Οι χρονιές 1961 και 1962 είναι σημαδιακές για την αθλητική-ποδοσφαιρική ιστορία της Ζακύνθου. Είναι η επίσημη αρχή του ποδοσφαίρου στον τόπο μας. Αξίζει μια αναφορά ξεσκονίζοντας αρχεία πέραν του μισού αιώνα. Στις 15 Δεκεμβρίου 1960 ο Αχιλλέας γίνεται το πρώτο επίσημο σωματείο της Ζακύνθου.

Από το 1948 αγωνιζόταν σαν Πειρατής, όνομα που είχε βγει από τις πειρατικές ταινίες εκείνης της εποχής. Η ΕΠΣ Πατρών τότε, που είχε στη δύναμη της όλες τις ομάδες της Αιτωλοακαρνανίας , Ηλείας, Κεφαλληνίας, Αχαϊας και Ζακύνθου. Το όνομα “Πειρατής” δεν πέρασε και έτσι συμφωνήθηκε να γίνει η εγγραφή στην ΕΠΣ σαν Αχιλλέας, όνομα που έγινε δεκτό στις 15/12/1960 με αριθμό πρωτοκόλλου 17. Η απάντηση στην αίτηση έφτασε στη Ζάκυνθο στις 10/01/1961.

Συμμετοχή λοιπόν στη Γ’ ΕΠΣ Πατρών, σε πρωτάθλημα τριών ομάδων. Γενέθλια για τον Αχιλλέα και όλη τη Ζάκυνθο στις 19 Μαρτίου του 1961, όχι στο σημερινό Δημοτικό στάδιο αλλά στο γήπεδο της ανεξάρτητης ΑΕΖ, στο δρόμο προς το Καλαμάκι από τον Άγιο Γεράσιμο. Νίκη για τον Αχιλλέα με 1-0 για να έρθει μετέπειτα η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η άνοδος στη Β’ Πατρών. Την ίδια χρονιά επίσημα εγγράφεται στην ΕΠΣ Πατρών (22/05/1961) και ο Απόλλων.

Έτσι είναι δύο επίσημα εγγεγραμμένες Ζακυνθινές ομάδες στην ΕΠΟ. Έπαιξαν την άλλη χρονιά στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πατρών (στη Β’ ο Αχιλλέας και ο Απόλλωνας στη Γ’). Και οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν στο νέο πλέον (σημερινό) Δημοτικό στάδιο (μετά από προσπάθειες πολλών ετών). Το πρώτο ματς στο στάδιο έγινε στις 25/03/1962. Αχιλλέας- Πέλοπας Πύργου 1-0. Στη φωτογραφία και η πρώτη ζακυνθινή ενδεκάδα στο στάδιο:

1

Όρθιοι από αριστερά: Βερύκιος, Ξένος, Τσουκαλάς Νίκος, Αγαπητός, Ακτύπης Ντίνος, Κάρδαρης,

Καθίμενοι από αριστερά: Κόκλας Σπύρος, Μόρφης Λάκης, Ακτύπης Γιάννης, Μποτώνης, Μεϊντάνης Ν.

  • Η εμφάνιση της ομάδας ήταν στο χρώμα κίτρινο-μαύρο
  • Εντύπωση προκαλεί το βουνό στο Δημοτικό Στάδιο που βρίσκεται πίσω από την 11άδα που ήταν τότε χωρίς δένδρα και όχι όπως είναι σήμερα!

Ο Αχιλλέας τερμάτισε 3ος στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορία, ενώ ο Απόλλωνας που έχασε όλα τα ματς στη Γ’ Πατρών, έπαιξε τον πρώτο του επίσημο αγώνα στις 06/05/1962 με τον Ακαρνάν στο Αγρίνιο (ήττα 6-3) Θα υπάρξει συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.