Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SDNA, η πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου για την Κάρτα Υγείας υιοθετήθηκε πλήρως και παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τέλος οριστικά από το ποδόσφαιρο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης!

Στην παραπομπή σε δίκη του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας προχώρησε με βούλευμα ο Δικαστής και Πρόεδρος του θερινού τμήματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, Αλέξανδρος Σάββας, σύμφωνα με αποκλειστικές και απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του SDNA.

Αυτή η απόφαση τελειώνει οριστικά από το ποδόσφαιρο τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, ο οποίος κηρύσσεται έκπτωτος, όπως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, καθώς υιοθετήθηκε πλήρως η πρόταση της αντεισαγγελέως Ευγενείας Κυβέλου.

Το SDNA είχε αποκαλύψει τις εξελίξεις που αναμένονταν σχετικά με την Κάρτα Υγείας, η οποία θα τίναζε στον αέρα τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ, σύμφωνα με τον νόμο 2725/99, αν το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμπε σε δίκη όσους πρότεινε η κ. Κυβέλου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 2725/99, αν η πρόταση που έκανε προς το Συμβούλιο Εφετών η αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ευγενία Κυβέλου γινόταν δεκτή και παραπέμπονταν σε δίκη (στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων) όλα τα προτεινόμενα πρόσωπα τότε αυτόματα, μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών, θα ήταν έκπτωτοι του αξιώματός τους όσοι εξ αυτών ανήκουν στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ. Θα έπρεπε δηλαδή να αντικατασταθούν και ταυτόχρονα (φυσικά ως κατηγορούμενοι για κακούργημα) δεν θα είχαν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Έτσι, η πολυαναμενόμενη απόφαση για το βούλευμα της Κάρτας Υγείας είναι πλέον γεγονός, κάτι που παραπέμπει σε δίκη τους: Γιώργο Γκιρτζίκη (πρόεδρος της ΕΠΟ), Βαγγέλη Τοπολιάτη (αναπληρωτής πρόεδρος), Βαγγέλη Μαζαράκη (β’ αντιπρόεδρος), Γιώργο Καραμελίδη (μέλος και πρόεδρος της ΚΕΔ), Γιάννη Οικονομίδη (μέλος), Νίκο Προύντζο (μέλος) και Σπύρο Καλογιάννη (μέλος και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Football League καθώς τον διαδέχθηκε ο Στέλιος Σφακιανάκης).

Η απόφαση ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και χρειάζεται κάποιες μέρες για να καθαρογραφτεί και να παραδοθεί στους κατηγορούμενους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ενημερωθεί ότι παραπέμπονται σε δίκη.

Οι κατηγορούμενοι έπειτα από αυτή την εξέλιξη εκπίπτουν από τα αξιώματά τους στην ΕΠΟ και στις Ενώσεις στις οποίες βρίσκονται με πρώτον φυσικά τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, που αποτελεί παρελθόν από το ποδόσφαιρο. Με λίγα λόγια ο Γιώργος Γκιρτζίκης δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της ΕΠΟ στις επικείμενες εκλογές, ούτε θα μπορεί να βρίσκεται στον χώρο του ποδοσφαίρου από τη στιγμή που πάρει στα χέρια του το κατηγορητήριο. Αυτό σημαίνει πως το αργότερο στις αρχές του Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει αποχωρήσει από το αξίωμά του.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τέθηκε η πρόταση του υποχρεωτικού ελέγχου υγείας ως απάντηση στο φαινόμενο των ξαφνικών θανάτων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν κατά κύριο λόγο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε «κάρτα υγείας». Στις 22 Σεπτεμβρίου 2005, μέσω διαγωνισμού, η ΕΠΟ σύναψε συμφωνία με την εταιρεία «PC SYSTEMS» για τη χρήση του λογισμικού προγράμματος τηλεϊατρικής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα αποτελείτο από ένα κεντρικό και ένα περιφερειακό σύστημα. Η ΕΠΟ είχε επιχορηγηθεί από την UEFA με 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το κεντρικό σύστημα θα έπρεπε να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΕΠΟ, ενώ το περιφερειακό να εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, με 53 σταθμούς – έναν σε κάθε Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) της χώρας. Τα δύο αυτά συστήματα θα έπρεπε να συνδέονται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου.

Το σχέδιο επίσης προέβλεπε ότι στο κεντρικό σύστημα θα γίνεται η αποθήκευση των ιατρικών δεδομένων και ο έλεγχός τους από αρχίατρο, προκειμένου να γίνει η έκδοση της «Κάρτας Υγείας Αθλητή». Τα δεδομένα θα συλλέγονταν, θα καταχωρούνταν και θα αποστέλλονταν στο Κεντρικό Σύστημα από κάθε ΕΠΣ ξεχωριστά.

Κάθε ένας από τους περίπου 250.000 αθλητές της ΕΠΟ θα έπρεπε να κάνουν κάθε χρόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών εξετάσεων και όλα τα ιατρικά δεδομένα αυτομάτως να αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων, που θα βρίσκεται στο κεντρικό σύστημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Οι αρχίατροι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά δεδομένα από τον υπολογιστή τους και να αποφασίζουν αν ο κάθε αθλητής είναι υγιής και συνεπώς αν μπορεί να συμμετάσχει σε επίσημους αγώνες ποδοσφαίρου.

Τι έγινε από όλα τα παραπάνω; Σχεδόν τίποτα!

Στη συνέχεια η επίμαχη εταιρία απορροφήθηκε και η σύμβαση παρέμεινε σε ισχύ με την εταιρία PC SYSTEMS, και παρά το πρόβλημα της μη υλοποίησης του σχεδίου υπογράφηκε καινούργια σύμβαση στις 19/2/2010 για την αξιόπιστη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων των αθλητών και την διενέργεια ειδικών εξετάσεων.

Το Μάρτιο του 2013 η διοίκηση της ΕΠΟ «κατόπιν εισήγησης του κ. Σαρρή, αποφάσισε να καταγγελθούν η από 22/9/2005 και η από 18/2/2010 τροποποίηση αυτής, καθώς και η από 19/2/2010 συμβάσεις με την εταιρεία PC Systems, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί χωρίς την ευθύνη της ΕΠΟ».

Ωστόσο ήδη έπειτα από ανώνυμη καταγγελία είχε κινητοποιηθεί η Οικονομική Εισαγγελία και είχε προχωρήσει σε προκαταρκτική έρευνα που κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων. Στο πόρισμά της η Εισαγγελέας αναφέρει ότι η ΕΠΟ υπέστη ζημία συνολικού ποσού 29.037.500.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, έπρεπε να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύρια μετρήσεις αλλά τελικά έγιναν 15.530, αν και η ΕΠΟ συνέχιζε να πληρώνει την εταιρεία για ένα έργο που δεν υλοποιούνταν.

Όταν καταγγέλθηκε η σύμβαση η εταιρεία που ανήκει σε μεγάλο όνομα του εφοπλιστικού χώρου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον της ΕΠΟ αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της δεν είχε καμία ευθύνη για τη υλοποίηση του προγράμματος και κατάφερε να δεσμεύσει λογαριασμούς της ομοσπονδίας και να προβεί σε συντηρητική κατάσχεση.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.