Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως ο «Δάσκαλος των μεγάλων επιτυχιών».  Ήρθε στη Ζάκυνθο από τη γειτονική Αμαλιάδα για να κατακτήσει παραπάνω τίτλους, μετάλλια και βραβεία. Το κατόρθωσε.

Μαθητές, φίλοι, και γονείς μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον δάσκαλό τους. Το επάγγελμά του σε συνδυασμό με τα μαθήματα της ζωής, τον δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Αυτό φαίνεται στον τρόπο διδαχής που εφαρμόζει στα παιδιά, καθώς έχει έναν δικό του τρόπο να το μεταφέρει σε αυτά.

Εμείς τον γνωρίζαμε σαν προπονητή, δάσκαλο, αλλά και σαν φίλο. Αξίζει όμως να μάθουμε το «κάτι» παραπάνω μαζί με όλους εσάς που θα διαβάσετε αυτήν τη συνέντευξη.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το Δημήτρη Παναγιωτόπουλο…

1229849_10201947982975921_5748621488550914608_n

selfie με φόντο τους μαθητές του…

 

Ioniansports: Αρχικά, θέλω να σας ευχαριστήσω που με χαρά δεχθήκατε την πρότασή μου, δεδομένου ότι δεν δίνετε συχνά συνεντεύξεις.

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ.

Ioniansports: Ξεκινώντας, θέλω να μου πείτε πόσα χρόνια είστε στη Ζάκυνθο και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το άθλημα;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Το άθλημα του καράτε το ξεκίνησα το 1980. Αιτία για την επιλογή μου στο ξεκίνημα αυτό ήταν οι ταινίες του Bruce Lee που έβλεπα από μικρό παιδί. Στην αρχή προπονούμουν εντελώς ερασιτεχνικά, ώσπου, όταν πήγα στην Αθήνα το συνέχισα. Προσπαθούσα να κάνω διάφορα πράγματα για το σώμα μου, περισσότερο σαν χόμπι. Μένοντας στην Αθήνα, εξασκήθηκα στην τεχνική του okinawa karate. Είχα, όμως, σαν στόχο να φτάσω πολύ ψηλά. Περνώντας ο καιρός αποφάσισα ότι ήθελα να φύγω από την Αθήνα, γιατί δεν μου άρεσε ο τρόπος ζωής. Τότε συζητούσα με τον Ζαχόπουλο, τον δάσκαλό μου, ο οποίος με προέτρεψε να έρθω στη Ζάκυνθο και να ανοίξω μια δική μου σχολή καράτε. Έτσι κι έγινε.

Ioniansports: Απολλοφάνους φιλόξενος η σχολή σας. Τα συναισθήματά σας βλέποντας τόσες επιτυχίες στο ενεργητικό σας.

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Από το 1992 έως και σήμερα έχουμε καταφέρει πάρα πολλά. Σε αυτά τα 24 χρόνια έχουν περάσει πολλά ζακυνθινόπουλα από τα «χέρια» του συλλόγου. Οι επιτυχίες είναι τεράστιες, τόσο προσωπικές, όσο και συλλογικές. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να συμβεί κάτι ανάλογο. Με ενθουσιάζει πάρα πολύ το γεγονός  ότι, αγαπάω αυτό που κάνω. Είναι η αγάπη μου, στοχεύοντας πάντα να μαθαίνω όλο καινούργια πράγματα και να μπορώ να τα μεταφέρω στους μαθητές μου. Να τονίσω ότι ο Απολλοφάνους Φιλόξενος είναι ένας ζακυνθινός ολυμπιονίκης στο άθλημα της πάλης και στάθηκε αφορμή στην ονομασία της σχολής.

14238304_10205744797893921_5192097698730003898_n

Από τον πρόσφατο αγιασμό στην σχολή

Ioniansports: Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια στο νησί;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα. Πολύς κόσμος δεν με γνώριζε, μιας και δεν κατάγομαι από τη Ζάκυνθο. Δεν είχα ούτε καν φίλους. Οπότε, καταλαβαίνετε, για να εμπιστευθεί ένας γονιός το παιδί του σε μένα ήθελε χρόνο. Αργότερα, όμως, μετά από κάθε συμμετοχή μου σε αγώνα και κυρίως με την απόκτηση του χρυσού μεταλλίου, φαινόταν και η αναγνώριση του κόσμου προς το πρόσωπό μου.

Ioniansports: Από πόσα παιδιά απαρτίζεται ο σύλλογος:

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Δεν υπάρχει σταθερότητα σε αυτό, καθώς στα 24 εν ενεργεία χρόνια του συλλόγου υπάρχουν μαθητές που πηγαινοέρχονται λόγω υποχρεώσεων. Η δυναμική, ωστόσο, είναι στα 150 – 200 παιδιά, περίπου ετησίως.

