H Zάκυνθος θα αγωνιστεί στον 2ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Ένας όμιλος με αρκετές και σημαντικές ομάδες με βαριά φανέλα αλλά και μεγάλη ιστορία. Η Ζάκυνθος, σίγουρα συγκαταλέγεται στις ομάδες εκείνες που έχουν γράψει ένδοξες σελίδες, σε Β’ και Γ΄ εθνική κατηγορία. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που έχουν περάσει από τα σαλόνια της Α΄ Εθνικής κατηγορίας  όπως τα Τρίκαλα, η Καστοριά (κυπελλούχος Ελλάδας) και ο Πιερικός. Υπάρχουν και άλλες που για αρκετά χρόνια αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες. Είναι ένας γεωγραφικός  όμιλος που ξεκινά από την Πιερια και φτάνει έως το Νότιο Ιόνιο και φυσικά τη Ζάκυνθο. Πάμε να γνωρίσουμε τις 18 ομάδες του 2ου ομίλου.

Πιερικός: Ο Σ.Φ.Κ. Πιερικός ή απλά Πιερικός είναι ένα ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στην Κατερίνη. Ιδρύθηκε το 1961 και αποτελεί το πρώτο τμήμα του αθλητικού συλλόγου «Σύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης Πιερικός». Έδρα του συλλόγου είναι το Α’ Δ.Α.Κ. Κατερίνης (πρώην Εθνικό Στάδιο Κατερίνης) όπου αγωνίζεται από το 1964 μέχρι και σήμερα και αποτελεί παραδοσιακή του έδρα. Με την θέσπιση του επαγγελματισμού το 1979 έγινε ημιεπαγγελματική ομάδα παίζοντας στη Β’ Εθνική, ενώ το 1984 μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία (ΠΑΕ) καθώς προβιβάστηκε εκ νέου στην Α’ Εθνική. ‘Εχει αγωνιστεί 16 φορές στην Α΄ Εθνική , 30 φορές στην Β΄ Εθνική και 13 φορές στη Γ΄ Εθνική. Για πρώτη και μοναδική φορά ως τώρα στην ιστορία του ο Πιερικός, αντιμετωπίζοντας στον ημιτελικό τον Αβέρωφ Ιωαννίνων όπου και κέρδισε με σκορ 4-0, έφτασε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος αντιμετωπίζοντας αυτή τη φορά τον Ολυμπιακό. Στον άλλον ημιτελικό ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Άρη (1-1 κανονική διάρκεια) με σκορ 2-5 στην παράταση. Αυτός ήταν ο πρώτος νυχτερινός τελικός κυπέλλου στην ιστορία του θεσμού ο οποίος διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υπό το φως των προβολέων, όπου η ομάδα του Πειραιά έφτασε στην κατάκτησή του με νίκη 3-0 επί του Πιερικού. Το 1964 ο Πιερικός, την επόμενη χρόνια μετά τον τελικό του 1963, συνχέχισε την καλή πορία του στον θεσμό φτάνοντας στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος όπου αγωνίστηκε με την Α.Ε.Κ., στις 17 Ιουνίου. Ο Πιερικός ηττήθηκε με σκορ 1-3 μέσα στην Κατερίνη. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με σκορ 0-2 με σκόρερ τους Παπαϊωάννου να σκοράρει πολύ νωρίς στο 2′ και του Νεστορίδη στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, στο 45′ αλλά και στο 76′. Ο Πιερικός κατάφερε να μειώσει στο 85′ με τον Αμαν ατίδη, τέρμα που διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα 1-3 με νικήτρια την Α.Ε.Κ.

Τρίκαλα:   Ο Αθλητικός Όμιλος Τρίκαλα (με διακριτικό Α.Ο. Τρίκαλα ή απλά Τρίκαλα και με το ακρωνύμιο Α.Ο.Τ.) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1963 στα Τρίκαλα από τη συγχώνευση του Α.Ο. Τρικάλων «Ο Αχιλλεύς» με την Α.Ε. Τρικάλων. Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων το οποίο έχει χωρητικότητα 15.000 θέσεις. H ομάδα έχει αγωνιστεί σε 6 διαφορετικές περιόδους στην Α΄ Εθνική, 28 διαφορετικές χρονιές εχει αγωνιστεί στη Β΄ Εθνική και 14 διαφορετικές αγωνιστικές περιόδους στη Γ΄ Εθνική. Ομολογουμένως μια ομάδα με την πιο βαριά φανέλα.

