Ο Παζολίνι έλεγε για το ποδόσφαιρο: «Είναι η τελευταία ιερή παράσταση της εποχής μας. Βασικά είναι μια ιεροτελεστία, αν και είναι και μια απόδραση. Ενώ οι άλλες ιερές παραστάσεις, ακόμα και η μαζικές, παρακμάζουν, το ποδόσφαιρο είναι το μόνο που μας έχει απομείνει.

Το ποδόσφαιρο είναι το θέαμα που έχει αντικαταστήσει το θέατρο. Το ποδόσφαιρο, είναι ένα θέαμα στο οποίο ο πραγματικός κόσμος, από σάρκα, στις εξέδρες του γηπέδου, μετριέται με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους αθλητές στο γήπεδο, που κινούνται και συμπεριφέρονται σύμφωνα με ένα ακριβές τελετουργικό. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι η μόνη μεγάλη ιεροτελεστία που παραμένει στην εποχή μας».

Με αυτά τα λόγια πρέπει να αρχίσει το κείμενο από το ρεπορτάζ της ημερίδας ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην αίθουσα του Θεάτρου Σαρακηνάδου. Μια ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος της Δόξας Πηγαδακίων.

Αν και το πρωινό της Κυριακής της 3ης Σεπτεμβρίου δεν ενδεικνυόταν για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αρκετός ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του για να δουν αλλά και κυρίως για να ακούσουν τους ομιλητές. Ήταν μια εκδήλωση που είχε συναισθηματικό φορτίο λόγω της ομιλίας του Ανδρέατου Γκούσκου ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε, στην παρουσία της Γυναίκειας ομάδας ποδοσφαίρου στην Α΄ και Β΄ Εθνική, τον πόλεμο που δέχτηκε στα Εν Αθήναις γραφεία.

Είχε όμως και “χρώμα” και ουσία καθώς η ομιλία του Αχιλλέα Υφαντίδη ήταν καθηλωτική και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική καθώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι κάποιος τυχαίος. Είναι,  πτυχιούχος Ψυχολογίας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία πάνω στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων από το University of Kent at Canterbury. Κατέχει εξειδικεύσεις στην Επικοινωνία και στην Ψυχολογία των Αθλημάτων Υψηλής Απόδοσης. Παράλληλα είναι: Εκπαιδευτής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διδάσκοντας, ανάμεσα σε άλλα, σεμινάρια πάνω στα γνωστικά αντικείμενα της Διαχείρισης Εργασιακού Στρες, Διαχείρισης Συγκρούσεων, Ανάπτυξης Διοικητικών Ικανοτήτων και Ηγεσίας, Ορθής Επικοινωνίας, Ομαδικής Συνεργασίας, Λήψης Απόφασης. Επιστημονικός Συνεργάτης – Ψυχολόγος των Σχολών Προπονητών UEFA της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Επιστημονικός Συνεργάτης στο «Πρόγραμμα Αθλητικών Ακαδημιών του ΟΠΑΠ» με σεμινάρια στις συμμετέχουσες Ακαδημίες Ποδοσφαίρου πάνω στα θεματικά αντικείμενα της Αθλητικής Ψυχολογίας και της Ορθής Επικοινωνίας Προπονητών, παιδιών – αθλητών και γονέων. Συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων αλλά και συνεδρίων που αφορούν την Ψυχολογία και την Επικοινωνία στον χώρο του Ποδοσφαίρου.

Ο κος Αχιλλέας Υφαντίδης

Η ομιλία που έκανε θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία της χώρας, στους προπονητές των αναπτυξιακών ομάδων και σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ομιλία του Αχιλλέα Υφαντίδη, κατά την ταπεινή μας άποψη έπρεπε να γίνει στην κορύφωση της εκδήλωσης και όχι στο τέλος διότι μετά από 2 ώρες ομιλιών αρκετός κόσμος είχε αποχωρήσει από την αίθουσα και αρκετοί ήταν εκείνοι που έχασαν το καλύτερο!!!  

Ο κος Βαγγέλης Μαζαράκης

Την εκδήλωση άνοιξε και προλόγισε ο Βαγγέλης Μαζαράκης, ένας έμπειρος παράγοντας, κεφαλλονίτης ο οποίος είναι καθηγητής διαιτησίας, αλλά έχει περάσει από την  ΕΠΟ, σαν Β΄ Αντιπρόεδρος, έχει περάσει και από άλλα πόστα από το Πάρκο Γουδή, όπως αυτά του αναπληρωτή προέδρου στην Επιτροπή Εθνικών Ομάδων, του προέδρου στην Επιτροπή Διεθνούς Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου και του προέδρου στην Επιτροπή Beach Soccer.

