Η θεατρική πράξη που παίχτηκε το βράδυ της παρασκευής στα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Ζακύνθου, πρέπει να χωριστεί σε 2 μέρη, στην κωμωδία και στην τραγωδία. Η διαφορά μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας δεν είναι κάτι, που δεν καταλαβαίνει κανείς εύκολα. Η διαφορά των δυο ειδών είναι κάτι ξεκάθαρα ορατό. Η τραγωδία είναι ένα είδος δράματος στη λογοτεχνία και το θέατρο, που χαρακτηρίζεται κυρίως από το θλιβερό και καταθλιπτικό τέλος του. Η τραγωδία χαρακτηρίζεται, επίσης, από το συναίσθημα που δημιουργεί στο κοινό. Ένα συναίσθημα ανάμεικτο με θλίψη και ενσυναίσθηση. Η κωμωδία, σε αντίθεση με την τραγωδία, είναι ένα είδος δράματος στη λογοτεχνία, που χαρακτηρίζεται από το χαρούμενο και ζωηρό τέλος του.
Και τα δύο αυτά έργα παίχτηκαν ταυτόχρονα στο Γαίτάνι. Από την μια πλευρά το προεδρείο και από την άλλη πλευρά τα σωματεία. Αυτή ήταν η τέλεια πράξη η οποία οδηγήθηκε από την δραματοποίηση της κατάστασης, στα κολητηλίκια και στις φιλοφρονήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, την ίδια ώρα που κάποιοι σέρνονται στα δικαστήρια. Απίστευτα πράγματα, που ακόμα και ο ίδιος ο Ο Στίβεν Άλαν Σπίλμπεργκ δεν θα μπορούσε να γράψει στο ακέραιο, αυτή την απίστευτη πλοκή που δημιουργήθηκε στην ΕΠΣ Ζακύνθου (!!!)
Το προεδρείο της Ένωσης είχε καλέσει τους παράγοντες των ομάδων για να συζητήσουν τα προβλήματα και φυσικά την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων! Μόνο που, το προεδρείο πιάστηκε “αδιάβαστο”. Δεν είχε ανοίξει βιβλίο στο να καθίσει και να διαβάσει και να πάει προετοιμασμένο σε αυτή τη “μάχη”. Χωρίς αρχή, μέση και τέλος δεν μπορούσε να άρθρωση λέξη σε όλα του καταλόγιζαν οι παράγοντες των ομάδων. Δυστυχώς… μόνο θλίψη μπορεί να νιώσει κανείς όταν αυτοί οι άνθρωποι (πρόεδρος , Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και τα μέλη) δεν μπορούσαν να ανταπάντησουν με κάποια επιχείρηματα σε αυτά που τους καταλόγιζαν!
Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν άνθρωποι που ήρθαν όχι μόνο διαβασμένοι στο “μάθημα”, αλλά και έτοιμοι για τη μάχη! Διονύσιος Κορωνιός και Ροδούλα Σπινθάκη “πυροβολούσαν” συνεχόμενα τον προεδρείο σαν να ήταν οι γενικοί εισαγγελείς και απάγγελλαν κατηγορίες. Μόνο που αυτοί όπως είπαμε ήταν διαβασμένοι και ετοιμοπόλεμοι. Απέναντι… το προεδρείο κυριολεκτικά και μεταφορικά βρέθηκε στον τοίχο, χωρίς να μπορέσει ποτέ να βγει από αυτή την δίνη στην οποία είχε περιέλθει!
Η λέξη “Βατερλό” πρέπει να αντικατοπτρίζει την εικόνα και την κατάσταση του διοικητικού συμβουλίου. Οι άνθρωποι κάλεσαν τα σωματεία, χωρίς όμως να έχουν κανένα πλάνο, καμία δομή, κανένα σχέδιο να παρουσιάσουν για το πως θα διεξάγουν το πρωτάθλημα. Και κυρίως δεν παρουσίασαν κανένα οικονομικό πλάνο για το πως και με τι τρόπο θα βγει η χρονιά (!!!). Με λίγα λόγια κάλεσαν τις ομάδες να πουν τι?
Και αντί να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση βρέθηκαν και υπόλογοι ακόμα και για αυτά που δεν έχουν κάνει στην Ένωση!
