Εφ΄ όλης της ύλης μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή και στην αθλητική εκπομπή “El Clasico” το μεσημέρι της Τετάρτης ο παράγοντας του Αίολου Σαρακηνάδου Νίκος Μαρίνος Ξανθός. Ο νεαρός πλην έμπειρος παράγοντας μίλησε για όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στην ΕΠΣ Ζάκυνθου, μίλησε για το πως βλέπει το ποδόσφαιρο και έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για τον μέλλον του αθλήματος στο νησί .
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τις εκλογές της ΕΠΣ Ζακύνθου και για το ποδόσφαιρο:
“Το ποδόσφαιρο στο νησί της Ζακύνθου έχει τελειώσει από τις 10 Ιανουαρίου, από την ημέρα που η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΣ Ζακύνθου μας ενημέρωσε δια της αλληλογραφίας ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές. Το άθλημα στο νησί είχε 2 περιόδους. Μέχρι τις 10 Γενάρη η πρώτη και μετά έως και σήμερα η 2η περίοδος. Για την προηγούμενη διοίκηση ότι και να γινόταν δεν θα μου φαινόταν περίεργο, οπότε και η κίνηση αυτή που έκανε κατά κάποιον τρόπο την περίμενα. Βέβαια δεν είχαν υπολογίσει τον κορωνοϊό γιατί μετά γεγονότα που έγιναν ακόμα θα ήταν στα πράγματα στην ΕΠΣ Ζακύνθου! Πριν από αυτή την κίνηση το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας ήταν μοιρασμένο και αμφίρροπο μετά την κίνηση όμως του αιφνιδιασμού άρχισαν όλα να πηγαίνουν πολύ άσχημα με τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες να χάνουν το κίνητρο τους λόγω των αναβολών”.
Για την προκήρυξη της ΕΠΣ Ζακύνθου:
“H προκήρυξη που μας έδωσαν δεν ήταν αυτή στην οποία είχαμε συμφωνήσει οι ομάδες. Πέρυσι το καλοκαίρι μας κάλεσα η διοίκηση να αποφασίσουμε εμείς οι παράγοντες πως θέλουμε να διεξαχθεί το πρωτάθλημα. Ότι αποφάσεις πήραμε εκείνο το απόγευμα από τις 10 οι 8 έγιναν διαφορετικά! Να σας πω μόνο ένα παράδειγμα ότι είχαμε συμφωνήσει όλες οι ομάδες να μην υπάρχει ο συντελεστής δια του 3 για την τ επόμενη φάση του πρωταθλήματος αλλά δια του 2, κάτι που δεν συνέβη τελικά”
Για το πρωτάθλημα:
“Hταν ανταγωνιστικό λόγω των ομάδων και όχι λόγω του σχεδιασμού της προκήρυξης. Απλά μοιράστηκαν οι καλοί παίκτες και αρκετές ομάδες και έτσι υπήρξε ανταγωνισμός και έτσι όλα τα παιχνίδια ήταν αμφίρροπου κρατώντας τον κόσμο στην αγωνία.”
