O πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού και Υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής παραχώρησε μια ιδιαιτέρως αποκαλυπτική συνέντευξη στη «Δίκη στο Open».

Αρχικά μίλησε για το έργο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

«Το έργο που έγινε από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μένει. Το έργο που παρήχθη θα το υπερασπιστώ, γιατί δε συνηθίζω να το μηδενίζω. Ψηφίσαμε τον Μάιο τον πρώτο αθλητικό νόμο και με συνεχείς νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις καταφέραμε να έχουμε καθεστώς ισονομίας και διαφάνειας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δε λέω ότι όλα ήταν τέλεια και ότι δεν προέκυψαν παρατυπίες, αλλά το γεγονός ότι έχουμε διοίκηση της ΕΠΟ και έχουμε δύο πρωταθλήματα που πήρε ο Ολυμπιακός».

Για όσα κατηγορήθηκε:

«Τα ίδια πρόσωπα που με κατηγορούσαν τότε, τώρα γράφουν πρέπει να παρέμβει ο Υφυπoυργός αθλητισμού. Μιλώ για δημοσιογράφους. Ο κ. Μαρινάκης τι ακριβώς θέλει από το ποδόσφαιρο; δεν πήρε δικαίως δύο πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια; Όταν το πήρε ο ΠΑΟΚ αήττητος αμφισβητήθηκε ότι το πήρε δικαίως; Ο Έλληνας φίλαθλος βλέπει τώρα ότι η κατάληξη είναι η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων, ο καλύτερος είναι πρωταθλητής, αυτό συμβαίνει τα 4 τελευταία χρόνια. Όταν όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσπαθούσε να γονατίσει τον Παναθηναϊκό και ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να πάρει πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά, λέει πολλά».

Για το αν λειτουργεί παρακράτος στο ποδόσφαιρο:

«Λειτουργεί ακόμη μια κατάσταση απαράδεκτη από το παρελθόν, ο υπόκοσμος δεν εξαλείφεται σε μια πενταετία, ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι ένας αγώνας συνεχής και πρέπει να τον ακολουθούν όλοι».

Για την κόντρα του με τις τότε διοικήσεις της ΕΠΟ:

«Προσπαθήσαμε να επιταχύνουμε την κάρτα υγείας για να μην έρχονται σε τέτοιες καταστάσεις για τους ποδοσφαιριστές. Ακόμη και σωστές πρωτοβουλίες νοθεύονταν από ένα καθεστώς σήψης και αδιαφάνειας, από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ. Εγώ όταν ανέλαβα, είδα τα κακώς κείμενα και φώναξα τους ενδιαφερόμενους και τους ρώτησα τι πρέπει να γίνει. Είδα ότι κανενός δεν ίδρωνε το αυτί, οπότε πήγαμε σε μια συγκρουσιακή κατάσταση. Οι διεθνείς ομοσπονδίες προβάλλονταν μέχρι τότε ως ο μπαμπούλας που απαγορεύει από τις κυβερνήσεις να παρέμβουν στα κακώς κείμενα. Εγώ έκανα μια ειλικρινή συζήτηση με τις ομοσπονδίες και δεν βρήκα ανταπόκριση, Υπήρξε αντιπαράθεση από το 2016 και μετά με τις ομοσπονδίες. Στην αρχή είχαμε έντονη αντιπαράθεση, η FIFA απείλησε με Grexit και τότε είχα δώσει σκληρή ανακοίνωση ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες είναι μέρος του προβλήματος και ότι δεν κάνουν τίποτε. Τότε ήρθε ο Ινφαντίνο στην Ελλάδα. Η παρουσία του Θεόδωρου Θεοδωρίδη έπαιξε καταλυτικό ρόλο θετικά και η συνεργασία μας ήταν εποικοδομητική».

Για το νομοσχέδιό του για την ΕΕΑ:

«Είχα παραδώσει ένα σχέδιο αθλητικό νόμου που δεν το πέρασε ο κ. Βασιλειάδης. Ο κ Αυγενάκης έχει αποψιλωθεί από το ποδόσφαιρο και τη δραστηριότητα αυτή την έχει αναλάβει ο κ. Γεραπετρίτης. Η ΕΕΑ είπαμε να είναι μια ανεξάρτητη αρχή και θα την περιέβαλλε ένα κλίμα αμεροληψίας. Εδώ στην Ιταλία υποβιβάστηκε η Γιουβέντους η μεγαλύτερη ομάδα της Ιταλίας και δεν κουνήθηκε φύλλο και δεν έγινε το παραμικρό γιατί όλοι ήξεραν ότι οι αποφάσεις είναι δίκαιες. Εξάντλησα τα περιθώρια».

