Στο Νησί, είναι η ώρα για την αγαπημένη όλων, Boxing Day και το Gazzetta Weekend Journal μεταφέρει ιστορίες της πιο όμορφης Χριστουγεννιάτικης κουλτούρας της ποδοσφαιρικής Βρετανίας!

Ξεχνάμε για λίγο το … κατακαλόκαιρο (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας) που επικρατεί φέτος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κι ας έχουμε Χριστούγεννα.

Ξεχνάμε την τρελή μας καθημερινότητα που μας έχει κάνει να μην έχουμε καταλάβει τίποτα από τις γιορτές και το X-mas spirit που… λείπει παντελώς.

Ξεχνάμε τα του ποδοσφαιρικού οίκου μας και το μυαλό αυτές τις γιορτινές μέρες και έστω και νοητά μεταφερόμαστε στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί όπου η περίοδος των Χριστουγέννων, σημαίνει ένα πράγμα. Ποδόσφαιρο…

Φυσικά, υπάρχει η πασίγνωστη ιστορία για τον αγώνα που σταμάτησε έστω και για λίγο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα αντίπαλα «στρατόπεδα» (Γερμανοί και Άγγλοι) να σταματούν τις μάχες και να παίζουν μπάλα, να τραγουδούν και ν’ ανταλλάζουν δώρα είναι κάτι που από μύθος, επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι συνέβη το 1914 έπειτα από γράμματα φαντάρων που βρέθηκαν, ενώ πριν λίγα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια υπέροχη διαφήμιση με αφορμή αυτό…

Η Boxing Day, η 26η Δεκεμβρίου δηλαδή, κουβαλάει ιστορία μεγαλύτερη από 100 ετών (μέχρι το 1950 διεξάγοντας παιχνίδια τόσο ανήμερα των Χριστουγέννων, όσο και την επόμενη μέρα) και το Gazzetta Weekend Journal μεταφέρει ιστορίες από την βρετανική ποδοσφαιρική κουλτούρα των Χριστουγέννων, σε εποχές που ο επαγγελματισμός δεν υπήρχαν καν ούτε σαν ιδέα και η μπάλα ήταν πραγματικά το χόμπι και η διασκέδαση…

Η… βιονική Έβερτον

Ο χρονοδιακόπτης γυρίζει στο 1888 κι εκεί βρίσκουμε την Έβερτον που μέσα σε δύο ημέρες είχε παίξει τρία παιχνίδια! Και οι τρεις αναμετρήσεις είχαν διεξαχθεί στην έδρα που χρησιμοποιούσε η ομάδα πριν μεταφερθεί στο «Γκούντισον Παρκ». Τότε, δηλαδή, που αγωνιζόταν κανονικά στο «Άνφιλντ» της συμπολίτισσάς της, Λίβερπουλ! Ανήμερα των Χριστουγέννων, λοιπόν, τα «ζαχαρωτά» είχαν αντιμετωπίσει για το Lancashire Cup τη Μπλάκμπερν Παρκ Ρόουντ, επικρατώντας με ανατροπή 3-2, αργότερα είχαν παίξει το ετήσιο ματς με την Ulster FC, παίρνοντας ακόμα μια νίκη με σκορ 3-0 και με τον τερματοφύλακα, Τσαλς Τζόλιφ να σκοράρει, ενώ, το τρίτο παιχνίδι ήρθε την 26η Δεκέμβρη, με το 0-0 απέναντι στην Bootle.

Το ντέρμπι που … δεν ξεκίνησε ποτέ

Ένα από τα μεγαλύτερα προπολεμικά ντέρμπι ήταν αυτό ανάμεσα στη Μπλάκμπερν και την Ντάργουεν. Εμείς, θ’ ασχοληθούμε με το ματς του 1980 στο «Ίγουντ Παρκ». Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που … δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω των άγριων επεισοδίων από τους οπαδούς των δύο ομάδων. Αυτό, διότι οι «ρόβερς» ήθελαν να διατηρήσουν τους καλύτερούς τους παίκτες για το ματς που είχαν την επομένη των Χριστουγέννων για τη Boxing Day, με τη Ντάργουεν αρχικά ν’ αρνείται να παίξει, όμως ν’ αποφασίζει να παρατάξει κι εκείνη μια τυχαία 11άδα. Ο κόσμος που περίμενε να δει το σημαντικό παιχνίδι αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί και μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, έσπασαν τα δοκάρια, προκάλεσαν φθορές στις εξέδρες και το παιχνίδι ματαιώθηκε…