Ο γραμματέας της ΕΠΣ Ζακύνθου Νίκος Γαρδέλης σε μια αποστροφή της σύντομης και ανεπαρκής ομιλίας του είπε ότι: “Σε λίγο θα μας πείτε ότι φταίμε και για τον τρωικό πόλεμο” . Αυτό όμως δεν ήταν απάντηση. Ήταν υπεκφυγή, διότι οι ομάδες ήθελαν να ακούσουν από τον γραμματέα τι έχει κάνει με το θέμα της εναρμόνισης του καταστατικού, τι έχει κάνει για την προκήρυξη, γιατί η προκήρυξη στάλθηκε από προσωπικό e-mail και όχι από αυτό την ένωσης!
Οι ομάδες ήθελαν να ακούσουν τι ακριβώς λέει ο αθλητικός νόμος, ήθελαν να ακούσουν αν η ένωση λειτουργεί σε νομότυπα πλαίσια. Όλα αυτά όμως από τα χείλη του γραμματέα δεν ειπώθηκαν και δεν ειπώθηκαν, διότι ο γραμματέας δεν ήταν ούτε αυτός διαβασμένος στα πολύ απλά πράγματα και όχι στα περίπλοκα. Ακόμα και όταν κάποιοι παράγοντες είπαν ότι αν θέλουμε και σήμερα κιόλας ρίχνουμε την Ένωση διότι δεν έχει κατατεθεί το καταστατικό στο ειρηνοδικείο και κηρύσσεστε έκπτωτοι και άρεται η ειδική αθλητική αναγνώριση, κανείς από την διοίκηση δεν γνώριζε να απαντήσει, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς αναφέρει ο αθλητικός νόμος σε περίπτωση που δεν έχει εναρμονιστεί ακόμα το καταστατικό! (Άρθρο 82 Προσαρμογή καταστατικού αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 30 ν. 4726/2020).
Και πραγματικά δεν είναι μόνο αυτά! Αυτά είναι μόνο η αρχή, διότι σε αυτή την μάζωξη ειπώθηκαν πολλά! Μόνο που αυτή η διοίκηση πλήρωσε και σπασμένα τα οποία η ίδια δεν είχε σπάσει! Αλλά δεν μπόρεσε να αρθρώσει ανάστημα και να βάλει ένα φρένο στις καταιγιστικές βολές που δέχτηκε!!!
Διότι αν από την αρχή υπήρχε μια σοβαρή τοποθέτηση του προέδρου για το πως θα εξελιχθεί η κουβέντα, τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν. Και όλα αυτά ήταν πραγματικά λυπηρά! Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των φωνών, της έντασης και της ανυπαρξίας ουσιαστικού διαλόγου για την επόμενη ημέρα, είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσουμε επακριβώς την πραγματικότητα. Έχουν περάσει αρκετές ημέρες από εκείνο το βράδυ, με την σκόνη να έχει καταλαγιάσει αλλά και πάλι το μυαλό παραμένει θολό διότι δεν μπορεί να αποτυπώσει στον γραπτό λόγο όλα αυτά που ελέχθησαν.
Και ‘όπως θα έλεγε και ο σκοταδόψυχος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, που υποδύεται τον εκφραστικό διανοούμενο-ποιητή Φανφάρα που απαγγέλλει στίχους από την ποιητική του συλλογή “Λέλαπες”. ” Φαρμάκι έχω στην Ψυχή, Φέρνει μαυρίλα θολερή Στα στήθια μου”. Διότι στην ένωση αυτή την στιγμή επικρατεί μια αρρωστημένη κατάσταση, με το σκοτάδι και πάλι να είναι προ των πυλών!
Το προεδρείο κατηγορήθηκε για μεθόδευση εκλογών μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς οστόσο να ασχοληθεί με τα καθημερινά προβλήματα, αγνοώντας πλήρως τις ομάδες που ζητούσαν απεγνωσμένα μια στοιχειώδη ενημέρωση. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΑΠΣ Ζάκυνθος 1961 Διονύσιος Κορωνιός: “Μας είχατε 3 μήνες στο σκοτάδι, κάνατε μόνο προεκλογικό αγώνα, διότι σας αρέσουν οι καρέκλες και τώρα ήρθατε να μας πείτε τι; να μας ζητήσετε και τα ρέστα που σαν κάνουμε κριτική και το κυριότερο μας απαξιώσατε και τώρα ζητάτε την βοήθεια μας”. Η απάντηση που δόθηκε ήταν μηδενική!