Για τις κόντρες του:

«Όταν ήμουν στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η τότε διοίκηση της ΕΠΟ είχε την έμπνευση να παύσει τους δικαστές που είχαν τοποθετηθεί πριν από μερικούς μήνες και τότε είχα διακόψει το πρωτάθλημα. Πιο σκληρά μέτρα δεν πήρε κανένας. Περίμενε κανείς ότι σε 1,5 χρόνο θητείας θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα; Τα θεωρώ θετικά. Υποχωρήσεις έκανα για να πετύχω το μείζον. Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση μπορούν να επιτευχθούν πολλά. Αντιμετώπισα οπαδικούς στρατούς, αλλά δεν έκανα βήμα πίσω».

Για τον Αυγενάκη:

«Προσβλητικό το θεωρώ για έναν Υπουργό να ασχολείται άλλος Υπουργός. Εγώ θα είχα παραιτηθεί στη θέση του Αυγενάκη, αν μου έλεγε ότι θα χειριστεί άλλος τις υποθέσεις μου».

Για τη δήλωση του Βασίλη Γεωργιάδη, μάρτυρα του Noor One που δε βρίσκεται πια στη ζωή, ότι θα ήθελε να έχει Υπουργό Δικαιοσύνης τον Κοντονή:

«Ένας άνθρωπος που δε γνώριζα είπε αυτό το πράγμα και για μένα είναι συγκλονιστικό. Αυτό με έφερε εδώ, όταν το άκουσα δάκρυσα. Για έναν άνθρωπο που δε με ήξερε και στηριζόταν πάνω μου, από την παρουσία μου στο Υπουργείο. Δεν ξέρω τι έχει γίνει ακριβώς με την υπόθεση αυτή και την κατάθεσή του».

Για την υπόθεση του Noor One και την «εμπλοκή» του:

«Ενημέρωσα την εισαγγελέα μετά από πληροφορίες που είχα από τον υπουργό εθνικής άμυνας το έκανα. Ως Υπουργός Δικαιοσύνης ενεπλάκην στην υπόθεση. Δε γνωρίζω τα στοιχεία, γιατί δεν πρέπει να τα γνωρίζω ως Υπουργός. Ας βρεθεί κάποιος να πει ότι προσπάθησα να επηρεάσω τη δικαιοδοτική κρίση του κάθε δικαστή. Το τι έγινε μετά δεν το γνωρίζω.

Βρισκόμαστε σε ένα κράτος δικαίου και οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να πάρουν τα μέτρα που ο νόμος προβλέπει, αν εκείνα που λέγονται κριθούν ως βάσιμα από τους εισαγγελείς. Θεωρώ ότι είναι πρόβλημα για την ελληνική δικαιοσύνη να έχουν τελειώσει τα ένδικα μέσα για αυτή την υπόθεση και να μην έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση. Να τελούν υπό ομηρεία και να μην διαμαρτύρονται. Όσοι εμπλέκονται έπρεπε να φτάσουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου. Διαπίστωσα διαφωνία ριζική και κάθετη του αρμόδιου εισαγγελέα και του εντεταλμένου ανακριτού. Προβάλλονται δύο τελείως διαφορετικές απόψεις και εδώ πρέπει να επιληφθεί η επιθεώρηση του Αρείου Πάγου για τον ανακριτή. Αν για τα ίδια πραγματικά περιστατικά έχουμε μια εκ διαμέτρου διαφορετική προσέγγιση, πρέπει να ελεγχθούν. Η κύρια ανάκριση να μην έχει τελειώσει τρία χρόνια, ενώ έχει περατωθεί η άσκηση της ποινικής δίωξης, δεν το έχω ξαναδεί».

Για την λειτουργία της δικαιοσύνης και την αλλαγή στον ποινικό κώδικα για… χάρη επιχειρηματία:

«Θέλει αλλαγή ο οργανισμός των δικαστηρίων. Έχουμε παθογένειες από έναν έλεγχο που δεν είναι ουσιαστικός. Για όσα είπα στην παλαιότερη εκπομπή σας κατέθεσα στην προανακρίτρια είναι γραμμένα σε ένορκη κατάθεση. Ελπίζω να μην υπάρχει διαφθορά σε αυτή την ιστορία, σε όλους τους εμπλεκόμενους. Όσοι μεθόδευσαν ψήφισαν αυτή την κατάσταση είναι ντροπή και όνειδος».

Τέλος, για την κατάσταση στην ελληνική διαιτησία σημείωσε:

«Η κατάσταση της αναξιοκρατίας είχε διαμορφώσει μια κατάσταση που πλέον οι διαιτητές δεν ήταν ικανοί. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν το κλίμα της παράγκας με τον υπόκοσμο να αλωνίζει. Δεν ήταν όλες οι διαιτησίες στημένες, ορισμένες ήταν πολύ κακές. Δε θεωρώ ότι υπάρχει παράγκα σήμερα».

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.