Το ημερολόγιο δείχνει 17 Σεπτεμβρίου 2020. Βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού, αρχή του φθινοπώρου. Πέρυσι τέτοια εποχή ετοιμαζόμασταν για να γίνει η σέντρα του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής. Που να φανταστούμε όμως, τι θα μας περίμενε με το θέμα του Covid 19!!!  Φέτος το πρωτάθλημα (θεού θέλοντος και Covid επιτρέποντος) θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου, δηλαδή  20 περίπου ημέρες αργότερα από το κανονικό!

Αυτή η καθυστέρηση που οφείλεται καθαρά στον κορωνοϊο αλλά και στο πανδαιμόνιο που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δίνει την δυνατότητα στις  τρεις ζακυνθινές ομάδες που εκπροσωπούν το νησί στην Γ΄ Εθνική, να μονταριστούν ακόμα περισσότερο έτσι ώστε στις 11 Οκτωβρίου να είναι έτοιμες για την πολυπόθητη πρεμιέρα.

Μέχρι στιγμής,  τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ από την αρχή του Σεπτεμβρίου κάνουν την κατάσταση δύσκολη, καθώς δεν μπορούν να γίνουν επίσημα φιλικά παιχνίδια και μέσα από αυτά να δουν οι προπονητές την κατάσταση των ομάδων τους σε πραγματικό χρόνο! Εν τούτοις όμως, έχουν βγει κάποια συμπεράσματα καθώς ακόμα και στα “διτέρματα” υπάρχει η εικόνα που την αποδικοποιούν οι προπονητές άλλα και οι γνώστες του αντικειμένου.

Την ίδια ώρα που οι άλλες ομάδες μπορούν και κάνουν επίσημους φιλικούς αγώνες, στη Ζάκυνθο αυτό απαγορεύεται και επί της υπάρχουσας κατάστασης,  αυτό αφήνει πολύ πίσω τις τρεις ζακυνθινές ομάδες που αρκούνται να προπονούνται μεταξύ τους.  Η κατάσταση στο αγωνιστικό κομμάτι έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Η ομάδα του ΑΠΣ Ζάκυνθος με ένα μήνα προετοιμασίας βρίσκεται αρκετά πίσω από τα “θέλω” του προπονητή, της διοίκησης αλλά και αυτών που είναι δίπλα στο σύλλογο. Με μια δεκάδα (ίσως και παραπάνω)  νέων παικτών, ο Στάθης Καραμαλίκης, φτιάχνει ένα νέο σύνολο με κρυφό στόχο η ομάδα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα σε ένα βατό όμιλο που επί των πληροφοριών που έχουμε συλλέξει θα είναι πιο αδύναμος από πέρυσι.

Οι κυανοκίτρινοι,  έχουν βρεθεί σε κάποια δίτερματα με αντιπάλους τις άλλες δύο ομάδες και έχουν δείξει ένα μέτριο πρόσωπο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην σκληρή προετοιμασία αλλά και στις πολλές αλλαγές στο ρόστερ που επίσης ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν θα ήταν σώφρων εκ μέρους μας να  μπούμε σε λεπτομέρειες…  αφού ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε σωστά και δίκαια συμπεράσματα. Αν όμως,  η ομάδα θέλει να διεκδικήσει πρωτάθλημα, τότε θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση κυρίως στην δημιουργία παιχνιδιού (λείπει ακόμα ο σέντερ φορ).

Οι διαπιστώσεις που υπάρχουν από την πλευρά μας είναι ότι οι κυανοκίτρινοι είναι προβλέψιμοι στο παιχνίδι τους, έχουν αργή ανάπτυξη. Δεν μπορούν ακόμα να παίξουν ποδόσφαιρο δημιουργίας στην μεσαία γραμμή και ως εκ τούτου δεν μπορούν να παράξουν φάσεις στην επίθεσή τους. Όλα αυτά μπορεί μέχρι την σέντρα του πρωταθλήματος να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και να δούμε μια άκρως ελκυστική ομάδα. Ο τεχνικός Στάθης Καραμαλίκης  δεν έχει κατασταλάξει στο βασικό του σχήμα καθώς δοκιμάζει παίκτες σε διαφορετικές θέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι στο φιλικό που έγινε στην Γαστούνη η ομάδα δέχτηκε 3 τέρματα! Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι στο τελευταίο δίτερμα που  έγινε με τον Εθνικό Σκουλικάδου οι κυανοκίτρινοι έδειξαν μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα. Την Κυριακή η ομάδα θα αγωνιστεί στην Γαστούνη με αντίπαλο τον τοπικό Αίαντα, ομάδα Γ΄ Εθνικής.

