Συνέντευξη στην “Πελοπόννησο” παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Π. Μπαλτάκος. Αναφέρθηκε στις σχέσεις με τον Μαρινάκη και τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες, στον τελικό Κυπέλλου και στη διαιτησία.

Αναλυτικά:

Σε λίγο καιρό κλείνετε έναν χρόνο στην προεδρία της ΕΠΟ. Πιστεύετε ότι το ποδόσφαιρο έγινε καλύτερο;

«Πιστεύω ότι φέτος γίνεται το καλύτερο πρωτάθλημα εδώ και δεκαετίες. Δεν θυμάμαι εγώ προσωπικά τόσο ανταγωνιστικό, και αυτό είναι κάτι που χαροποιεί και εμένα, και την ΕΠΟ. Παρά τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των ομάδων που είναι συνήθεις και γίνονται πάντα, το αποτέλεσμα είναι σαφέστατο. Εχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων δεκαετιών. Αρα αυτό προσωπικά το θεωρώ θετικό και είμαι πολύ ικανοποιημένος απ’ αυτή την εξέλιξη».

Υπήρχε κάτι που να σας έκανε να πέσατε από τα σύννεφα όταν αναλάβατε την προεδρία;

«Ο βαθμός της καχυποψίας των παραγόντων είναι μεγαλύτερος απ’ ότι περίμενα. Πάντα υπήρχε. Οπως ξέρετε, ξεκίνησα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 από την ΕΠΑΕ. Τώρα η καχυποψία έχει χτυπήσει κόκκινο. Δεν πιστεύει κανείς κανέναν».

Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Συνέβη δίκαια ή άδικα;

«Κατά τη γνώμη μου, άδικα. Οι Ελληνες διαιτητές είναι άριστοι. Απλώς, πρέπει να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Να μην παρεμβαίνουν οι παράγοντες. Οταν οι διαιτητές φεύγουν από το σπίτι τους για να πάνε να διαιτητεύσουν, το μόνο που θέλουν είναι ο παρατηρητής να είναι ικανοποιημένος, η ΚΕΔ να είναι ικανοποιημένη και πιο πολύ οι ίδιοι όταν κοιτάζουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη. Δεν πάνε ούτε να στήσουν κανέναν, ούτε να αδικήσουν κανέναν. Αυτό πιστεύω ακράδαντα και πρέπει να διορθωθεί στο μέλλον.

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή της θητείας σας μέχρι τώρα; 

«Η χειρότερη δεν έχει έρθει ακόμα».

Για ποιο λόγο η κυπριακή ομοσπονδία είπε το «ναι» για τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας εκεί, ενώ η κυπριακή αστυνομία ήταν αρνητική; 

«Αν διαβάσετε με προσοχή την ανακοίνωση της κυπριακής αστυνομίας θα διαπιστώσετε οτι η αρνητική τους απάντηση οφείλεται σε στοιχεία που τους έδωσε η ελληνική αστυνομία. Αυτή την εξέλιξη η κυπριακή ομοσπονδία δεν μπορούσε να την προβλέψει».

Και τελικά πού θα γίνει ο τελικός;

«Στις 24 του μηνός συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Τότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση και οτιδήποτε κι αν λεχθεί πριν από τις 24/4 αποτελεί μόνο εικασία. Η προκήρυξη προβλέπει ο τελικός πρέπει να γίνει στο Πανθεσσαλικό στάδιο. θα συνεννοηθούμε για τις προυποθέσεις. Οποιοδήποτε άλλο γήπεδο ακούγεται, είναι εκτός προκήρυξης και απαιτεί τη συναίνεση των δύο ομάδων».

Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοιο μένος από την πλευρά του Ολυμπιακού και του κ. Μαρινάκη προς το πρόσωπό σας;

«Γιατί είμαι Παναθηναϊκός!».

Μόνο γι’ αυτό;

«Φαντάζομαι ναι. Δεν βλέπω κάτι άλλο».

