Η UEFA προγραμμάτισε ημερομηνίες για το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι στο χέρι της η επιστροφή στη δράση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας το είπε ξεκάθαρα: «Βρίσκομαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό». Και το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανταποκρίνεται πλήρως στη νέα τάξη πραγμάτων που δημιούργησε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αυτό ισχύει για όλον τον πλανήτη που μετράει απώλειες, χαμένες ανθρώπινες ζωές και δίνει μάχη με κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν μπορούσε να προβλέψει, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει.

Κι ενώ η ζωή μας πλέον έχει διαμορφωθεί υπό τις συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού, το ποδόσφαιρο μπήκε κι αυτό σε αναστολή. Προέχει άλλωστε η δημόσια υγεία και το «μένουμε σπίτι» αποτελεί ρητή εντολή για όλη την υφήλιο.

Πόσο όμως θα μείνουμε σπίτι; Κατά πόσο μπορείς να προγραμματίζεις το οτιδήποτε όταν δεν είσαι σε θέση να ελέγξεις την πορεία της εξάπλωσης ή της καταπόλεμησης αυτής της λαίλαπας;

Τα ερωτηματικά είναι πολλά και ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Και μπορεί η UEFA να πήρε την λογική απόφαση να μεταθέσει το EURO για το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο, το να ολοκληρωθούν οι συλλογικές διοργανώσεις της (Champions League, Europa League) και τα εγχώρια πρωταθλήματος έως το τέλος του Ιουνίου, δεν είναι καν στο χέρι της.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπήκε σε λογική προγραμματισμού για μια κατάσταση που δεν έχει απαντήσεις. Για τον λόγο αυτό υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που ακολούθησε της απόφασης για επιστροφή στη δράση κατά τα μέσα Απριλίου ή μετά τον Μάιο: εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω κορονοϊού.

Η UEFA προγραμμάτισε με βάση το «καλό» σενάριο, που όλοι ευχόμαστε να συμβεί. Υπό την πίεση της ποδοσφαιρικής οικονομίας που θα τιναχτεί στον αέρα δίχως αγώνες, τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγούς. Η φράση «ανωτέρα βία» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και το υπέρτατο αγαθό της υγείας επιβάλλεται να προφυλαχθεί, δίχως την απαράδεκτη αγγλική φιλοσοφία της «ανόσιας της αγγέλης».

Το ποδόσφαιρο θα επιστρέψει στην κανονικότητα, όταν και ο άνθρωπος μπορεί να το κάνει. Και μέχρι στιγμής η «κανονικότητα» σε όλα τα επίπεδα είναι σε αναστολή μέχρι να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί ο φονικός ιός.

mikriliga.com

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.