Τον προσκαλέσαμε για την πρώτη συνέντευξη του 2018 και ο γυμναστής του ΑΠΣ Ζάκυνθος, Νίκος Μπαλής, δέχτηκε να απαντήσει με την ειλικρίνεια που τον διαπρέπει σε όλες τις ερωτήσεις μας. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα τον άνθρωπο που μαζί με τον προπονητή της ομάδας, Μάρκο Στεφανίδη, κάνουν ένα σημαντικό έργο για την επίτευξη του στόχου της Ζακύνθου, που δεν είναι άλλος από την συνέχειά της στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.

 

Νίκο, σε καλωσορίζουμε στο ioniansports και σε ευχαριστούμε που δέχτηκες να γίνει η συνέντευξη αυτή.

Σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου που με καλέσατε. Είναι μεγάλη μου χαρά.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να μας μιλήσεις για σένα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Αρχικά είμαι από μικρό παιδί στο χώρο που ποδοσφαίρου σε ομάδες της Αθήνας.  Έχω αποφοιτήσει από την Γυμναστική ακαδημία των Αθηνών (ΤΕΦΑΑ) με ειδικότητα την Άσκηση Υγεία και Ευρωστία. Είναι μια ειδικότητα,  η οποία στηρίζεται στην Εργοφυσιολογία, Εργομετρία, καθώς και την πρόληψη – αποκατάσταση τραυματισμών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ειδικότητα που βοηθά να μεγιστοποιώ την απόδοση των αθλητών. Έχω εργαστεί σε πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες της Αθήνας,  μια από αυτές ήταν και η σχολή του Ολυμπιακού στην Βούλα ως γυμναστής στο εφηβικό και παιδικό τμήμα. Εκεί ήμουν υπεύθυνος του τμήματος μεγιστοποίησης της απόδοσης σε προσωπικό επίπεδο πολλών ποδοσφαιριστών. Έχω ασχοληθεί, όμως,  και με τον  χώρο του fitness.

Είχες από μικρός αυτό το όνειρο;

Για να είμαι ειλικρινής το μεγάλο μου όνειρο -όπως και των περισσότερων παιδιών στην μικρή και εφηβική ηλικία- ήταν να γίνω ποδοσφαιριστής, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Οπότε ο πλησιέστερος στόχος σε αυτό ήταν να γίνω γυμναστής και να βοηθάω τους ποδοσφαιριστές να βελτιώνουν την απόδοση τους.

 Στο ξεκίνημά σου είχες πρότυπα;

Φυσικά είχα πρότυπα και ακόμα έχω όπως καταξιωμένους Έλληνες γυμναστές που δουλεύουν σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Ποιες αρετές υιοθετείς για να εκπληρώνεις τους στόχους σου;

Οι αρετές που χρησιμοποιώ είναι πρώτα απ’ όλα η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητα. Ύστερα, προσπαθώ να τηρώ τους κανόνες της επιστήμης, τον συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεων, την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, καθώς επίσης και την ανάπτυξη σχέσης – ήθους.

Στη δουλειά σου βάζεις όρια;

Προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς ενημερώνοντάς με επιστημονικά και εφαρμόζοντας τις γνώσεις αυτές στον εργασιακό χώρο κάνοντας την δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ.

Η γυμναστική –στον τομέα της- σταματά να εξελίσσεται;

Όχι , το αντίθετο μάλιστα. Ιδιαίτερα οι τομείς της γυμναστικής,  οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ιατρική επιστήμη όπως είναι η Εργοφυσιολογία , Εργομετρία δεν σταματούν να εξελίσσονται. Ακόμη,  όπως βλέπετε,  αναπτύσσονται νέες μορφές άσκησης όπως το CrossFit,  καθώς και νέοι τρόποι μεγιστοποίησης της απόδοσης.

 Έχεις κάποιο γούρι που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ;

Όχι, γούρι δεν έχω.

Ακολουθείς συγκεκριμένο τρόπο υγιεινής ζωής. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που επιτρέπεις στον εαυτό σου να «πέσει» σε πειρασμούς;

Γενικά προσέχω ιδιαίτερα την διατροφή μου και φροντίζω να γυμνάζομαι καθημερινά. Ωστόσο, επειδή πιστεύω ότι όλα χρειάζονται στη ζωή, μια – δυο φορές την εβδομάδα επιτρέπω στον εαυτό μου να «πέφτει» σε πειρασμούς. Θεωρώ ότι, ό,τι κάνεις με μέτρο είναι καλό και δεν πρέπει κανείς να έχει ενδοιασμούς.

