Ανακοινώθηκε και δημοσιοποιήθηκε από την διοργανώτρια (ΕΠΣ Ζακύνθου) η προκήρυξη για τα πρωταθλήματα της Α΄ και Β΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Ζακύνθου καθώς και του κυπέλλου. Τα κυριότερα σημεία της προκήρυξης είναι ότι το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας θα διεξαχθεί με 8 ομάδες όπως επίσης και της Β΄ με τον ίδιο αριθμό.

Στην Α΄ κατηγορία θα πάρουν μέρος οι εξής ομάδες: AO Λεβάντε, Θύελλα Αμπελοκήπων, ΑΟ Κατασταρίου, ΑΟ Τσιλιβή, Φλόγα Κυψέλης, Αστέρας Μαχαιράδου, ΑΕ Αγίου Λέοντα-Κοιλιωμένου και ΑΠΣ Ζάκυνθος. Στην Β΄ κατηγορία θα πάρουν μέρος οι εξής ομάδες: AO Bασιλικού, Δόξα Πηγαδακίων, Αστέρας Πλάνου, Απόλλωνας, Δόξα Λιθακιάς, Αχιλλέας, Εθνικός Σκουλικάδου και Έσπερος. Eθνικός Σκουλικάδου και Αχιλλέας μπήκαν στην λίστα από την στιγμή που έχουν το δικαίωμα, αλλά πολύ δύσκολα θα κατέβουν να αγωνιστούν τη νέα χρονιά. Οπότε, το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας θα διεξαχθεί με 6 ομάδες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε, ότι τόσο ο ΑΟ Βασιλικού, όσο και ο Έσπερος, ομάδες της Α΄ κατηγορίας, δήλωσαν τελικά συμμετοχή στην Β΄ κατηγορία, κάτι που έφερε αναταράξεις στην διοργανώτρια, διότι η Δόξα Πηγαδακίων σαν πρώτη επιλαχούσα δεν καλέστηκε να πάρει την θέση μιας εκ των δύο ομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δυσαρέσκεια στην ομάδα των Πηγαδακίων για αυτή την αντιμετώπιση. Κύκλοι της ΕΠΣ Ζακύνθου αναφέρουν ότι οι δύο ομάδες που παρατήθηκαν του δικαιώματος να αγωνιστούν στην Α΄ το έκαναν μόνο και μόνο για να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στη Β΄ κατηγορία.

Επίσης, η διοργανώτρια αναφέρει ότι  δικαίωμα συμμετοχής έχουν, όσα νέα σωματεία αναγνωρισθούν από την Ε.Π.Ο. – Γ.Γ.Α. όσα σωματεία επανέλθουν λόγω αδράνειας και από ανώτερη κατηγορία , έως και την ημέρα της λήξης των δηλώσεων συμμετοχής.

Για την Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 στην ενδεκάδα δεν θα υπάρχουν ηλικιακά όρια στους αθλητές.

Η έναρξη του πρωταθλήματος

Η ημέρα έναρξης των αγώνων για την Α’ Κατηγορία ορίζεται το Σαββατοκύριακο 28-29/10/2023 και για την Β’ Κατηγορία ορίζεται το Σαββατοκύρακο 4-5 /11/2023 .

Δήλωση συμμετοχής

Κάθε σωματείο που έχει δικαίωμα και επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα αυτό πρέπει να υποβάλλει στην Ε.Π.Σ. Ζακύνθου γραπτή δήλωση συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 16/09/2023 και ώρα 13:00 το αργότερο.

O τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο (2) φάσεις, την Κανονική Περίοδο (Α’ Φάση) και στη Φάση των Playoffs και Playouts (Β΄Φάση). Η Κανονική Περίοδος θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο 8 ομάδων, (14 αγωνιστικές σε 2 γύροι των 7 αγωνιστικών) όπου σε κάθε γύρο όλες οι ομάδες θα αγωνιστούν έναντι όλων των άλλων βάσει κλήρωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της Κανονικής Περίοδος (Α’ Φάση) συντάσσεται βαθμολογικός πίνακας για τη σειρά κατάταξης κάθε σωματείου όπου οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1 έως και 4 θα συμμετέχουν στα Playoffs και οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 5 έως και 8 θα συμμετέχουν στα Playouts, διατηρώντας (τόσο στα Playoffs όσο και στα Playouts) το σύνολο των βαθμών που κατέκτησαν κατά την Κανονική Περίοδο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων ισχύουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 20 του Κ.Α.Π.

Playoffs

Τα Playoffs θα διεξαχθούν σε έξι (6) αγωνιστικές, σε δύο (2) γύρους των τριών (3) αγωνιστικών έκαστος όπου σε κάθε γύρο όλες οι ομάδες θα αγωνιστούν έναντι όλων των άλλων, βάσει κλήρωσης.

