Αυτά που ειπώθηκαν στην άτυπη γενική συνέλευση της ΕΠΣ Ζακύνθου, χρίζουν μια ενδοσκόπησης και ανάλυσης, διότι, όταν οι παράγοντες των σωματείων καταθέτουν προτάσεις, οι προτάσεις αυτές, πρέπει να είναι μελετημένες και προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτοί οι λίγοι που έχουν απομείνει και που αποτελούν τα “θεμέλια” της Ένωσης, πρέπει να καταλάβουν τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στο άμεσο μέλλον της ΕΠΣΖ.

Καταγράφοντας (κυρίως) στο μυαλό μου όλα αυτά που ειπώθηκαν, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι,  για όλα φταίει ο Χατζηπετρής, αλλά εκτός από τον Χατζηπετρή φταίει και η ομάδα της Ζακύνθου, που κατά τα λεγόμενα της προέδρου της Θύελλας Αμπελοκήπων και την συγκατάβαση αρκετών μελών, είναι η ομάδα αυτή που σνομπάρει όλες τις άλλες ομάδες και είναι αυτή που δημιουργεί το μέγα πρόβλημα για την βιωσιμότητα των λίγων σωματείων που απαρτίζουν την Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων. Μόνο που η Ζάκυνθος μετά από λάθος που έγινε δεν είχε καλεστεί στην συνέλευση!

 Εκτός από τον Χατζηπετρή και την ομάδα της Ζακύνθου, ακούσαμε όλοι δια στόματος της προέδρου της Θύελλας ότι φταίει η εκπομπή “EL CLASICO” , οι παραγωγοί αυτής ο Δημ. Πέττας και ο Σωκράτης Λειβαδάς, διότι η εκπομπή κάνει ανθρωποφαγία! Κατά τ΄ άλλα… τα υπόλοιπα προβλήματα ήταν ελάσσονος σημασίας και αυτό φάνηκε στην πράξη, διότι επί του πρακτέου, όλη η κουβέντα ήταν το “εγώ” του κάθε σωματείου και όχι το “εμείς” που πρέπει να επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η απόφαση του προεδρείου να καλέσει τις ομάδες στο να γίνει μια εποικοδομητική κουβέντα, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως,  μετά από αρκετή ώρα συζήτησης βγήκε το συμπέρασμα “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και όχι η δική μας”. Αλήθεια, έχουν καταλάβει οι παράγοντες τον ρόλο τους; Έχουν καταλάβει ότι εκτός από τις ομάδες που έχουν, επωμίζονται και το βάρος των όσων πράττουν σε θεσμικό επίπεδο ΕΠΣ Ζακύνθου;

Για το θέμα των μικρών… είναι δυνατόν να περιμένουμε “άνθιση” του ζακυνθινού ποδοσφαίρου, αποκόβοντας τους μικρούς από την αγωνιστική δράση; Δεν νοείται τοπικό-ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, χωρίς νεαρούς παίκτες, διότι αν συμβεί αυτό, μακροπρόθεσμα, θα είναι και το τέλος του ποδοσφαίρου στο νησί μας. Την ίδια ώρα που μερικοί παράγοντες θέλουν να βγάλουν τους μικρούς από το ποδόσφαιρο, η ΕΠΟ αλλά και οι ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες δίνουν έμφαση στις αναπτυξιακές ομάδες, διότι βλέπουν ότι πρέπει και πάση θυσία,  το μέλλον του ποδοσφαίρου να διασφαλιστεί.

Δεν νοείται ποδόσφαιρο χωρίς τουλάχιστον 2 κατηγορίες, η διατήρηση της Β΄ κατηγορίας είναι υψίστης σημασίας και αυτό το ζητούμενο πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των αποφάσεων που θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣ Ζακύνθου. Αν φτάσουμε στο τετελεσμένο γεγονός να υπάρξει μια κατηγορία, τότε θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω το ζακυνθινό ποδόσφαιρο, τότε που… παιζόταν μπάλα μόνο τα καλοκαίρια.

Ακούσαμε από ομάδες που ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων ότι δεν θέλουν μικρούς να αγωνίζονται στην Α΄ κατηγορία, διότι λένε είναι βάρος και πονοκέφαλος σε κάθε παιχνίδι. Το ακούσαμε δια στόματος της προέδρου της Θύελλας Αμπελοκήπων, μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό ξοδεύοντας αρκετά χρήματα με ποδοσφαιριστές που πληρώνονται για να αγωνιστούν και με ανύπαρκτες υποδομές (Ακαδημίες). Αυτό όμως δεν είναι ποδόσφαιρο, δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε για την νεολαία μας, είναι ποδόσφαιρο συγκυριακό, της στιγμής, χωρίς κανένα υπόβαθρο.

Δυστυχώς,  το πρόβλημα δεν λύνεται με απόψεις του “εγώ”, το πρόβλημα λύνεται με απόψεις του “εμείς”. Κάθε χρονιά αναδεικνύονται κάποιοι ταλαντούχοι νεαροί παίκτες που αύριο θα είναι το μέλλον του τοπικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου και αυτό έχει φανεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ομάδες που “επενδύουν” σε αυτό το σχέδιο, ομάδες όπως ο ΑΟ Τσιλιβή, η ΑΕ Αγίου Λέοντα, ο Αστέρας Μαχαιράδου, φυσικά ο ‘Εσπερος, η Δόξα Πηγαδακίων, η Δόξα Λιθακιάς και  τώρα τελευταία και ο ΑΟ Λεβάντε.