Επειδή σας προσάπτουν ότι η διοίκηση της ΕΠΟ έχει κιτρινόμαυρο χρώμα και οι αποφάσεις της ευθυγραμμίζονται με τα «θέλω» της ΑΕΚ…

«Οταν λέτε κιτρινόμαυρο εννοείται μόνο την ΑΕΚ ή και τον ΠΑΟΚ μαζί;».

Τώρα βάζω μόνο την ΑΕΚ… 

«Σε όλα αυτά τα καφενειακά, δεν μπορώ να μπω. Πράγματι, προτάθηκα από Ενώσεις που είναι κοντά στην ΑΕΚ, αλλά και στον ΠΑΟΚ, όμως πάντα έτσι γινόταν. Πάντα από την εποχή του Τριβέλλα που θυμάμαι εγώ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ προερχόταν από ένα μεγάλο ή μικρότερο σωματείο».

Το θέμα είναι όμως κ. Μπαλτάκο να μην ενεργεί με βάση τις επιθυμίες των ομάδων που τον προτείνουν…

«Συμφωνώ. Το πρώτο πράγμα που είπα και προσπάθησα να το κάνω πράξη, ήταν ότι εγώ είμαι εδώ και για όλες τις ομάδες. Ανεξάρτητα απ’ όσα λέει ο Ολυμπιακός. Εκλέχθηκα με το 90% των ψήφων και η μόνη αντίδραση ήταν του Ολυμπιακού. Το κατανοώ αυτό γιατί ήμουν αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα, το να πιστεύει κάποιος ότι είμαι εδώ για την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και να στρέφομαι κατά των άλλων ομάδων, αποτελεί πλάνη και το έχω αποδείξει αυτό.

Αν πηγαίνατε για έναν χαλαρό καφέ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τι θα του λέγατε; 

«Λιγότερη καχυποψία…».

Σκοπεύετε να κινηθείτε νομικά ως πρόσωπο κατά του κ. Μαρινάκη για τους χαρακτηρισμούς που συνεχίζει να σας αποδίδει συνεχώς μέσω ανακοινώσεων;

«Ολο αυτό ξεκίνησε απ’ όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου, δηλαδή πριν από έναν χρόνο. Είναι βέβαιο πλέον ότι θα κινηθούμε νομικά».

Πράγματι σας πέταξε μπλοκ σημειώσεων ο κ. Μαρινάκης; Ισχύουν όλα όσα διαβάσαμε ότι έγιναν στη συνάντησή σας με τα αφεντικά των μεγάλων ΠΑΕ; Για το βίντεο με τον κ. Καραπαπά δεν σας ρωτάω. Ολοι το είδαμε…

«Το βίντεο έχει βγει στη δημοσιότητα, οπότε δεν έχω κάτι να πω. Οτιδήποτε άλλο έγινε μέσα στην αίθουσα, σε μια κλειστή ιδιωτική συνομιλία, δεν πρόκειται να το πω δημόσια».

Θεωρείτε ότι ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Μελισσανίδης, ο κ. Αλαφούζος, ο κ. Σαββίδης, θέλουν να προοδεύσει το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Το θέλουν πολύ. Αλλά πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο γιατί φοβούνται τους άλλους παράγοντες. Ο ένας φοβάται τον άλλο».

Σοβαρά τώρα θέλουν να αναβαθμιστεί το προϊόν;

«Ναι σας λέω. Το θέλουν πολύ! Φοβούνται ότι αν αυτό αφεθεί στην άλλη πλευρά, θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Γι’ αυτό και σας είπα πριν για την καχυποψία».

Είστε ικανοποιημένος από την επιλογή του κ. Μπένετ στη θέση του αρχιδιαιτητή;

«Εχουμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των δεκαετιών και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κ. Μπένετ».Πάντως, υπάρχουν θεματάκια.