Καστοριά: Ο Α.Σ. Καστοριά 1980 είναι ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα στην ομώνυμη πόλη της Μακεδονίας. Ιδρύθηκε το 1963 με χρώματα το κόκκινο, το κίτρινο και δεύτερον το άσπρο. Η ομάδα διεξαγάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο Δημοτικό Στάδιο Καστοριάς. Αποτελεί το πρώτο επαρχιακό σωματείο που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας (ακολούθησαν μόνο η Λάρισα το 1985 και το 2007 και ο ΟΦΗ το 1987), συγκεκριμένα την Κυριακή 25 Μαΐου 1980 στον τελικό έναντι του Ηρακλή Θεσσαλονίκης κατά την 38η διεξαγωγή του θεσμού. H oμάδα έχει αγωνιστεί 2 διαφορετικές χρονιές στην Α΄ Εθνική, πέντε διαφορετικές σεζόν στην Β’ Εθνική και πέντε χρονιές στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

ΑΠΣ Ζάκυνθος: Η ομάδα ιδρύθηκε ύστερα από συγχώνευση δυο άλλων σωματείων, του Απόλλωνα και του Ζακυνθιακού το 1970. Στο σήμα της ομάδας, ωστόσο, αναγράφεται η παλαιότερη ημερομηνία του 1961, που αναφέρεται στην ίδρυση ενός εκ των δύο ιδρυτικών συλλόγων. H πορεία του συλλόγου είναι μεγάλη σε αυτή την διάρκεια των δεκαετιών. Μεγαλύτερες όλων οι δυο πορείες στη Β΄ Εθνική κατηγορία, την πρώτη φορά 2013-2016 (3 συνεχόμενες χρονιές) και την 2η φορά την σεζον 2021-2022. Επίσης, ο σύλλογος έχει αγωνιστεί 7 φορές στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και 10 φορές στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Το 2014-15 η ομάδα τερμάτισε στην 5η θέση του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής στον Βόρειο ‘όμιλο.

Θεσπρωτός: Ο Α.Σ. Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα ο οποίος ιδρύθηκε το 1948. Τα χρώματα της ομάδας είναι το κίτρινο και το μαύρο και σήμα το πλατανόφυλλο. Η έδρα της ομάδας είναι το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας και έχει χωρητικότητα 2500 περίπου φιλάθλων. Η ομάδα του Θεσπρωτού έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους στις τοπικές ερασιτεχνικές διοργανώσεις και αποτελεί την πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα του νομού. Έχει αγωνιστεί 4 φόρες στην Β΄ Εθνική, 8 φορές στη Γ΄ Εθνική και 18 φορές στη Δ΄ Εθνική. Πέρυσι υποβιβάστηκε από την SL2 (Β΄ Εθνική).

Εορδαϊκός: Το Φίλαθλο Σωματείο Εορδαϊκός Πτολεμαΐδας Ακαδημία Ποδοσφαίρου είναι ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Πτολεμαΐδα. Τα χρώματα του είναι το πράσινο και το κίτρινο. Χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα το Δημοτικό Στάδιο Πτολεμαΐδας «Αιμίλιος Θεοφανίδης», το οποίο έχει χωρητικότητα 4.000 θέσεων. Είναι σημαντική ομάδα της Δυτικής Μακεδονίας καθώς διέπρεψε στη Β΄ Εθνική και στη Γ΄ Εθνική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μετρά 7 παρουσίες στη Β΄ Εθνική και 17 παρουσίες στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Αναγέννηση Άρτας: Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Άρτας είναι αθλητικό σωματείο που έχει ιδρυθεί το 1960. Τα χρώματα της ομάδας είναι μαύρο-άσπρο και έμβλημα το γνωστό τοπικό γεφύρι. Δημιουργήθηκε από συγχώνευση των Παναμβρακικού (ίδρ. 1925), Αετού (1949) και Ολυμπιακού Άρτας (1951). Η ιδέα για συγχώνευση γεννήθηκε το 1958 και υλοποιήθηκε, αφού διαχωρίστηκε το αθλητικό τμήμα από τον πολιτιστικό σύλλογο “Σκουφάς”. Οι τρεις ομάδες – Α.Ο. Παναμβρακικός, Α.Ο. Αετός και Α.Ο. Ολυμπιακός – δημιούργησαν το 1960 τον Γ.Α.Σ.Αναγέννηση Άρτας, με σήμα το θρυλικό γεφύρι της Άρτας και χρώματα το άσπρο (κοινό χρώμα και στις τρεις προγενέστερες ομάδες) και το μαύρο. Οι σημαντικότερες στιγμές της Αναγέννησης ήταν την δεκαετία του 60’ και του 70’ που συμμετείχε στην Β εθνική. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της συμμετέχει στις εθνικές κατηγορίες.

Bατανιακός: Ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Κατερίνης «Βατανιακός»[1] είναι ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα τη συνοικία Βατάν της Κατερίνης. Ιδρύθηκε το 1978 και έχει ως χρώματα το άσπρο, το πράσινο και το κόκκινο. Έδρα της ομάδος είναι το Δημοτικό Γήπεδο Βατάν που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης της Κατερίνης και έχει χωρητικότητα 800 ατόμων. Ο Βατανιακός συμμετείχε την περίοδο 2011-2012 για πρώτη φορά στην ιστορία του στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής όπου και πέτυχε την άνοδό του στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής 2013-14 επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στις 8 Ιανουαρίου 2012, πέτυχε την παρθενική του νίκη στα επαγγελματικά πρωταθλήματα νικώντας τον Οικονόμο Τσαριτσάνης 2-1 εντός έδρας. Από το 2015 αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πιερίας.

