Μια όμορφη πρωτοβουλία πήρε ο σύλλογος της Δόξας Πηγαδακίων. Τα κορίτσια της ομάδα της Δόξας Πηγαδακίων που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα του Β΄ ομίλου της Β΄ Εθνικής πριν το παιχνίδι με τις Νέες Ατρόμητου σήκωσαν πανό με το σύνθημα: “Βία κατά των γυναικών. Σπάσε τώρα τη σιωπή”. Αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή την κίνηση καθώς οι μέρες που ζούμε δείχνουν καθημερινά ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Μία φορά το χρόνο οι στατιστικές μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει. Ξεχνάμε όμως, ότι αυτοί οι αριθμοί, πέρα από στατιστικά εύρήματα είναι άνθρωποι. Είναι γυναίκες και κορίτσια, τα οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι οι αποδέκτες της έμφυλης βίας, τα οποία επιβίωσαν από τραυματικά περιστατικά. Στα οποία δεν μπορούμε ακόμα και σήμερα να εγγυηθούμε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί σε κάποια άλλη.

 Οι γυναίκες που έχουν δεχθεί βία σε αριθμούς

243 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 – 49 ετών, πριν την πανδημία είχαν υποστεί σεξουαλική ή/και σωματική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με την Ένωση του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UNWomen).

Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή Έρευνα για τη Βία Κατά των Γυναικών.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική βία.

1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ (33 %) έχει πέσει θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών. Οι συνηθέστερες μορφές σωματικής βίας είναι οι σπρωξιές και τα σκουντήματα, τα χαστούκια, το βίαιο τράβηγμα και το τράβηγμα των μαλλιών της γυναίκας.

1 στις 2 γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της

1 στις 8 γυναίκες της ΕΕ έχουν υποστεί οικονομική βία από το σύντροφό τους

Συνολικά, το 11% των γυναικών στην ΕΕ έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας.

Από το σύνολο των γυναικών στην Ευρώπη που έχουν (τέως ή νυν) σύντροφο, 22 % έχουν πέσει θύματα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας από τον σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

1 στις 20 γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα βιασμού

1 στις 5 γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει stalking

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.