Είθισται κάθε χρόνο όταν πιάσει η Άνοιξη και τελειώνουν τα Πρωταθλήματα, να πιάνουν δουλειά οι δικηγόροι, οι experts του αθλητικού δικαίου και τα δικαστήρια. Ούτε φέτος δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από τον κανόνα αυτό, αν και βέβαια το έδαφος φαίνεται για την ώρα (μην το ματιάσουμε) να έχει κάπως ομαλοποιηθεί.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου από το ilia.news

Ήδη ωστόσο έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποια σενάρια στην «πιάτσα» της Γ΄ Εθνικής, τα οποία μιλούν για διεξαγωγή αγώνων μπαράζ ανάμεσα στους ένατους των ομίλων της Γ΄ Εθνικής, προκειμένου η χειρότερη ομάδα να υποβιβαστεί στα τοπικά. Επίσης, υπάρχει ακόμα μια διάταξη στην προκήρυξη, η οποία λέει ότι αν ένας προβιβαζόμενος από τις ΕΠΣ δεν δηλώσει συμμετοχή, τότε τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος των αγώνων μπαράζ.

Επειδή λοιπόν πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε, τότε καλό θα είναι να τα βάλουμε από τώρα σε μια τάξη, αλλά και να ενημερώσουμε τις ομάδες ότι καλό θα είναι εκτός από την προκήρυξη, να ρίχνουν και καμιά ματιά στον ΚΑΠ. Και αυτό, καθώς το περίφημο άρθρο 15 παράγραφος 2, εδάφιο Γ΄ της προκήρυξης, είναι ευθέως αντίθετο με το άρθρο 4 παράγραφος 6 του ΚΑΠ. Που σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι όταν υπάρχει τέτοια αντίθετη πρόβλεψη, υπερισχύει ο ΚΑΠ.

Επίσης, το άρθρο 15 μιλάει για απευθείας υποβιβασμό του 9ου στον 1ο όμιλο και υποβιβασμό «του χειρότερου 9ου» στους υπόλοιπους τέσσερις ομίλους. Και επειδή εδώ ακριβώς, δεν υπάρχει λεπτομερής αναφορά πώς θα προκύψει αυτός ο χειρότερος ένατος των τεσσάρων ομίλων, έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια περί αγώνων μπαράζ. Επειδή ωστόσο όπου δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη στην προκήρυξη, έρχεται ο ΚΑΠ να “διευθετήσει” το θέμα. Και επειδή ο ΚΑΠ στο άρθρο 20 αναφέρει λεπτομερώς πώς κατατάσσονται οι ομάδες σε πρωτάθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερους ομίλους, είναι προφανές ότι η τελική κατάταξη και ο υποβιβασμός του χειρότερου ένατου, μπορεί να προκύψει βάσει του ΚΑΠ και χωρίς παιχνίδια μπαράζ.

Δείτε τί προβλέπει το άθρο 20 του ΚΑΠ και γιατί δεν χρειάζεται να γίνουν παιχνίδια μπαράζ: 

Αναφορικά με το τί θα γίνει αν μια ομάδα η οποία θα προβιβαστεί του χρόνου, αλλά δεν θα δηλώσει συμμετοχή, η ισχύουσα προκήρυξη της Γ΄ Εθνικής αναφέρει:

«Οι πενήντα τρεις (53) Πρωταθλήτριες ομάδες των Ε.Π.Σ. και οι τρεις (03) Δευτεραθλήτριες Ομάδες των ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά πενήντα έξι (56) Ομάδες, θα πάρουν μέρος στους αγώνες κατάταξης για τον προβιβασμό στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Οι Ε.Π.Σ. είναι υποχρεωμένες να υποδείξουν στην Ε.Π.Ο. τον/τους Πρωταθλητή/ές τους για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα των Πρωταθλητριών Ομάδων των Ε.Π.Σ. Η καταληκτική ημερομηνία υπόδειξης των Πρωταθλητριών ομάδων θα καθορίζεται με απόφαση της Ε.Ε. / Ε.Π.Ο.

Θα συγκροτήσουν 8 ομίλους των 7 ομάδων έκαστος, από τους οποίους θα προβιβασθούν οι τρεις (3) πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης από κάθε όμιλο. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα που θα αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στην Γ Εθνική Κατηγορία δεν επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή, το δικαίωμα θα το αποκτήσουν κατά προτεραιότητα οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου που κατέλαβαν τις επόμενες θέσεις στην τελική βαθμολογική κατάταξη.

Συνολικά θα προβιβασθούν από το εν λόγω πρωτάθλημα στην Γ΄ Εθνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024, είκοσι τέσσερις (24) ομάδες. Το πρωτάθλημα αυτό των Πρωταθλητριών Ομάδων των Ε.Π.Σ. θα διεξαχθεί μετά από κλήρωση σε ένα γύρο, όπου κάθε σωματείο θα αγωνιστεί σε 3 αγώνες εντός, 3 αγώνες εκτός και ένα ρεπό»

Δείτε όμως εδώ τί αναφέρει ο ΚΑΠ για τους προβιβασμούς για να διαπιστώσετε την αντίθεση που υπάρχει, αναιρώντας όλα τα παραπάνω: 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.