Οι έμπειροι παράγοντες, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, διότι η δύναμη των σωματείων το 2023 ποσοτικά έχει φτάσει στην αρχή της ίδρυσης της ΕΠΣ Ζακύνθου το 1987. Και αυτό δείχνει ότι το κομβικό σημείο είναι αυτό που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή!  Η βιωσιμότητα της ΕΠΣΖ ίσως μπει σε κίνδυνο τα επόμενα χρόνια. Αντί λοιπόν να κοιτάξουν όλοι το δάσος, κοιτάζουν το δέντρο! Επί της ουσίας… κανένας στην αίθουσα δεν έκανε την δική του αυτοκριτική, κανένας δεν έβαλε την λέξη “φταίμε και εμείς”. Και το κυριότερο… η συζήτηση πρέπει να γίνεται σε επίπεδο θεσμού και μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες δεοντολογίας.

Δυστυχώς όμως στο στόχαστρο της προέδρου της Θύελλας Αμπελοκήπων μπήκε και η αθλητική εκπομπή “ΕL CLASICO” και αυτό συνέβη τεχνηέντως μόνο και μόνο να βρεθούν τα εξιλαστήρια θύματα και να απροσανατολιστεί η κουβέντα διότι προφανώς βολεύει οι ευθύνες για τα κακώς κείμενα να ρίχνονται στους δημοσιογράφους. Και βολεύει γιατί, δύο χρόνια που η Θύελλα Αμπελοκήπων χάνει το πρωτάθλημα, οι ευθύνες μετατοπίζονται στους διαιτητές, στην ΕΠΣ, στην ομάδα της Ζακύνθου, στους ρεπόρτερ και σε ότι κινείται στο ζακυνθινό ποδόσφαιρο.

Ωραίο λοιπόν το αφήγημα της οξυδερκούς και συμπαθούς προέδρου αλλά το παραμύθι δεν έχει δράκο. Ο Κέμπελς έλεγε ότι: “Λέγε, λέγε το τέλος κάτι θα μείνει”. Δυστυχώς όμως σε αυτό το “Γκεμπελικό” παραλήρημα δεν αντέδρασε ουδείς στην αίθουσα από τους παραβρισκόμενους. Κανείς δεν ύψωσε ανάστημα να πει ότι βρεθήκαμε εδώ όχι για να κάνουμε επίθεση στους αθλητικούς συντάκτες αλλά να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς,  μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στο χώρο του ζακυνθινού ποδοσφαίρου ένιωσα πολύ άσχημα από το αφήγημα της προέδρου. Ίσως σε όλο αυτό να υπάρχει δικαιολογία, να υπάρχει ένα παράπονο και αυτό το βρίσκω ανθρωπίνως δυνατόν να συμβαίνει από έναν άνθρωπο που έχει ξοδέψει τόσα πολλά χρήματα, όλα αυτά τα χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι ρόλοι ανάμεσα σε ένα παράγοντα και σε έναν αθλητικό συντάκτη πρέπει να είναι διακριτοί. Ο κάθε ένας προσφέρει στο ποδόσφαιρο μέσα από το δικό του μετερίζι  και έτσι μπορούν να συνυπάρχουν. Το ότι ένας παράγοντας ξοδεύει ένα σωρό χρήματα στην ομάδα του δεν του δίνει το άλλοθι να περνάει τις “κόκκινές γραμμές”. Οι αθλητικοί συντάκτες δεν έχουν τον ρόλο του χειροκροτητή, ο ρόλος τους είναι να καταγράφουν τα γεγονότα και να στηλιτεύουν τα όποια κακώς κείμενα υπάρχουν, μέσα στους κανόνες της δεοντολογίας.

Εν κατακλείδι… Η άτυπη αυτή συνέλευση πρέπει να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας εποχής στο ζακυνθινό ποδόσφαιρο.

Η τοποθέτηση του Διονύση Σκιαδόπουλου ήταν σωστή. Πρέπει άπαντες να ξεφύγουν από την εσωστρέφεια ναι κοιτάξουν στα μάτια και να προσεγγίσουν τη νεολαία, στα σχολεία, στις πλατείες, να δοθούν κίνητρα σε αυτά τα χιλιάδες παιδιά. Σωστή η τοποθέτηση του προέδρου Ανδρέα Παπανδρέου για να αλλάξουν οι κανόνες στα μπαράζ. Είναι πολύ σωστό οι ομάδες να διατηρούν τους βαθμούς που έχουν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και με αυτούς πλέϊ οφ και και τα πλέϊ άουτ.    

Οι αποφάσεις που θα πάρει το προεδρείο της Ένωσης δεν θα είναι μόνο σημαντικές θα είναι ιστορικές που ενδεχομένως να διατηρήσουν το ποδόσφαιρο στην θέση που του αρμόζει. Αλλιώς σε λίγα χρόνια η ΕΠΣ Ζάκυνθου θα χάσει την δύναμη της και μετά θα γίνουμε ο φτωχός συγγενής της ΕΠΣ Ηλείας. Ευτυχώς όμως,  υπήρξαν και οι φωνές προς την σωστή κατεύθυνση για το θέμα των μικρών και για τη ύπαρξη  της  Β΄ κατηγορίας.

Δημήτρης Πέττας

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.