snow-sweepers

Μπάλα με αλκοόλ και το τρομερό περιστατικό με την ομίχλη

Οι Άγγλοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το αλκοόλ και δη τις μπύρες… Μια μπύρα πριν και μια μπύρα μετά τα παιχνίδια στις παμπ κοντά στα γήπεδα είναι κάτι σαν… ρουτίνα για τους οπαδούς των ομάδων στη Βρετανία. Η ιστορία του 1931, ωστόσο, έχει να κάνει με κατανάλωση αλκοόλ από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές πριν από παιχνίδι! Η Κλάπτον Όριεντ έπαιζε ανήμερα των Χριστουγέννων απέναντι στη Μπόρνμουθ και ο τότε επιθετικός της ομάδας, Τεν Κρόφορντ, είχε τονίσει πως οι συμπαίκτες του όλοι είχαν φτάσει στο γήπεδο μεθυσμένοι και… δεν έβλεπαν μπροστά τους. Από τη ζαλάδα τους, αρκετοί ήταν εκείνοι που έπεφταν μόνοι τους στο χορτάρι, για να ηττηθούν τελικά με σκορ 2-1, όμως… ξεπέρασαν το hangover την επόμενη μέρα με νίκη στη Boxing Day, επικρατώντας 1-0 στη ρεβάνς με τους «cherries».

Μια άλλη περίπτωση όπου οι ποδοσφαιριστές… δεν έβλεπαν τίποτα μπροστά τους, έχει σημειωθεί και καταγραφεί στα βιβλία της βρετανικής ποδοσφαιρικής ιστορίας από το 1937. Ενώ αρκετά παιχνίδια είχαν αναβληθεί λόγω πυκνής ομίχλης, αυτό ανάμεσα στην Τσέλσι και την Τσάρλτον στο «Στάμφορντ Μπριτζ» είχε ξεκινήσει κανονικά. Ο πορτιέρο των φιλοξενούμενων, Σαμ Μπάρτραμ, άρχισε κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο να μη μπορεί να διακρίνει σχεδόν ούτε τις … σκιές από τους συμπαίκτες του και έτσι, πιστεύοντας ότι το ματς ήταν ένας επιθετικός μονόλογος της ομάδας του, άρχισε τις βόλτες στην περιοχή του προκειμένου να ζεσταθεί, έχοντας όμως πάντα την προσοχή του στραμμένη στο υπόλοιπο γήπεδο. Κάποια στιγμή, ενώ δεν μπορούσε να δει τίποτα πλέον, αντιλήφθηκε τη σκια ενός άνδρα να τον πλησιάζει, μέχρι που έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να δει καθαρά. Ήταν ένας άνθρωπος της ασφάλειας του «Στάμφορντ Μπριτζ», αφού το ματς είχε ολοκληρωθεί περίπου 45 λεπτά και ο πορτιέρο της Τσάρλτον δεν είχε καταλάβει τίποτα!

fog-xmas

Θέμα … ζωής και θανάτου

Ανάμεσα στις περίεργες ποδοσφαιρικές ιστορίες των Χριστουγέννων, υπάρχει και μια τρομερά δυσάρεστη και συνέβη το 1901… Σε παιχνίδι της Πάρτικ Θιστλ με αντίπαλο τη Χιμπέρνιαν, ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο αμυντικός των «Hibs», Τζέιμς Μέιν, «έσβησε» λίγη ώρα μετά το παιχνίδι… Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης κι ενώ άπαντες είχαν επισημάνει τον κίνδυνο για σοβαρό τραυματισμό λόγω του πάγου που υπήρχε στο χορτάρι και έκανε τους ποδοσφαιριστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ο Μέιν γλίστρησε κι ενεπλάκη σε κόντρα με τον Φρανκ Μπράνσκοουμπ της Πάρτικ Θιστλ και αποχώρησε από το γήπεδο με χτύπημα στο στομάχι… Πήγε στο σπίτι του, όμως χρειάστηκε να διακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο με σοβαρότατο πρόβλημα στο συκώτι… Ακόμα και η επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, δεν τον κράτησε στη ζωή…