Πρωταθλήτρια θα ανακηρύσσεται η ομάδα (εξ αυτών που συμμετείχαν στα Playoffs) που μετά την ολοκλήρωση των Playoffs θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία (όπου θα έχει κατακτήσει σωρευτικά τους περισσότερους βαθμούς κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs αθροιστικά) και προβιβάζετε στην Γ’ Εθνική Κατηγορία Ελλάδος (κατόπιν αγώνων ΜΠΑΡΑΖ με πρωταθλητές άλλων Ενώσεων).

Με τον ίδιο τρόπο (άθροισμα βαθμών στην Κανονική Περίοδο και στα Playoffs) θα προσδιορίζονται οι λοιπές θέσεις του Πρωταθλήματος (2η, 3η, 4η)

Playouts

Τα Playout θα διεξαχθούν σε έξι (6) αγωνιστικές ήτοι σε δύο (2) γύρους των τριών (3) αγωνιστικών έκαστος όπου σε κάθε γύρο όλες οι ομάδες θα αγωνιστούν έναντι όλων των άλλων, βάσει κλήρωσης.

Υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία η ομάδα (εξ αυτών που συμμετείχαν στα Playouts) που μετά την ολοκλήρωση των Playouts θα έχει την χαμηλότερη βαθμολογία και θα καταλάβει την τελευταία θέση (όπου θα έχει κατακτήσει σωρευτικά τους λιγότερους βαθμούς κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs αθροιστικά).

Σε περίπτωση υποβιβασμού ομάδας της Ενώσεώς μας από Πρωτάθλημα της Γ Εθνικής κατηγορίας, θα υποβιβαστεί και δεύτερη ομάδα(προτελευταία).

Για τη βαθμολόγηση των ομάδων, ισχύουν όσα προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του Κ.Α.Π., με σύστημα βαθμολογίας τρεις (3) βαθμοί για τη νίκη, ένας (1) βαθμός για την ισοπαλία και μηδέν (0) βαθμοί για την ήττα.

Το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο (2) φάσεις, την Κανονική Περίοδο (Α’ Φάση) και τη Φάση των Playoffs (Β΄Φάση). Η Κανονική Περίοδος θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο από όσες ομάδες δηλώσουν συμμετοχή, σε δύο γύρους όπου σε κάθε γύρο όλες οι ομάδες θα αγωνιστούν έναντι όλων των άλλων βάσει κλήρωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της Κανονικής Περίοδος (Α’ Φάση) συντάσσεται βαθμολογικός πίνακας για τη σειρά κατάταξης κάθε σωματείου όπου οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1 έως και 4 θα συμμετέχουν στα Playoffs, διατηρώντας το σύνολο των βαθμών που κατέκτησαν κατά την Κανονική Περίοδο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων ισχύουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 20 του Κ.Α.Π.

Playoffs

Τα Playoffs θα διεξαχθούν σε έξι (6) αγωνιστικές ήτοι σε δύο (2) γύρους των τριών (3) αγωνιστικών έκαστος όπου σε κάθε γύρο όλες οι ομάδες θα αγωνιστούν έναντι όλων των άλλων, βάσει κλήρωσης.

Πρωταθλήτρια θα ανακηρύσσεται η ομάδα (εξ αυτών που συμμετείχαν στα Playoffs) που μετά την ολοκλήρωση των Playoffs θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία (όπου θα έχει κατακτήσει σωρευτικά τους περισσότερους βαθμούς κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs αθροιστικά) και προβιβάζετε στην Α’ Κατηγορία.

Σε περίπτωση προβιβασμού ομάδας της Ενώσεώς μας στο Πρωτάθλημα της Γ Εθνικής κατηγορίας 2023 – 2024, θα προβιβαστεί και δεύτερη ομάδα (δεύτερη στην βαθμολογία κατάταξης μετά και την ολοκλήρωση των Play Offs).

Με τον ίδιο τρόπο (άθροισμα βαθμών στην Κανονική Περίοδο και στα Playoffs) θα προσδιορίζονται οι λοιπές θέσεις του Πρωταθλήματος (2η, 3η 4η)

Ισοβαθμίες (A’ & B Κατηγορία)

Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμούν μετά την ολοκλήρωση της Κανονικής Περιόδου του Πρωταθλήματος, θα εφαρμόζονται κατά σειρά τα κριτήρια που ορίζει ο Κ.Α.Π.

Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμούν, μετά την ολοκλήρωση της Φάσης των Playoffs και Playouts (Β΄Φάση), θα εφαρμόζονται κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια:

i. Σε περίπτωση που από τον πίνακα βαθμολογίας προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (ήτοι θα έχει κατακτήσει σωρευτικά τους περισσότερους βαθμούς κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).

ii. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (ήτοι θα έχει την μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).

iii. Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε, για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.

Για την προκήρυξη της Α΄ και Β΄ κατηγορίας πατήστε ΕΔΩ

Για την προκήρυξη του κυπέλλου πατήστε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.