Από την άλλη πλευρά, ο ΑΟ Τσιλιβή ήταν η ομάδα που βρέθηκε από την κόλαση (της μη συμμετοχής), στον παράδεισο (της Γ΄ Εθνικής). Αυτό από μόνο του τα λέει όλα! Με προπονητή τον Πατρίκ Ενγκεμά και δίπλα του τον Σάκη Γεωργίου, οι “κόκκινοι” έχουν στην πλάτη τους ένα μήνα προετοιμασίας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο ΑΟ Τσιλιβή κατάφερε να κρατήσει αρκετούς παίκτες από το περσινό ρόστερ και να τους πλαισιώσει με νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες που “διψούν” για διάκριση.

Φυσικά ο στόχος της ομάδας του Πλάνου είναι η παραμονή στην κατηγορία. Με τα δεδομένα που έχουμε, μπορούμε να πούμε τα παρακάτω: Η ομάδα, σίγουρα δεν έχει την ίδια δυναμική με πέρυσι. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην ομοιογένεια του συνόλου. Είναι μια ομάδα που στηρίζεται στις επινοήσεις του Λιβέρη και στην μεθοδικότητα του Γεωργίου, παρά στο σύνολο των παικτών. Οι “κόκκινοι” δεν έχουν ακόμα αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα. Δηλαδή στο τι ποδόσφαιρο αποσκοπούν να παίξουν. Πάνω σε αυτό το κομμάτι πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ ο Αφρικανός τεχνικός. Σίγουρα, είναι ακόμα στην αρχή, υπάρχει χρόνος για μοντάρισμα αλλά και για άλλες προσθήκες αν και εφόσον χρειαστούν στην πορεία.

Ο Εθνικός Σκουλικάδου είναι η ομάδα “ρούκι” στην κατηγορία. Για αυτό τον λόγο ο πήχης δεν μπορεί να είναι ψηλά. Όμως, η τοποθέτηση του Δημήτρη Νόλη στον πάγκο της τεχνικής ηγεσίας, ανεβάζει αυτόματα τις απαιτήσεις. Η διοίκηση της ομάδας, αρχικά είχε πλάνο να κατέβει με Ζακυνθινούς παίκτες οι οποίοι θα πλαισιωνόταν από 2-3 εμπείρους της κατηγορίας. Στην πορεία αυτό άλλαξε, έμειναν οι ζακυνθινοί αλλά ήρθαν και αρκετοί ξένοι με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή την στιγμή μια μίξη μέσα από την οποία καλείται ο Βορειοελλαδίτης τεχνικός να παρουσιάσει μια αξιοπρεπή ομάδα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό, καθώς ο Εθνικός θα παρουσιάσει ένα καινούργιο poσύνολο στις Εθνικές κατηγορίες για πρώτη φορά στην ιστορία του..

Η διοίκηση από την πλευρά της έχει κάνει ότι περνούσε από το χέρι της (δηλαδή από την τσέπη της) για να φέρει στο νησί καλούς παίκτες. Ποιος θα το φανταζόταν ότι η ομάδα θα είχε παίκτες από το εξωτερικό; Ο τεχνικός του Εθνικού μέχρι στιγμής τα πηγαίνει καλά. Προσπαθεί να διαμορφώσει μια ομάδα που θα είναι δυσκολοκατάβλητη στο πρωτάθλημα.

Οι διαπιστώσεις μας για την ομάδα του Εθνικού είναι οι εξής: Oι κυανόλευκοι, προσπαθούν να βρουν την αγωνιστική τους ταυτότητα. Ξέρουν τι θέλουν μέσα στο παιχνίδι στην αμυντική τους λειτουργία. Δεν έχουν όμως “βάθος” στον πάγκο, λύσεις. Είναι μια ομάδα που θα δώσει χώρο στον αντίπαλο, παρότι δεν έχει βρει ακόμα την αγωνιστική της χημεία. Οι παίκτες δεν μπορούν να βγάλουν αυτοματισμούς και θα πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ σε κομμάτια τακτικής δημιουργίας αν θέλουν κάποια στιγμή να παίξουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Υπάρχει όμως αρκετός χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.