Στη διοίκηση της SL2 επέρριψε τις ευθύνες για τη διακοπή του πρωταθλήματος (κάτι το οποίο αποφάσισαν ομόφωνα οι ομάδες της κατηγορίας και στα δύο ΔΣ που πραγματοποιήθηκαν) ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή. Επί της ουσίας, σε όλη την ομιλία του δεν είπε τίποτα , παρά πέταξε την μπάλα στην κερκίδα, αποποιώντας κάθε ευθύνη από πάνω του για το πως μια ολόκληρη κατηγορία με ομάδες με τεράστια ιστορία και χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει επί της ουσίας στο δρόμο!

Για μία περίπου ώρα μιλούσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή και δεν είπε τίποτα επί της ουσίας σε ό,τι αφορά την Super League 2.

Μάλιστα χαρακτήρισε έωλο το επιχείρημα για μη δίκαιη χρηματοδότηση, ενώ την κατηγόρησε ότι αθέτησε την αρχική συμφωνία που είχαν κάνει και την κάλεσε «να σταματήσει την εκβιαστική και ατελέσφορη στάση της ώστε να επανέλθουν οι ομάδες στο γήπεδο για να συνεχιστεί ο διάλογος».

Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνου Μάρκου και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελίας Λιακούλη, ο κ. Αυγενάκης απέρριψε τις κατηγορίες τους ότι ο ίδιος ευθύνεται για την αναστάτωση που επικρατεί στο πρωτάθλημα της Super League 2, η οποία αντιδρά απέναντι στον εμπαιγμό και τους τακτικισμούς του υφυπουργού Αθλητισμού, όπως υποστήριξαν.

«Είναι ώρα να πρυτανεύσει η λογική και όχι οι ακρότητες ή οι τακτικισμοί που τελικά δεν ωφελούν κανέναν παρά μόνο κάποιους ελάχιστους», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι «ΕΠΟ και Super League 2 παραβίασαν τη συμφωνία που είχαν κάνει, καλυπτόμενες πίσω από τον νόμο του 1999 περί αρμοδιότητάς τους για την οργάνωση των πρωταθλημάτων».

Ταυτόχρονα κάλεσε τη διοικούσα Αρχή της Super League 2 «να αλλάξει την εκβιαστική αλλά ατελέσφορη στάσης της και να επιστρέψουν οι ομάδες στο γήπεδο για να συνεχιστεί ο διάλογος».

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, στόχος της δεύτερης συνάντησης που έγινε στις 23 Ιανουαρίου του 2023 ήταν «να γίνει μία συμφωνία για μία δίκαιη κατανομή των χρημάτων που αναλογούν στον επαγγελματικό αθλητισμό και για τον σκοπό αυτόν αναλύθηκαν επιπλέον σε όλους τα κριτήρια και οι παράμετροι κατανομής, όπως αυτά συγκεντρώνονται από τους μηχανισμούς».

«Τους αναφέραμε τα στοιχεία συμμετοχής τους στον τζίρο των στοιχηματικών εταιρειών, τα οποία δεν τα είχαμε τότε, που αφορούσαν τις αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας για πιθανή χειραγώγηση αγώνων, καθώς και τις αναφορές που έρχονται κυρίως από τη διεθνή εταιρία που συνεργάζεται με την UEFA και σκοπός ήταν να ανιχνεύσει ύποπτες στοιχηματικές δραστηριότητες σε αγώνες. Ενημερώθηκαν, λοιπόν, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ότι εξετάζονται 13 αναφορές για πιθανή χειραγώγηση αγώνων στη Super League 2.

Σε αυτές τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν ήδη αξιολογήθηκαν από την ΕΠΑΘΛΑ οι 11 από τις 13 αναφορές αγώνων Super League 2 και για δύο εξ’ αυτών των αγώνων προκύπτει πόρισμα περαιτέρω διερεύνησης από τον αθλητικό εισαγγελέα και το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ. Ομοίως, πόρισμα περαιτέρω διερεύνησης προέκυψε και για έναν αγώνα μπάσκετ», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε:

«Έχω θέσει στο τραπέζι του διαλόγου το επικίνδυνο, όπως έχει χαρακτηριστεί, πρωτάθλημα της Super League 2, το οποίο είναι υπό αυστηρή επιτήρηση. Τους αναφέραμε ως κριτήρια και τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές που λαμβάνουν από τις διεθνείς ομοσπονδίες αναλόγως το άθλημα, αλλά και τον αριθμό των συμμετεχόντων ομάδων στα πρωταθλήματα όπου αλλού πλεονάζουν, όπως η Super League 2, όπου συμμετέχουν 30 ομάδες και αλλού υπολείπονται, όπως το Volley League ανδρών με μόνο 10 ομάδες.

