Ο γυμναστής και εργοφυσιολόγος της Εθνικής, Γιάννης Κωτσής, μίλησε για τις επιπτώσεις της καραντίνας στο σώμα αθλητών και μη.
Τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες θα χρειαστούν οι επαγγελματίες αθλητές για να επανέλθουν σε ένα επαρκές επίπεδο φυσικής κατάστασης όταν θα λήξει η καραντίνα, όπως τόνισε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο γυμναστής και εργοφυσιολόγος της Εθνικής, Γιάννης Κωτσής. «Θα πρέπει να γίνει μια μίνι προετοιμασία, στους αθλητές λείπει η υψηλή ένταση και το ίδιο τους το σπορ, όσο και αν ακολουθούν προγράμματα στο σπίτι», τόνισε. Παράλληλα έδωσε και απλές συμβουλές για όσους θέλουν να διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο βάρους στη διάρκεια του εγκλεισμού.
Αναλυτικά τόνισε ο Γιάννης Κωτσής:
-το πώς βιώνει την πανδημία: «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους. Μόνο την περίοδο των πανελληνίων ήμουν τόσο καιρό μέσα (γέλια). Για μένα που βγάζω το πρόγραμμα εκγύμνασης είναι εύκολο, αλλά το δύσκολο είναι για τους αθλητές. Μειώνεται η δραστηριότητα για όλους αυτές τις μέρες και είσαι πάντα δίπλα στο ψυγείο. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να μείνεις δραστήριος και μακριά από το φαγητό, όταν είσαι τόσες ώρες στο σπίτι».
-το πόσο καιρό θα χρειαστεί ένας αθλητής για να επανέλθει σε καλό επίπεδο μετά την καραντίνα: «Αν δεν βγαίνεις έστω και λίγο έξω από το σπίτι είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρήσει ένας επαγγελματίας αθλητής σε υψηλό επίπεδο την φυσική του κατάσταση. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες για να επανέλθει ένας επαγγελματίας αθλητής. Δεν έχουν συνηθίσει να κάθονται εντελώς ή να γυμνάζονται στο σπίτι. Ακόμη και στις διακοπές μπορούν να τρέξουν έξω ή να παίξουν ρακέτες στην παραλία. Τώρα λείπει η υψηλή ένταση. Ένας διάδρομος ή ένα ποδήλατο σίγουρα βοηθούν, αλλά το πρόβλημα είναι πως κάθε αθλητής δεν μπορεί να κάνει το άθλημά του. Εκτός κι αν έχει μπάλα ή γήπεδο μέσα στο σπίτι (γέλια). Όλες οι ομάδες θα μπουν σε μια διαδικασία να μπουν σε μια προετοιμασία, ίσως λίγο πιο σύντομη από ό,τι η καλοκαιρινή. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».
-τις ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι αθλητές στο σπίτι: «Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις με το βάρος του σώματός σου. Προσπαθούμε να καλύψουμε το μυοσκελετικό, το αερόβιο αλλά και το αναερόβιο κομμάτι. Τα κομμάτια που φέρνουν την κόπωση είναι οι αλλαγές κατεύθυνσης, τα σπριντ κλπ. Αυτά θα λείψουν στον αθλητή και δεν μπορείς να τα κάνεις εύκολα στο σπίτι σου. Επίσης πρέπει να αλλάζεις τακτικά το πρόγραμμα για να καλύπτεις όσες περισσότερες εκφάνσεις της αθλητικής δραστηριότητας μπορείς, αλλά και για να μην ρουτινιάζει σώμα».
-τη βοήθεια της τεχνολογίας: «Χρησιμοποιούμε τα δεδομένα από τις συσκευές που έχουν οι αθλητές και προσπαθούμε να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα με τις ανάγκες του καθενός. Κάθε παίκτης έχει το προφίλ της ημέρας του και ρυθμίζεις ανάλογα το πρόγραμμα. Τώρα προσπαθούμε από τέτοιους δείκτες να δούμε την καρδιακή δραστηριότητα, αλλά και στοιχεία όπως η ταχύτητα, ο δείκτης κόπωσης, την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση. Η τεχνολογία μάς έχει δώσει πολλά εφόδια».
-τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας: «Ο αθλητής δεν παύει να είναι άνθρωπος και να επηρεάζεται. Έχουν συνηθίσει σε έναν άλλο τρόπο ζωής και είναι λογικό να επηρεάζονται οι παίκτες. Όλες οι ομάδες προσπαθούν να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους παίκτες και έχουν ανθρώπους που τους βοηθούν να βλέπουν τα πράγματα με αισιοδοξία».
-την επαφή του με τους διεθνείς: «Μιλάμε με αρκετά παιδιά, προσπαθούμε να έχουμε μια επικοινωνία, γιατί μας ενδιαφέρει και μας σαν Εθνική σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά. Ευτυχώς οι περισσότεροι διεθνείς είναι σε ομάδες υψηλού επιπέδου και έχουν την απαραίτητη στήριξη, αλλά όπου απαιτείται είμαστε κι εμείς στη διάθεσή τους».
-το τι θα πρέπει να προσέξει ο απλός κόσμος που δεν ασχολείται με τον επαγγελματικό αθλητισμό: «Θα πρέπει ο κόσμος να προσέχει το ενεργειακό του έλλειμμα. Προσπαθούμε να μην τρώμε πολύ, γιατί δεν καίμε τις ίδιες θερμίδες όπως σε περιόδους που δεν υπήρχε καραντίνα. Δεν περπατάμε τόσο, δεν ανεβαίνουμε σκάλες κλπ. Η ουσία δεν είναι να δώσουμε ασκήσεις, αλλά να καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να είναι ενεργός. Για παράδειγμα, αν πρέπει να κατεβάσει τα σκουπίδια, να πάει από τις σκάλες. Στην καραντίνα κινδυνεύεις όχι να χαλάσεις τη φυσική σου κατάσταση, αλλά να μη χωράς να βγεις από την πόρτα».
liganews.gr