Ioniansports: Πόσες ζώνες υπάρχουν;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Υπάρχουν 6 ζώνες. Ξεκινάμε με τη λευκή ζώνη, η οποία είναι του αρχάριου. Μετά έχουμε κίτρινη, πορτοκαλί, πράσινη, μπλε, καφέ και μαύρη.

12376387_1109824599057883_1349942668624048809_n

Από την περυσινή εκδήλωση της κοπής πίτας του Συλλόγου

Ioniansports: Η σειρά των χρωμάτων έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Ναι. Ξεκινάμε πάντα από το λευκό και συνεχίζουμε με όλο και πιο σκούρα χρώματα καταλήγοντας στο μαύρο, που θεωρείται ένα «δυνατό» χρώμα όσον αφορά την αξία του. Δηλαδή, όσο πιο σκούρο χρώμα, τόσο πιο σκούρα τα πράγματα… (γελάει)

Ioniansports: Γούρια έχετε σε αγώνες;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Ναι, έχω μερικά.

Ioniansports: Σε πόσους αγώνες έχετε συμμετάσχει;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Ανελλιπώς, συμμετέχω κάθε χρόνο από το 1994 σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα οkinawa karate και ziou zitsou

10981659_10202921599595728_1109263907351286670_n

Από την υποδοχή των παγκόσμιων αθλητών του Συλλόγου στο λιμάνι της Ζακύνθου

Ioniansports: Δήμος και Περιφερειακή Αρχή σας έχουν βοηθήσει;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν, αλλά θα μπορούσαν να είναι λίγο περισσότερο. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε λίγο –  πολύ την οικονομική κατάσταση και στις δύο Αρχές και θέλω να πιστεύω ότι αν μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω, θα το έκαναν.

Ioniansports: Θεωρείτε ότι οι εποχές έχουν δυσκολέψει;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Ναι, σίγουρα έχουν δυσκολέψει και πιστεύω ότι η οικονομική κρίση θα κάνει καλό στα νέα παιδιά. Θεωρώ, ότι θα διαμορφώσει δυνατότερους χαρακτήρες. Βλέπω, προσωπικά, μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις και την ανταγωνιστικότητα ότι έχουν μάθει μόνοι τα να παρέχουν τα απαραίτητα στους εαυτούς τους.

Ioniansports: Συναναστρέφεστε με μαθητές. Τι έχετε να πείτε για το bullying;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Δυστυχώς, το bullying είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που κυριαρχεί τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συζητάμε πάρα πολύ με τα παιδιά και αυτό τους βοηθάει πολύ. Έχω μαθητές από όλα τα χωριά του νησιού και όλοι μου λένε το ίδιο πράγμα. Η πολιτεία πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Ioniansports: Ποδόσφαιρο παρακολουθείτε;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Παρακολουθώ όλα τα αθλήματα πάντα. Τα παρακολουθώ στην τηλεόραση και μ’ αρέσει να γνωρίζω τη φιλοσοφία και τους κανονισμούς του κάθε αθλήματος.

Ioniansports: Τι ομάδα είστε;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Παναθηναϊκός.

Ioniansports: Είστε οπαδός ή φίλαθλος;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Και τα δύο τα υποστηρίζω.

Ioniansports: Την ομάδα του νησιού μας, τον ΑΠΣ Ζάκυνθος, τον παρακολουθείτε. Τι έχετε να πείτε;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Δυστυχώς, ζήσαμε μια πονεμένη ιστορία όλους αυτούς τους μήνες. Πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, σωστές ή λάθος… δεν μπορώ να τις κρίνω. Όμως, πιστεύω, ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες να σωθεί ο ΑΠΣ Ζάκυνθος και να είναι η ομάδα μας εκεί που της αξίζει. Ένας τόπος χρειάζεται να έχει αθλήματα και η Ζάκυνθος έχει πολλά, τα οποία πάνε πάρα πολύ καλά, όπως μπάσκετ, τέννις, βόλεϊ, κολύμβηση κι άλλα πολλά.

Ioniansports: Συμβουλές δίνετε στα παιδιά;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Κάθε μέρα τους δίνω συμβουλές και κυρίως να μην έχουν άγχος.

Ioniansports: Πονάει το σώμα με τις συγκεκριμένες μεθόδους εξάσκησης;

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Το σώμα πονάει για αυτούς που το παρακολουθούν απ’ έξω και βλέπουν ότι έχουμε πτώσεις, χτυπήματα, ρίξεις. Το σώμα δυναμώνει με τα χρόνια και δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Ioniansports: Ολοκληρώνοντας, πείτε μου μια ευχή σας.

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: Καταρχάς, θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους γονείς και τους μαθητές, οι οποίοι αυτά τα 24 χρόνια με στηρίζουν. Η ευχή μου είναι μία… Να έχουμε όλοι ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία για να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε όλες τις καταστάσεις. Σε εσάς προσωπικά εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και πάντα επιτυχίες στο ioniansports.

Ioniansports: Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Συντέντευξη: Κωνσταντίνα Μπάστα

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.