Για τα παράτυπα δελτία:
“Κανείς δεν περίμενε στο νησί ότι θα συνέβαινε αυτό και θα συνέπαιρνε τα πάντα στο πέρασμα του! Απλα όλα έχουν όμως μια λογική σειρά και εξήγηση. Το 90% των παράτυπων δελτίων ήταν στην τετραετία της προηγούμενης διοίκησης. Υπήρχε και ένα 10% των περιπτώσεων που ήταν πιο παλιά. Θέλω να πω λοιπόν ότι στα 4 χρόνια συνέβησαν όλα αυτά από την ανυπαρξία της διοίκησης να βάλει μια στοιχειώδη δομή στα δρώμενα της ΕΠΣ Ζακύνθου. Δόθηκε η λειτουργία της ΕΠΣ Ζακύνθου σε έναν άνθρωπο να διεκπεραιώνει τα πάντα. Οι ευθύνες για το πως φτάσαμε ‘έως εδώ θα πρέπει να καταμεριστούν ισόποσα. Δεν φταίει μόνο η υπάλληλος σε αυτές τις περιπτώσεις. Άφησαν τον υπάλληλο να διαχειρίζεται ένα όγκο δουλειάς τεράστιο, πέραν των δικών αρμοδιοτήτων και πέραν από τις ώρες που έπρεπε να εργάζεται, λογικό ήταν να φτάναμε στο δια ταύτα! Με λίγα λόγια οι άνθρωποι της ΕΠΣ έχασαν την μπάλα με ένα διοικητικό συμβούλιο που επί της ουσίας δεν υπήρχε. Τώρα γιατί πήρε όλη την ευθύνη ο υπάλληλος δεν μπορώ να το γνωρίζω! Οι σφραγίδες που άφηναν οι παράγοντες στην ΕΠΣ το έκαναν για την ευκολία έτσι ώστε ο υπάλληλος να διαπεραιώνει τις υποθέσεις τους. Εμείς σαν Αίολος δεν το κάναμε ποτέ αυτό. Για να κάνει μια ομάδα ταυτοποίηση δελτίων στην ΕΠΟ μπορεί να το κάνει δια μέσου της ΕΠΣ Ζακύνθου και εκεί υπήρχε το πρόβλημα.”
Για το αν ήταν νόμιμη η διακοπή του πρωταθλήματος:
“H ΕΠΣ Ζακύνθου βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων και κατά την άποψη μου πήρε την πιο ορθή απόφαση για να διακόψει το πρωτάθλημα! Αυτό το λέω γιατί δεν πιστεύω ότι υπήρχε ομάδα που να γνώριζε ότι είχε παράνομα δελτία και έβαζε τους παίκτες να αγωνίζονται! Έτσι λοιπόν καλώς έπραξε και το διέκοψε γιατί αν συνεχιζόταν θα φτάναμε η μια ομάδα να έκανε καταγγελία στην άλλη για παράτυπα δελτία.”
Για το σενάριο περί μιας ενιαίας κατηγορίας:
” Όλα έχουν να κάνουν με το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα. Αν είναι 20 ομάδες θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια κατηγορία. Θα είναι πολύ δύσκολο σε μια ομάδα ακαδημίας της Β΄ κατηγορία να τους πεις να αγωνιστούν στην Α΄ όπου θα έξοδα είναι περισσότερα αλλά και ο ανταγωνισμός πιο μεγάλος. Αρα αυτές δεν θα κατέβουν και θα διαλυθούν. Μιλάω καθημερινά με αρκετούς παράγοντες. Λόγω κορωνοϊού. και λοιπών καταστάσεων, η νέα χρονιά θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχει μια απογοήτευση με τους περισσοτέρους από εμάς να κοιτάζουμε σε πρώτη φάση τις δουλείες μας και μετά το ποδόσφαιρο Καμιά ομάδα δεν γνωρίζει ακόμα αν θα δηλώσει συμμέτοχη στο νέο πρωτάθλημα, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Για να συμμετέχει μια ομάδα μικρομεσαία στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας πρέπει να ξεκινήσει με 7.000 ‘ευρώ λειτουργικά έξοδα στην τσέπη! Εκτός από όλα αυτά πρέπει να έχουμε τον δικηγόρο μας τον λογιστή μας , κάνουμε φορολογική δήλωση και πληρώνουμε για αυτό. Ετσι λοιπόν τα ερασιτεχνικά σωματεία πως θα επιβιώσουν σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση;”
Για τις υποδομές-γήπεδα:
“Aυτό το κομμάτι μας έχει κουράσει αφάνταστα! όλοι οι παράγοντες αυτό λέμε! Αυτό είναι ψυχοφθόρο καθημερινά να ψάχνουμε μα βρούμε ώρες και ημέρες να κάνουμε προπόνηση στα λιγοστά γήπεδα που υπάρχουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα για εμένα. Η έλλειψη υποδομών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και δυστυχώς εδώ στο νησί έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω.”
Για το αν θα κάνει πρόταση για μια αναδιάρθρωση του ζακυνθινού ποδοσφαίρου:
“Αυτό που θα πρέπει να επιδιώξουμε όλοι είναι να γίνει μια συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣ Ζακύνθου. Μια ας πούμε γενική συνέλευση δούμε που βαδίζουμε, ποιες είναι οι σκέψεις των ανθρώπων; Καταλαβαίνω ότι έχει μπει στα βαθιά η Ένωση, όμως θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση.”