Ο κος Δημήτρης Τότσικας

Ο κος Μαζαράκης μίλησε για το Γυναικείο ποδόσφαιρο και εξήρε την προσπάθεια που κάνει η Γυναικεία ομάδα της Δόξας Πηγαδακίων. Στην δευτερολογία του μίλησε για την διαιτησία. Σημαντική ήταν η ομιλία του Δημήτρη Τότσικα Προπονητής στον Φείδων Άργους στην Γυναικεία ομάδα αλλά και καθηγητής ο οποίος μίλησε για το σχολικό περιβάλλον και ποδόσφαιρο αλλά και για την αθλητική παιδεία που πρέπει να έχουν οι νέοι και οι νέες.

Στην συνέχεια, ο ιδρυτής της Δόξας Πηγαδακίων Ανδρέας Γκούσκος πήρε τον λόγο και αφού πρώτα ευχαρίστησε τους χορηγούς της ομάδας αλλά και όλους όσους ήταν δίπλα στον σύλλογο την περσινή χρονιά, στην συνέχεια μίλησε για τον πόλεμο που δέχτηκε η ομάδα από τα Εν Αθηναίες γραφεία. Έκανε λόγο για τιμιότητα που διέπει τον σύλλογο καθώς δεν γέμισε όπως είπε ο τραπεζικός του λογαριασμός που είχε την δυνατότατα αυτό να συμβεί.

Μίλησε για το κοινωνικό έργο που προσφέρει το ποδόσφαιρο και στην συνέχεια εμφανώς συγκινημένος δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος στην ομάδα να μπουν νέοι άνθρωποι, από την στιγμή που αποχώρησε ο πρόεδρος Παναγιώτης Στράνης και ο γραμματέας Μαρία Βερτζάγια και αν συμβεί αυτό, σε βάθος τριετίας δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την ομάδα.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αχιλλέας Υφαντίδης, ο οποίος με απλότητα, αμεσότητα με το ακροατήριο κέρδισε την μάχη “της εξέδρας” καθώς η ομιλία του ήταν μεστή και καθηλωτική. Και αυτό συνέβη, διότι έβαλε στο “παιχνίδι” τους παρευρισκόμενους με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε κανείς να τον παρομοιάσει με τον “ποιητή”  της εκδήλωσης.

Γιατί πραγματικά οι στιγμές που βίωσαν όλοι στην αίθουσα ήταν ποιητικές!  Κάθε πρόταση του ήταν και μια ανακάλυψη, ήταν η ανατροπή του κώδικα που γνώριζαν όλοι μέχρι εκείνη τη στιγμή! Ο κος Υφαντίδης ήταν ο σκόρερ του αγώνα!  Ο άνθρωπος που “χρωμάτισε” και διάνθισε την  αίθουσα αυτό το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο κος Υφαντίδης μίλησε για διαχείριση του αγώνα για την πίεση, για την διαχείριση του φόβου αλλά και για τα διογκούμενα “εγώ” του αθλητή και της αθλήτριας. Επίσης αναφέρθηκε στην χαμηλή αυτοπεποίθηση, την αντοχή, την αδικία την γρίνια αλλά και την ντροπή που νιώθουν οι αθλητές και αθλήτριες.  Αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες και δήλωσε ότι το 97% είναι αναλφάβητοι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνεται στο διαδίκτυο. Τόνισε με έμφαση ότι:  “Θα πρέπει να μάθουμε μα ακούμε τα παιδιά, πρέπει να μάθουν οι γονείς από τι εμπνέονται τα παιδιά, πρέπει να μάθουν οι γονείς το πως σκέπτονται τα παιδιά”.

Ο κος Υφαντίδης μίλησε για την πολεεπίπεδη προπόνηση και τόνισε ότι τα νέα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από αυτούς που θέλουν να μοιάσουν με απλό και κατανοητό τρόπο. Τόνισε ότι η διαιτησία είναι κομμάτι της ζωής μας καθημερινά και παρακίνησε τους γονείς να μιλούν στα παιδιά τους καθημερινά για τους κανόνες που πρέπει να είναι κοινά αποδεκτοί. Τέλος,  αναφέρθηκε στην σημασία της λέξης σεβασμός αλλά και στις λέξεις συν- εργάτες στην ομάδα, στην δουλειά και στο σπίτι. Στην μάνα και στον πατέρα.

Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε ο τελευταίος επιζών και συνιδρυτής της ομάδας της Δόξας Πηγαδακίων Γιάννης Λίβος, ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος και ο πατέρας Νικόλαος Μποζίκης ο οποίος βρέθηκε στην αίθουσα άλλα ζει εδώ και δεκαετίες στην Αυστραλία.  Αξιζει να σημειώσουμε ότι στην ημερίδα παραβρέθηκαν άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοικησης όπως η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου, ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος και ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας Γιώργος Στασινόπουλος . Επίσης και αρκετοί ξενοδόχοι όπως ο Χρήστος Ξένος, ο Θοδωρής Κολπονδίνος και Νίκος Γιακουμέλος αλλά και οι Αναστασία Θεοδόση Κοντού και η Μαρία Λιβέρη, αμφότερες υποψήφιες Βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ αντίστοιχα.

Ο Ανδρέας Γκούσκος και ο Πατέρας Νικόλαος Μποζίκης

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.