Όπως μηδενική ήταν η απάντηση στην τοποθέτηση του Διον. Πέττα περί εναρμόνισης του καταστατικού με τον αθλητικό νόμο καθώς από την γενική συνέλευση στις 19/11/23 η ένωση δεν είχε καταθέσει το καταστατικό της στο Ειρηνοδικείο. Ο ίδιος ο πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες ενέργειες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το ίδιο συνέβη από τις τοποθετήσεις για την διαγραφή των σωματείων με τους παράγοντες να καταγγέλλουν ότι η γενική συνέλευση δεν είχε τότε απαρτία και η απόφαση που πάρθηκε ήταν παράνομη.
Το προεδρείο δεν είχε κανένα επιχείρημα να απαντήσει σε αυτήν την ¨καταγγελία”. Αν όμως ηταν διαβασμένο θα έλεγε ότι ναι, στις 19/7/24 παραβρέθηκαν 6 από τα 14 ενεργά σωματεία αλλά το καταστατικό της Ενωσης , εναρμονισμένο ή μη, ακόμα και ο αθλητικό νόμος αναφέρει ότι αν δεν υπάρχει απαρτία η γενική συνέλευση μπορεί να γίνει μια ώρα αργότερα, όπως και έγινε!
Ίσως όμως για το προεδρείο όλα αυτά να είναι ψιλά γράμματα! Στο μεγάλο θέμα, τις καταγγελίας που έχει κάνει στην εισαγγελία ο πρώην γραμματέας της Ενωσης Χαρ. Ραυτόπουλος, το προεδρείο επέτρεψε στη πρόεδρο της Θύελλας Αμπελοκήπων Ροδούλα Σπινθάκη να κάνει εκτενή αναφορά στο μείζον αυτό θέμα από την στιγμή που η καταγγελία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης με το προηγούμενο Δ.Σ. να είναι ύποπτο και να καταθέτει σε λίγες ημέρες. ο πρόεδρος κος Κοντονής άφησε την κα Σπινθάκη να μιλάει για φύλλα αγώνα και να εξιστορεί τα γεγονότα!
Η πρόεδρος της Θύελλας μίλησε για διάτρητη προκήρυξη η οποία όχι μόνο μπάζει αλλά και στέλνεται στα σωματεία από προσωπικό e- mail και όχι από αυτό της Ένωσης. Για αυτό το θέμα δεν έλαβε καμιά απάντηση. Για το θέμα της διαιτησία, παρ΄ ολο που το προεδρείο γνώριζε για τις προθέσεις των διαιτητών ότι θα ζητήσουν αύξηση, δεν έκανε τίποτα και ο πρόεδρος έφερε το θέμα ενώπιων των παραγόντων η οποίοι ‘”έριξαν το γάντι” στο προεδρείο να βγάλει το “φίδι από την τρύπα”, δήλωση με λίγα λόγια να βρει χρηματοδότηση!
Για το μείζον θέμα, το οικονομικό δεν κατατέθηκε κανένα πλάνο για το πως θα βγει η χρονιά καθώς ακόμα και ο ταμίας της ένωσης δεν γνώριζε επακριβώς για τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο και αν υπάρχει ενδεχόμενη εισροή χρημάτων με τον πρόεδρο να δηλώνει ότι “αν μείνει κάτι θα το μοιράσουμε” (!!!)
Όλα αυτά συνέβησαν την ίδια ώρα που το προεδρείο έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει την κλήρωση των πρωταθλημάτων του την ερχόμενη Τρίτη. χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει πολλά και σημαντικά θέματα!
Το πρόβλημα δεν είναι να έχεις πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι να μην ξέρεις πως υπάρχει πρόβλημα και άρα να μην μπορείς να το λύσεις! Σε μια απλοϊκή προσέγγιση, αυτή η διοίκηση της ΕΠΣ Ζακύνθου, μπορεί να έχει όλες τις καλές προθέσεις, μπορεί να είναι τίμια (και είναι), μπορεί να είναι αγαπητή (και είναι) στη ζακυνθινή κοινωνία, μπορεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι φίλοι μας, να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία (και την έχουν).
Το θέμα όμως είναι αν μπορούν να διοικήσουν, έναν οργανισμό που φέρει παθογένειες του παρελθόντος! Δεν φτάνει μόνο η πρόθεση. Χρειάζεται τόλμη, γνώση, θυσίες και το κυριότερο γερό στομάχι. Σίγουρα, ειπώθηκαν πράγματα που αδίκησαν το προεδρείο. Δεν φταίνε για όλα οι άνθρωποι που μπήκαν να βοηθήσουν. Αυτό είναι σίγουρο!
