Πέρασαν 63 ακριβώς χρόνια, από εκείνη την ημέρα που πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημο παιχνίδι του περιφερειακού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πατρών επί Ζακυνθινού εδάφους. Στις 19 Μαρτίου,  ημέρα Κυριακή του 1961 στο γήπεδο του Ζήβα στο δρόμο του ΚΤΕΟ η ομάδα του Αχιλλέα αντιμετώπισε τη Δόξα Μανωλάδας και κέρδισε με 1-0. Από εκείνη την στιγμή άρχισε αυτό το “μαγικό” ταξίδι για την μετέπειτα ομάδα του ΑΠΣ Ζάκυνθος που έχει γράψει μια ένδοξη ιστορία όχι μόνο στο νησί αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Αποκορύφωμα ήταν τα χρόνια της ομάδας στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Οι κυανοκίτρινοι σήμερα γιορτάζουν, γιορτάζει όλη η Ζάκυνθος, διότι η ιστορία αυτής της ομάδας είναι άρρηκτα  δεμένη με την ιστορία του ζακυνθινού ποδοσφαίρου. 63 χρόνια περηφάνιας δόξας και τιμής για την μεγάλη ομάδα του νησιού που έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο ζακυνθινό-περιφερειακό και Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εκαντοντάδες ποδοσφαιριστές φόρεσαν την φανέλα, αρχικά του Πειρατή που λόγω του ονόματος του μετονομάστηκε σε Αχιλλέας και φυσικά του Απόλλωνα. Ποδοσφαιριστές που αργότερα λόγω της συγχώνευσης (Αχιλλέα-Απόλλωνα) φόρεσαν την κυανοκίτρινη φανέλα της Ζακύνθου και έκαναν αυτή την ομάδα σύμβολο του ζακυνθινού ποδοσφαίρου.  

Το πρώτο παιχνίδι του Αχιλλεά στο Στάδιο

Όρθιοι από αριστερά: Βερύκιος, Ξένος, Τσουκαλάς Νίκος, Αγαπητός, Ακτύπης Ντίνος, Κάρδαρης,

Καθίμενοι από αριστερά: Κόκλας Σπύρος, Μόρφης Λάκης, Ακτύπης Γιάννης, Μποτώνης, Μεϊντάνης Ν.

Η εμφάνιση της ομάδας ήταν στο χρώμα κίτρινο-μαύρο

Εντύπωση προκαλεί το βουνό στο Δημοτικό Στάδιο που βρίσκεται πίσω από την 11άδα που ήταν τότε χωρίς δένδρα και όχι όπως είναι σήμερα!

Οι χρονιές 1961 και 1962 είναι σημαδιακές για την αθλητική-ποδοσφαιρική ιστορία της Ζακύνθου. Είναι η επίσημη αρχή του ποδοσφαίρου στον τόπο μας. Αξίζει μια αναφορά ξεσκονίζοντας αρχεία πέραν του μισού αιώνα. Στις 15 Δεκεμβρίου 1960 ο Αχιλλέας γίνεται το πρώτο επίσημο σωματείο της Ζακύνθου.

Η ομάδα της Ζακύνθου την αρχές δεκαετίας του 70′

Από το 1948 αγωνιζόταν σαν Πειρατής, όνομα που είχε βγει από τις πειρατικές ταινίες εκείνης της εποχής. Η ΕΠΣ Πατρών τότε, που είχε στη δύναμη της όλες τις ομάδες της Αιτωλοακαρνανίας , Ηλείας, Κεφαλληνίας, Αχαϊας και Ζακύνθου. Το όνομα “Πειρατής” δεν πέρασε και έτσι συμφωνήθηκε να γίνει η εγγραφή στην ΕΠΣ σαν Αχιλλέας, όνομα που έγινε δεκτό στις 15/12/1960 με αριθμό πρωτοκόλλου 17. Η απάντηση στην αίτηση έφτασε στη Ζάκυνθο στις 10/01/1961.