Όταν διαβουλευτήκαμε με την ΕΠΟ και τη Super League 2 στα τέλη του 2020 για να ενοποιηθούν οι δύο χαμηλότερες επαγγελματικές κατηγορίες σε μία κατόπιν αιτήματος τους, κάτι που πράξαμε τον Ιούνιο το 2021, είχε ρητώς συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές ότι η νέα συγχωνευμένη κατηγορία θα έχει περιορισμένο αριθμό ομάδων και μάλιστα σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσά μετοχικού κεφαλαίου και προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, ώστε να διασφαλιστεί σε βάθος τριετίας η βιωσιμότητα του νέου πρωταθλήματος και φυσικά η ποιότητα του παραγόμενου αθλητικού προϊόντος.

Η συμφωνία, όμως, παραβιάστηκε από την ΕΠΟ και τη Super League 2 καλυπτόμενες πίσω από τον νόμο του 1999 περί αρμοδιότητάς τους για την οργάνωση των πρωταθλημάτων τους».

«Η κατηγορία “έκτρωμα” που δημιουργήθηκε είναι απολύτως δικό τους κατόρθωμα ή καλύτερα δικών τους εξυπηρετήσεων. Ουδέποτε είχαμε συμφωνήσει για αριθμό 34 ομάδων για τη περσινή χρόνια ή 30 για φέτος. Το αντίθετο μάλιστα. Παραβιάσανε τη συμφωνία, επικαλούμενοι συγκεκριμένο νόμο», επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Όπως είπε, «στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υφυπουργείο Αθλητισμού το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου, την καταρχήν ικανοποίησή τους εξέφρασαν η Super League 1 ενώ και οι τέσσερις λίγκες ζήτησαν 48ωρη διορία για να ενημερώσουν τις ομάδες τους και να επανέλθουν».

«Έτσι έκλεισε η συνάντησή μας αυτή. Αναμένοντας την επιστροφή όλων στις συζητήσεις για να επανέλθει η τελική συμφωνία, η Super League 2 αποφάσισε αιφνιδίως στις 2 Φεβρουαρίου, με τη συμπλήρωση του 48ωρου, τη διακοπή του πρωταθλήματος με έωλες απαιτήσεις και φανταστικούς ισχυρισμούς για οφειλόμενα ποσά που δεν προκύπτουν από πουθενά, φτάνοντας μάλιστα στο νούμερο 8,5 εκατ. ευρώ. Απαιτούσαν, δηλαδή, βάση της επίσημης ανακοίνωσής τους 8, 8,5 εκατ. ευρώ χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση.

Στη παραπλανητική ανακοίνωση της Super League 2 δεν γίνεται καμία αναφορά ότι συμφωνούν στις εξαιρέσεις χρηματοδοτήσεων ομάδων που δεν πληρούν τα κριτήρια, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου είχαν συμφωνήσει ότι υιοθετούν όλα τα κριτήρια», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Στις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι ο ίδιος φέρει την ευθύνη που δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα, απάντησε: «Η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος πάρθηκε από τη διοργανώτρια Αρχή. Δεν έχω αρμοδιότητα ούτε ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Είναι δικιά τους απόφαση να σταματήσουν και είναι δικιά τους απόφαση να ξεκινήσουν. Εμείς δουλέψαμε εντατικά ώστε τις αμέσως προσεχείς μέρες να κατανεμηθούν τα 62,7 εκατ. ευρώ σε όλον τον υπόλοιπο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό. Από τη Super League 2 αναμένουμε την αλλαγή της εκβιαστικής αλλά ατελέσφορης στάσης τους, την επιστροφή των ομάδων στην αγωνιστική δραστηριότητα και κατόπιν “ναι” αμέσως συνέχιση του διαλόγου. Να επανέλθουν στα γήπεδα, να παίξουν και μετά είμαστε εδώ».

«Επιπλέον, εξετάζουμε και όλους τους δυνατούς τρόπους μέριμνας και διασφάλισης των δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών και εργαζομένων στις ΠΑΕ της Super League 2 εφόσον η παράλογη συμπεριφορά της Super League 2 θα συνεχιστεί.

Τα χρήματα τα έχουμε κρατήσει στο Ταμείο και αναμένουμε, και αν δεν επιστρέψουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες είναι αυτονόητο ότι θα βρούμε τρόπο να τα αξιοποιήσουμε για τους εργαζόμενους, οι οποίοι μένουν εκτός γηπέδων με δικιά τους υπαιτιότητα. Είναι ώρα, λοιπόν, να πρυτανεύσει η λογική και όχι οι ακρότητες ή οι τακτικισμοί που τελικά δεν ωφελούν κανέναν παρά μόνο κάποιους ελάχιστους. Είμαστε εδώ για τους πολλούς, για ένα καλύτερο και ποιοτικότερο ποδόσφαιρο», κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Μάρκου όσο και η Λιακούλη τον κατηγόρησαν ότι δεν απαντά επί της ουσίας αλλά «πετά τη μπάλα στην εξέδρα» και επέμειναν πως για την τρομερή αναστάτωση και τη διακοπή του πρωταθλήματος της Super League 2 έχει ευθύνες ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης, καθώς με τους χειρισμούς, τους τακτικισμούς και τις σκοπιμότητές του υπονομεύει ακόμα και τη λειτουργία ιστορικών ομάδων που τηρούν απόλυτα τα κριτήρια για τη χρηματοδότησή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.