Τα δώρα… για τους οπαδούς, ήταν τα γκολ

Φυσικά, υπάρχουν και οι καταγεγραμμένες ημέρες που είτε η μέρα των Χριστουγέννων, είτε η Boxing Day στην πιο σύγχρονη ιστορία της παράδοσης, είχαν να επιδείξουν γκολ… με το τσουβάλι, προς απόλυτη επιβράβευση του κόσμου που πήγαινε στο γήπεδο μέσα στο κρύο, αφήνοντας το ζεστό σπίτι και τις οικογενειακές στιγμές για ν’ απολαύσει το ποδόσφαιρο. Το 1940, με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εν εξελίξει, σημειώθηκαν 210 τέρματα (!) με ορισμένα από τα πιο μεγάλα σκορ να είναι στα ματς: Σάουθεντ – Κλάπτον Όριεντ 9-3, Μπόρνμουθ – Μπρίστολ Σίτι 7-1, Μάνσφιλντ – Στόουκ 7-2 και Μπέρι – Χάλιφαξ 5-5 (προτού έρθει το πρώτο επίσημο 5-5 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Γουέστ Μπρομ, το 2013, στην τελευταία σεζόν του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον).

Αρκετά αργότερα, το 1963, είχαμε 66 γκολ σε 10 παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας. Με τη «μεγάλη παγωνιά» να πλήττει την Αγγλία και με τον Τύπο της εποχής να γράφει «Ποδοσφαιρική τρέλα, στο πνεύμα των… δώρων οι αμυντικοί των ομάδων», είχαμε συνολικά και στις τέσσερις κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου 160 γκολ, με εφτά παίκτες να κάνουν χατ-τρικ και τέσσερις αποβολές.

boxingnewest

Το 10-1 της Φούλαμ επί της Ίπσουϊτς παραμένει η μεγαλύτερη νίκη των «cottagers» στην πρώτη κατηγορία και αντίθετα η μεγαλύτερη ήττα των «tractor boys», οι οποίοι ενάμιση χρόνο νωρίτερα είχαν κατακτήσει τον τίτλο. Η Μπλάκμπερν ήταν από τις πιο φορμαρισμένες εκείνη την εποχή και διέλυσε τη Γουέστ Χαμ με το τελικό 8-2, έχοντας λίγο καιρό νωρίτερα σκοράρει εφτά φορές απέναντι στην Τότεναμ και τέσσερις κόντρα στην Άρσεναλ. Για τα «σφυριά», ήταν η μεγαλύτερη ήττα τους, ενώ δεν είχαν καταφέρει να πάρουν νίκη από τις αρχές Νοεμβρίου εκείνου του έτους!

Στη Γουέστ Μπρομ, είχε προηγηθεί καυγάς παικτών με τον προπονητή για τα … κοντά σορτσάκια που έπρεπε να βάλουν οι ποδοσφαιριστές σε πολικές θερμοκρασίες, όμως, κατάφεραν να πάρουν τον βαθμό με το τελικό 4-4 απέναντι στην Τότεναμ. Με καρέ του Ρότζερ Χαντ και συνολικά πέντε γκολ της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο, η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει 6-1 της Στόουκ, με τους «κόκκινους» να κλείνουν τη χρονιά με επίδοση ρεκόρ 92 τερμάτων. Σοκ επίσης είχε προκαλέσει το 6-1 της Μπέρνλι επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον 18χρονο, τότε, Γουίλι Μόργκαν, που δεν είχε τελειώσει το σχολείο, να κάνει … παπάδες και να κερδίζει την αποβολή του Πάντι Κρέραντ.

gazzetta.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.