Ο ΑΠΣ Ζάκυνθος το 1977/1978

Συμμετοχή λοιπόν στη Γ’ ΕΠΣ Πατρών, σε πρωτάθλημα τριών ομάδων. Γενέθλια για τον Αχιλλέα και όλη τη Ζάκυνθο στις 19 Μαρτίου του 1961, όχι στο σημερινό Δημοτικό στάδιο αλλά στο γήπεδο της ανεξάρτητης ΑΕΖ, στο δρόμο προς το Καλαμάκι από τον Άγιο Γεράσιμο. Νίκη για τον Αχιλλέα με 1-0 για να έρθει μετέπειτα η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η άνοδος στη Β’ Πατρών. Την ίδια χρονιά επίσημα εγγράφεται στην ΕΠΣ Πατρών (22/05/1961) και ο Απόλλων.

H ομάδα της Ζακύνθου αρχές δεκαετίας του 70′

Έτσι είναι δύο επίσημα εγγεγραμμένες Ζακυνθινές ομάδες στην ΕΠΟ. Έπαιξαν την άλλη χρονιά στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πατρών (στη Β’ ο Αχιλλέας και ο Απόλλωνας στη Γ’). Και οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν στο νέο πλέον (σημερινό) Δημοτικό στάδιο (μετά από προσπάθειες πολλών ετών). Το πρώτο ματς στο στάδιο έγινε στις 25/03/1962. Αχιλλέας- Πέλοπας Πύργου 1-0.

Στις 30/3/1965 ο Αχιλλέας μετονομάστηκε σε Ζακυνθιακός με αριθμό 893, αριθμό που κουβαλάει έως και σήμερα η ομάδα που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα. Την μετέπειτα περίοδο έως το 1969 έγιναν αρκετές προσπάθειες για συνένωση του Ζακυνθιακού και του Απόλλωνα αλλά έπεφταν στο κενό.

Το 1969 με απόφαση της χούντας έπρεπε να υπάρχει μια ομάδα ανά νομό που να εκπροσωπείται στα Εθνικά πρωταθλήματα και έτσι πάρθηκε η απόφαση Ζακυνθιακός και Απόλλωνας να ενωθούν και να δημιουργήσουν την ομάδα του ΑΠΣ Ζάκυνθος που μεγαλούργησε την δεκαετία του 1970 με αμιγώς ζακυνθινούς ποδοσφαιριστές και φυσικά την δεκαετία του διανύουμε τώρα με τα χρόνια της Β΄ Εθνικής.

Το ιστορικό παιχνίδι της Ζακύνθου το 1975 με τον Εθνικό Αστέρα στους αγώνες μπαράζ
H ομάδα της Ζακύνθου την δεκαετία του 80′

Αυτό το μεγάλο και ιστορικό σωματείο απέκτησε χιλιάδες φίλους που το στηρίζουν μέχρι και σήμερα. Στην 63χρονη πορεία της αυτή η ομάδα έγραψε με χρυσά γράμματα τις σελίδες της με αμέτρητες επιτυχίες που έκαναν τους ζακυνθινούς υπερήφανους. Είχε όμως και μαύρες σελίδες όπως οι υποβιβασμοί της στα τοπικά πρωταθλήματα. Οι κυανοκίτρινοι έβρισκαν πάντα τον τρόπο να ξαναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους και να ανεβαίνουν και πάλι ψηλά. Η σημαία της ομάδας συνεχίζει να κυματίζει στο Δημοτικό Στάδιο του νησιού, θυμίζοντας, όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα με τον Υάκινθο στο στήθος. Ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική κατηγορία και οι χιλιάδες φίλοι του ευελπιστούν ότι καποια στιγμή στο μέλλον θα αγωνιστεί ξανά στη Β΄ Εθνική κατηγορία.

O τεράστιος παίκτης Ζαουάντ Ζαίρι με την φανέλα του ΑΠΣ Ζάκυνθος

ΑΠΣ Ζάκυνθος και Διονύσης Καπανδρίτης είναι ένα και το αυτό!
O αναμορφωτής του ΑΠΣ Ζάκυνθος Στέλιος Γούναρης που επί των ημερών του το σωματείο ‘έζησε στιγμές δόξας στη Β΄ Εθνική κατηγορία

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.