι γίνεται. Είναι ευχαριστημένοι από την δική τους απόδοση; Είναι θεμιτό όλοι να θέλουν να παίξουν και κάποιοι να έχουν παράπονα από Κάραμα και Νόλη, όμως θα πρέπει να το αποδεικνύουν μέσα στο γήπεδο αλλά και έξω από αυτό. Όσοι φορούν το σήμα της Ζακύνθου θα πρέπει να το σέβονται, να σέβονται το κόσμο της ομάδας, το νησί και την διοίκηση. Κατά την δική μου εκτίμηση μέχρι στιγμής στην ομάδα έχουν προσφέρει πολύ λίγοι παίκτες και ίσως παίκτες που κανείς δεν το περίμενε…

 

Συμπέρασμα

Αν προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι θα δούμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν μερίδιο ευθύνης… Αν προσπαθήσει η κάθε μία πλευρά, πρωτίστως  να βρει τα δικά της λάθη και μετά όλοι μαζί να καθίσουν κάτω και να πάνε το “Καράβι” σε ήρεμα νερά. Αυτό που προέχει πάντως είναι η ψυχραιμία. Η Ζάκυνθος κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα βρει τον δρόμο της… θα τα καταφέρει και για άλλη μια χρονιά θα μείνει στην κατηγορία… αρκεί να αναλογιστούν όλοι το που βρίσκονται και τι κάνουν.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.