Από την στιγμή όμως που ένα καλοκαίρι ολόκληρο όλοι αυτοί αναλώθηκαν πως θα πάρουν την ΕΠΣ, φέρουν ακέραια την ευθύνη, διότι κανείς δεν τους ανάγκασε να είναι εκεί!
Υπάρχει όμως και μεγάλη ευθύνη των σωματείων! Διότι κανένας μέσα στην αίθουσα δεν καυτηρίασε και δεν καταδίκασε την καταγγελία που έχει γίνει! Κανείς δεν είπε ότι σε αυτό το κομμάτι είμαστε ΕΝΑ μια ΓΡΟΘΙΑ. Και όπως λέει και ο ποιητής Κώστας Βάρναλης: “Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα”. Και εδώ επικρατεί το προσωπικό συμφέρον και όχι το ομαδικό. Δυστυχώς θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία!
Οι μαύρες ημέρες θα συνεχιστούν… Όλα αυτά που συνέβησαν και οι επιθέσεις που έγιναν, μπορεί να ήταν στο πλαίσιο των θεσμών, όμως από τους επιτιθέμενους δεν ακούστηκε τίποτα στην αίθουσα, έστω και μια πρόταση για το πως θα γυρίσει σελίδα το ζακυνθινό ποδόσφαιρο. Επίσης το ανέβασμα των τόνων της φωνής δεν έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό στο προεδρείο, το οποίο ομολογουμένως απαξιώθηκε από όλη αυτή την μαύρη κατάσταση! Ακόμα και όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής πρωταθλήματος τόλμησε να χαμογελάσει δέχθηκε τα πύρα της κας Σπινθάκη, χωρίς ο ίδιος να μπορέσει να απαντήσει. ίσως από σεβασμό, ίσως δεν ήθελε να δυναμιτίσει την κατάσταση, ίσως από ατολμία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπήρξε απαξίωση του προεδρείου και άδικα σε μεγάλο βαθμό!
Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο Νίκος Κυπριώτης ο οποίος λίγο πριν το τέλος παραιτήθηκε του αξιώματος του από μέλος του Δ.Σ. καταγγέλλοντας το προεδρείο για παράβαση θεμελιωδών κανόνων λειτουργίας της Ένωσης!!!
ΥΓ (1) : Για την υπόθεση των προσκλήσεων του ΑΠΣ Ζάκυνθος 1961 στην ΕΠΣ Ζακύνθου, η επίθεση του κου Κορωνιού ήταν προσωπική στον πρόεδρο Νίκο Κοντονή η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί, διότι από αυτή την τοποθέτηση άρχισαν όλα! Αν όμως ο πρόεδρος εστίασε στις προκλήσεις της Ζακύνθου και πήρε τηλέφωνο στην ΕΠΟ, τότε κακώς το έκανε.
ΥΓ (2) : Eντύπωση έκανε στην αίθουσα η παρουσία του Λεβάντε, στην υπόθεση της καταγγελίας αλλά και σε αυτά που είπε η κα Σπινθάκη, κανείς αλλά ούτε και το μέλος της ΕΠΣ Ζακύνθου Άγγελος Κωστής δεν παρενέβη και να πει τι συμφωνίες είχα γίνει μεταξύ των ομάδων στους τελικούς του τότε πρωταθλήματος!
ΥΓ (3) : Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι στο τέλος, λίγο έλειψε να φύγουν όλοι αγκαλιασμένοι, και στα πηγαδάκια μερικοί και μερικές αντάλλασσαν και φιλοφρονήσεις παρ ότι έχουν εκ δια μέτρου διαφορετικές απόψεις ακόμα και στην υπόθεση της καταγγελίας. Σημεία των καιρών θα πει κάποιος!
ΥΓ (4) : Η τοποθέτηση του κου Κορωνιού ήταν τεκμηριωμένη αλλά ο ίδιος έπρεπε να σεβαστεί τον πρόεδρο, την διαδρομή του στο ποδόσφαιρο και στον ΑΠΣ Ζάκυνθος. Μπορεί να ήταν στα πλαίσια των θεσμών όμως μόνο και μόνο ο τόνος της φωνής του δεν άφησε τον πρόεδρο να απαντήσει.
Δημήτρης Πέττας