Για την λειτουργία της ομάδας του Αίολου.
“H ομάδα ξεκίνησε το 2015 και ο λόγος που μπήκε στο ποδόσφαιρο ήταν ότι ήταν η περίοδος των “παχιών αγελάδων”, ήταν τότε που το τοπικό ποδόσφαιρο είχε ανέβει κατακόρυφα. Κάποια παιδιά που το είχαν σαν χόμπι το ποδόσφαιρο έλεγαν ότι δεν περνούσε ευχάριστα η ώρα τους γιατί είχε ανάβει πολύ το επίπεδο, έτσι με αυτό τον τρόπο ήρθαν στην ομάδα γίναμε μια παρέα. Στην πορεία ‘όμως διαπιστώσαμε ότι η ομάδα είχε δυναμική καθώς διατηρήσαμε σε μεγάλο βαθμό τον ερασιτεχνισμό, αυτό ‘άρεσε σε όλους. Στόχος μας είναι να είμαστε κάθε χρόνο λίγο καλύτεροι μακριά από τον αυτοσκοπό της κατάκτησης του πρωταθλήματος . Έχουμε συγκεκριμένους χορηγούς και κινούμαστε μέχρι εκεί που μπορούμε και για αυτό η ομάδα όπως σας είπα έχει αποκτήσει αυτή την δυναμική και την συμπάθεια αν θέλετε. Δεν μας αρέσει να έχουν τον ρόλο του φαβορί, μας αρέσει να είμαστε οργανωμένοι και να μας βρίσκουν μπροστά τους. Αν μας λέγατε να διαλέξουμε ένα τίτλο η μια νέα αθλητική εγκατάσταση σίγουρα θα διαλέγαμε το 2ο.”
Για τις διοικήσεις στην ΕΠΣ Και την βαθμολογία που βάζει:
“Την διοίκηση του Κώστα Μαρίνου Ξανθού (πατέρα μου) δεν θέλω να την βαθμολογήσω για ευνόητους λόγους. Θα πω μόνο ότι τότε είχα τιμωρηθεί σαν ποδοσφαιριστής με 6 κόκκινες κάρτες και είχα τιμωρηθεί με 20 αγωνιστικές. Σαν παράγοντας το 2015/16 στην πειθαρχική επιτροπή ο Αίολος ήταν πρωταθλητής στα παραπτώματα. Για την προηγούμενη διοίκηση στην ΕΠΣ Ζακύνθου θέλω να πω ότι κατά την άποψη μου ήταν αποτυχημένη εκ των πραγμάτων και δεν αναφέρομαι επί προσωπικού. Γιατί δεν βελτιώθηκε κάτι που θα μπορούσα να πω ότι αυτό ‘έγινε και πήγε καλά. Δηλαδή το έβλεπα ότι λειτουργούσαν κατά το δοκούν! Και θα το πω ξεκάθαρα είχαν βάλει την ομάδα στο μάτι λόγω εμού! Για αυτό τον λόγο με άριστα το 10 βάζω 5! Τη νέα διοίκηση δεν μπορώ να την βαθμολογήσω καθώς δεν έχει πάνω από 3 αγωνιστικές στο ποδόσφαιρο. Αυτό που περιμένω είναι να λειτουργήσουν σωστά και να οργανωθούν σωστά για το νέο πρωτάθλημα. “
Για τους παράγοντες του τοπικού:
” Όλοι αξίζουν γιατί ξοδεύουν χρήματα, σπαταλούν τον χρόνο τους που είναι το πιο σημαντικό και για αυτό όλοι έχουν δώσει πολλά στο χώρο όπως ο Νιόνιος Κουρούμαλος του Αστέρα Μαχαιράδου, ο Στράτος Κουρούμαλος με τον Ζακυνθιακό και τις Ακαδημίες, ο Διονύσης Κλάδης του Αγίου λέοντα, παλιότερα ο Σταμάτης ο Μπάστας, άνθρωποι με μεράκι που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα.”