Στο άρθρο 56 του καταστατικού της ΕΠΟ προβλέπεται η σύσταση της «Επιτροπή Προστασίας και Ακεραιότητας» η οποία «θα ασχολείται με τη στρατηγική εναντίον  της χειραγώγησης των αγώνων και την προστασία της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ένα Πρόεδρο και δύο (2) μέλη. Στην Επιτροπή θα μετέχει, εφόσον καλείται, ο integrity officer που έχει ορίσει η Ε.Π.Ο.».

Στον απολογισμό με τα πεπραγμένα των επιτροπών, που απέστειλε η ΕΠΟ στις Ενώσεις, και βρίσκεται στην κατοχή του Soccerplus, δεν υπάρχει καμία αναφορά ως προς τα πρόσωπα που συγκροτούν τη συγκεκριμένη επιτροπή, ούτε βέβαια στα πεπραγμένα τους.

Με άλλα λόγια, η ΕΠΟ «ξέχασε» να συγκροτήσει την επιτροπή για την αντιμετώπιση του «match fixing» σε μια περίοδο που οι εκθέσεις της UEFA με αγώνες ύποπτους χειραγώγησης για στοιχηματικούς λόγους, στη Super League και τη Football League, φτάνουν τις 30.

Η ΕΠΟ παρότι γνωρίζει και αναγνωρίζει το πρόβλημα, συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μη θέλει να το αντιμετωπίσει.

Η αδράνεια στην περίπτωση της συγκεκριμένης επιτροπής, που προβλέπεται αλλά δεν υπάρχει, προστίθεται στις μέχρι τώρα σπασμωδικές κινήσεις που προδίδουν αδιαφορία και απροθυμία για την αντιμετώπιση ενός φαινόμενου υπαρκτού, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του αθλήματος σύμφωνα με τη FIFA και την UEFA.

H διοίκηση της ΕΠΟ που εξελέγη το 2012, με όλες τις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις της, λειτουργεί «προς όφελος» όσων παραβιάζουν το νόμο και τους κανονισμούς της.

Μέχρι το 2014, εν αντιθέσει με τη διεθνή πρακτική δεν οδηγούσε τα «ύποπτα ματς» προς διερεύνηση στα αρμόδια πειθαρχικά της όργανα. Πετούσε δηλαδή τις εκθέσεις στο καλάθι των αχρήστων.

Στη συνέχεια, θέσπισε κανονισμούς ευνοϊκότερους από τους αντίστοιχους της FIFA και της UEFA, για τους κατηγορούμενους για χειραγώγηση αγώνα, με αποτέλεσμα όλοι να αθωώνονται.

Επίσης δεν ενεργοποίησε μέχρι το 2013, οπότε η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξή του, τον «integrity officer», που είναι ο υπεύθυνος σε κάθε εθνική ομοσπονδία για την παρακολούθηση, την αντιμετώπιση του προβλήματος των «στημένων αγώνων» και την ενημέρωση των αρχών κρατικών και μη.

Και τώρα, δεν συγκρότησε επιτροπή που προβλέπεται στο καταστατικό της επίσης για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η διοίκηση της ΕΠΟ, αποδεικνύεται ότι για μια ακόμα φορά εθελοτυφλεί και πιθανόν λόγω αμέλειας, συμπράττει. Καμία έκπληξη…

soccerplus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.