Θύελλα Κατσικά: Ο Π.Α.Σ. Θύελλα Κατσικά είναι ελληνικός αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στον Κατσικά Ιωαννίνων. Επίσημο έτος ίδρυσης του είναι το 1948 και επίσημα χρώματά του το κόκκινο και το άσπρο. Έδρα του αποτελεί το Αθλητικό Κέντρο Κατσικά. Eχει 12 παρουσίες στη Δ΄ Εθνική και 3 παρουσίες στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Νέα Αρτάκη: Ο Αθλητικός Όμιλος Νέας Αρτάκης είναι Ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας, πλησίον της Χαλκίδας. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1966, χρώματα του συλλόγου είναι το κόκκινο και το κίτρινο και έμβλημα η άγκυρα πλοίου. Διατηρεί τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών και παλαιότερα διατηρούσε και τμήμα στίβου.Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου είναι και το πιο διακεκριμένο. Έχει συμμετοχές στις ερασιτεχνικές εθνικές κατηγορίες και διακρίσεις.

ΓΑΣ Σβορώνου: Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Σβορώνου «ο Σβορώνος» είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στον ομώνυμο οικισμό της Πιερίας. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1971, χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο και έμβλημά του αποτελεί η προτομή του Δημητρίου Σβορώνου, Κεφαλλονίτης αριστοκρατικής καταγωγής και Συνταγματάρχης που σκοτώθηκε στον οικισμό κατά την Απελευθέρωση της Κατερίνης το 1912 από τα Οθωμανικά στρατεύματα, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στον οικισμό. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2021 εορτάστηκαν επίσημα τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου. H oμάδα έχει αγωνιστεί 5 φορές στη Δ΄ Εθνική και μία φορά ( πέρυσι) στη Γ΄ Εθνική.

ΠΟ Φήκης Τρικάλων: H ομάδα της Φήκης είναι από τα Τρίκαλα. Ο σύλλογος έχει ιδρυθεί το 1971 και μετρά μια χρονιά στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Πέρυσι ‘ήταν στον ίδιο όμιλο με την ομάδα της Ζακύνθου και σώθηκε σχετικά ‘εύκολα.

ΑΕ Λευκίμμης: Η Αθλητική Ένωση Λευκίμμης είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την ομώνυμη περιοχή στην Κέρκυρα και επίσημο έτος ίδρυσης το 1951. O σύλλογος έχει αγωνιστεί 8 φορές στη Δ΄ Εθνική και μετρά 3 συμμετοχές στο πρωταθλημα της Γ΄ Εθνικής. Την περσινή χρονιά παράμεινε στην κατηγορία σχετικά εύκολα στον 3ο ‘ομιλο/    

Mαγνησιακός: Ο Μαγνησιακός Αθλητικός Σύλλογος Βόλου είναι αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στον Βόλο. Επίσημο έτος ίδρυσης είναι το 1966 και χρώματα το μπλε και το λευκό. Διαθέτει τρία ενεργά τμήματα: τμήμα ποδοσφαίρου, τεχνικής και καλλιτεχνικής κολύμβησης. Στο παρελθόν διέθετε και τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών, το οποίο μετονομάστηκε σε Ν.Π.Σ. Βόλος. Ο Μαγνησιακός ιδρύθηκε επίσημα το 1966 ύστερα από συγχώνευση του Κενταύρου Βόλου (έτος ίδρυσης 1928 και του Παγασητικού Βόλου (έτος ίδρυσης 1945), παρ’ όλα αυτά δηλώνει ως έτος ίδρυσης το 1928 (ημερομηνία ίδρυσης του Κενταύρου). Στην αρχή ξεκίνησε μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα, όμως στην πορεία ίδρυσε και τμήματα κολύμβησης. Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι το πιο πετυχημένο μέχρι στιγμής καθώς μετράει και παρουσίες στις εθνικές κατηγορίες σε Δ΄ και Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Αστέρας Πετριτή: Ο Αθλητικός Όμιλος Αστέρας Πετριτή είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στον Πετριτή Κέρκυρας. Ιδρύθηκε το 1981. Τα χρώματα του συλλόγου είναι το μπλε-κόκκινο και το λευκό-μπλε. H oμάδα μετράει 2 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας.

Εθνικός Νέου Κεραμιδίου: Η ομάδα είναι την Πιερία το Νέο Κεραμίδι και η ομάδα ανέβηκε φέτος στη Γ΄ Εθνική κατηγορία σαν νεοφώτιστη και εκπροσωπεί αυτό το μικρό χωριό των 464 κατοίκων.

Αστέρας Λιανοκλαδίου: O Aστέρας είναι ομάδα της Φθιώτιδας και ανέβηκε φέτος στη Γ΄ Εθνική κατηγορία

ΑΕ Κιλελέρ: Η συγκεκριμένη ομάδα είναι από την Λάρισα και για πρώτη φορά πάιρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας.

Τα περισσότερα στοιχεία βρέθηκαν από το el.wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.