Πιστεύεις στις δυνατότητές σου και πόσο σημαντικό είναι αυτό μεταδίδοντάς το καθημερινά στους αθλητές σου;

Πιστεύω στις δυνατότητες μου και αντλώ δύναμη από το γεγονός ότι, συνεχώς ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στην δουλειά μου. Αυτό με κάνει να μπορώ να περνάω στους αθλητές μου την διάθεση για σκληρή δουλειά και επιμονή για θετικά αποτελέσματα.

Αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου;

Προσπαθώ πάντα να βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου ανεξάρτητα από την δουλειά, φροντίζοντας έτσι να είμαι αποδοτικότερος και να έχω προσωπικές στιγμές χαλάρωσης.

Ποια συμβουλή των γονιών σου έχεις κρατήσει;

Οι γονείς μου μού εμφύσησαν την αίσθηση του καθήκοντος,  την επαγγελματική επάρκεια και φυσικά την απόκτηση γνώσεων στο αντικείμενό μου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Η ομάδα έχει τα φόντα να παραμείνει στην Γ΄ Εθνική;

Φυσικά τα έχει. Αυτό μπορεί να το δει πολύ εύκολα κάποιος από το πόσο έχουν βελτιωθεί οι ποδοσφαιριστές, όπως επίσης και από την απόδοση καλύτερων αποτελεσμάτων.

Στην αρχή του πρωταθλήματος η ομάδα ξεκίνησε με καλούς οιωνούς έχοντας στο ενεργητικό μια νίκη (σ.σ. με το Λεωνίδιο εκτός έδρας). Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν αρκετά –κυρίως- διοικητικά προβλήματα. Πιστεύεις ότι στάθηκαν αφορμή για την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας;

Η νίκη αυτή έδωσε έναν αέρα αισιοδοξίας, όμως, δεν μπορεί να αξιολογηθεί, γιατί το Λεωνίδιο αποδείχθηκε η ασθενέστερη ομάδα του ομίλου . Όπως γνωρίζουμε, η διοικητική αστάθεια σε όλους τους εργασιακούς χώρους αποτελεί πηγή προβλημάτων.

Ο ΑΠΣ έχει βρει τα πατήματά του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.

Με την προσθήκη του Στάθη Καραμαλίκη η ομάδα ενισχύθηκε επιθετικά. Πιστεύεις ότι χρειάζεται κι άλλες μεταγραφές;

Αυτό αφορά περισσότερο το κομμάτι του προπονητή, Μάρκου Στεφανίδη, ο οποίος είναι ο πρώτος υπεύθυνος του αγωνιστικού μέρους της ομάδας. Σίγουρα, όμως, μια ποδοσφαιρική φυσιογνωμία όπως είναι ο Στάθης ο Καραμαλίκης είναι πολύ σημαντική σε μια ομάδα.

Πώς είναι η συνεργασία σου με τον προπονητή, Μάρκο Στεφανίδη;

Η συνεργασία μου με τον coach (σ.σ. έτσι τον αποκαλεί) είναι εξαιρετική.  Είναι δάσκαλος για μένα σε πολλά πράγματα. Έχω μάθει πολλά μαζί του και αποτελεί μεγάλο στήριγμα σε προσωπικό επίπεδο για μένα.

Έχετε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν;

Ναι, φυσικά.  Όχι όμως σε ομάδα, αλλά σε ένα κομμάτι αξιολόγησης τεχνικοτακτικών και φυσικών παραμέτρων σε  τμήματα ποδοσφαιριστών που είχε δημιουργήσει ο ίδιος.

Είσαι αυστηρός με τους παίκτες;

Ορισμένες φορές είμαι αυστηρός. Βέβαια, προσπαθώ να τους ενθαρρύνω συμβουλεύοντάς τους για θέματα του τομέα μου. Πιστεύω με τον τρόπο μου αυτόν να τους κάνω καλύτερους κρατώντας την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα.

Μπορείς να ξεχωρίσεις τα όρια ανάμεσα στη φιλική σχέση από την επαγγελματική;

Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό, αλλά είναι απαραίτητο να γίνεται. Θεωρώ ότι παρά το νεαρό της ηλικίας μου το καταφέρνω.

Κλείνοντας, τι εύχεσαι για τη νέα χρονιά επαγγελματικά αλλά και προσωπικά για σένα;

Καταρχήν, εύχομαι υγεία σε όλους  και φυσικά την παραμονή της ομάδας μας στην Γ΄ Εθνική με ωραίο θέαμα, νίκες, πολλά γκολ και χωρίς τραυματισμούς.  Για εμένα εύχομαι να αποκτήσω εφόδια, εμπειρίες για να γίνομαι καλύτερος .

 

Συνέντευξη: Κωνσταντίνα Μπάστα

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.