Με τη διαιτησία στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, είχε ανακοινωθεί ο Κροάτης Γιόβιτς, μετά δήλωσε κώλυμα και βρήκατε τελικά διαιτητή Elite παρότι στην ανακοίνωσή σας αναφέρατε πως δεν υπήρχε…

«Ο Ισπανός διαιτητής δεν βρέθηκε από την UEFA όπως υποστήριξαν μερικοί. Οταν ο Κροάτης δήλωσε κώλυμα την Πέμπτη το απόγευμα, ο κ. Μπένετ ήξερε πώς δεν υπήρχε Elite διαιτητής που να μην παίζει. Μετά κάθισε και έψαξε πού παίζουν. Βρήκε λοιπόν ότι ο Ντελ Θέρο Γκράντε είχε οριστεί την Παρασκευή στο VAR. Οπότε αμέσως πήρε την UEFA και τους είπε ότι μπορεί να έρθει. Ο Μπένετ τον ανακάλυψε και η UEFA συνέδραμε».

Πιστεύετε ότι θα ξαναδούμε Ελληνες διαιτητές να σφυρίζουν σε ντέρμπι; 

«Πρέπει να ξαναδούμε».

Επί θητείας σας;

«Εγώ θα το προσπαθήσω όσο δεν πάει…».

Πώς σχολιάζετε τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη νέα φανέλα της Εθνικής; 

«Ανευ σημασίας και άνευ λόγου. Η φανέλα εγκρίθηκε επί Ζαγοράκη. Απ’ ότι με πληροφόρησαν, ο Ζαγοράκης είπε ότι πρέπει να μπει σταυρός για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η φανέλα εστάλη στην UEFA που την εξέτασε και έδωσε την έγκρισή της. Είναι ένα θέμα που κατέπεσε, δεν ασχολείται κανείς γιατί είναι ασήμαντο».

Σας έχει απειλήσει ποτέ κάποιος μεγάλος παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου; 

«Οχι, ποτέ. Καβγάδες γίνονται. Συγκρούσεις λεκτικές γίνονται. Κουβέντες από τη μία στην άλλη πλευρά, λέγονται. Οταν τσακώνονται δύο άνθρωποι,κάτι θα πει ο ένας κάτι ο άλλος. Γι’ αυτό και δεν δίνω σημασία σ’ αυτά, όπως δεν έδωσα σημασία σ’ αυτά που έγιναν με τον Καρυπίδη. Οταν κάποιος λέει μια κουβέντα πάνω στα νεύρα του δεν έχει σοβαρότητα. Αυτό ισχύει και για μένα».

Εχετε σκεφτεί ποτέ να παραιτηθείτε;

«Οχι. Εχω σκεφτεί να παραιτηθούν εκείνοι που θέλουν να παραιτηθούν».

Εχετε την αίσθηση ότι πρέπει να ισορροπείτε διαρκώς ανάμεσα σε μεγάλα συμφέροντα;

«Αυτό είναι αναμφισβήτητο γιατί το ποδόσφαιρο είναι ανταγωνιστικό».

Αισθανθήκατε ποτέ φόβο προκειμένου να πάρετε αποφάσεις;

«Φόβο; Για μένα το μόνο επίφοβο είναι ο φόβος. Δεν μ΄αρέσει ο φόβος».

Τι θα θέλατε να λένε για εσάς όταν αποχωρήσετε από την ΕΠΟ;

«Οτι άφησα πίσω μου απτό έργο. Ως τέτοιο έργο εννοώ το προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας. Είναι ανέκδοτο να είμαστε η μοναδική Εθνική που δεν έχει».

Ποια ομάδα πιστεύετε ότι θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος;

«Η καλύτερη… Ο,τι πει η βαθμολογία στο τέλος. Αυτή τη στιγμή λέει Παναθηναϊκός και ΑΕΚ».

Πώς σχολιάζετε τη θητεία της κυβέρνησης και ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις Εθνικές εκλογές;

«Απαγορεύεται από την UEFA οποιαδήποτε αναφορά από μένα σε πολιτικό θέμα. Δεν επιτρέπεται καμία πολιτική δήλωση, πρέπει να είναι ουδέτερος».

Πηγή: pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.