Και ιδού ο Νυμφίος έρχεται! Μέρες που είναι, μέρες προς το Πάσχα…  που έρχονται γεμάτες αγάπη ότι η ανάσταση του Θεανθρώπου θα δώσει  όραμα στους απανταχού χριστιανούς. Η Ελπίδα και το όραμα, δύο λέξεις που δίνουν αξία στην καθημερινότητα μας και φυσικά στην ύπαρξη μας. Αυτές οι δύο λέξεις συνοδεύουν πλέον την καθημερινότητα μας στο ζακυνθινό ποδόσφαιρο. ΑΟ Κατασταρίου και ΑΠΣ Ζάκυνθος. Δύο ομάδες που διανύουν μια διαφορετική “εποχή” και βαδίζουν σε δύο διαφορετικούς δρόμους.

Η πρώτη ομάδα με τάξη, συνέπεια, δομή και αποφασιστικότητα έκανε το όνειρο της πραγματικότητα. Μια καταπληκτική πορεία στην Γ΄ Εθνική κατηγορία για την πρώτη χρονιά ήταν το επιστέγασμα την συνολικής προσπάθειας. Η δεύτερη ομάδα, ο ΑΠΣ Ζάκυνθος, η μεγάλη ομάδα του νησιού με δεκαετίες συνεχούς παρουσίας στις Εθνικές κατηγορίες, βρίσκεται αυτή την στιγμή στα “τάρταρα” της ποδοσφαιρικής της υπόστασης. Η απώλεια του φετινού πρωταθλήματος ήταν ένα ακόμα μεγάλο κτύπημα στο “σώμα” αυτής της ταλαιπωρημένης αλλά περήφανης ομάδας. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται κουβέντες επιφανειακού επίπεδου για μια ενδεχόμενη συνεργασία των δύο ομάδων.

Μια συνεργασία που όπως όλα δείχνουν,  υπάρχει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί εάν και εφόσον όλες οι πλευρές δουν κατάματα την πραγματικότητα ρεαλιστικά και ψυχρά. Η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να ηχεί στα αυτιά όλων μας σαν κάτι παράξενο, όμως όσοι είναι αυτοί που τους διακρίνει η διορατικότητα καταλαβαίνουν ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να αποφέρει μόνο θετικά αν εξελιχθούν όλα όπως πρέπει. Το ερώτημα που τίθεται είναι  αν υπάρχει αυτή την στιγμή στην σκέψη των ανθρώπων των δύο ομάδων αυτό το ενδεχόμενο.  Η απάντηση είναι ότι ναι, υπάρχει αλλά μέχρι εκεί.


Για τον ΑΟΚ

Δεδομένο πρώτο: Ο ισχυρός άνδρας του ΑΟΚ ο Αντώνης Ποταμίτης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την τύχη του Σωματείου έχει διατυπώσει την θέση του που λέει ότι στο νησί χωρά μόνο μια ομάδα στις Εθνικές κατηγορίες. Μια ομάδα, όμως, που θα έχει όλα τα εφόδια να κρατηθεί ψηλά με υποδομές σωστές. Μια ομάδα που θα μπορέσει να κλείσει κάτω από τα “φτερά της” όλες τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις του νησιού. Με λίγα λόγια ο κος Ποταμίτης έχει από καιρό αυτό το όραμα. Η φετινή πορεία του ΑΟΚ έχει την οργανωτική ταυτότητα του οξυδερκή επιχειρηματία που κέρδισε το στοίχημα,  το δικό του αλλά και της ομάδας με την παραμονή της στην Γ΄ Εθνική.

Δεδομένο δεύτερο: Ο ΑΟΚ πραγματοποίησε μια καταπληκτική πορεία στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Η διοίκηση ξόδεψε χρήματα για να δει να πραγματοποιείται αυτός ο στόχος. Όμως η αλήθεια είναι ότι παρά τις θετικές  εμφανίσεις και την πορεία της ομάδας ο ζακυνθινός φίλαθλος κόσμος δεν “αγκάλιασε” όπως θα έπρεπε την ομάδα! Μόνο σε ένα ματς με τον Ασπρόπυργο το Δημοτικό είχε 400 άτομα στις κερκίδες. Στα υπόλοιπα παιχνίδια  η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή! Παρά τις καλές κουβέντες και τα ευχολόγια οι ζακυνθινοί δεν στήριξαν την ομάδα του Κατασταρίου.

Δεδομένο τρίτο: H ομάδα του ΑΟΚ πίσω την αγωνιστική της υπόσταση, δηλαδή πίσω από το έμψυχο υλικό τους ποδοσφαιριστές που οι περισσότεροι είναι εκτός νησιού δεν έχει καμιά υποδομή, δεν έχει ακαδημίες  και δεν έχει αυτό που λέμε τις βάσεις εκείνες για να μπορέσει η ομάδα να βγάλει παίκτες από τα ενδότερα, δηλαδή από τα σπλάχνα της. Οι παίκτες όλοι είναι έμμισθοι και αγωνίζονται αφού πρώτα πληρωθούν. Δηλαδή έχουν μια σχέση άκρως επαγγελματική με τον Σύλλογο και από εκεί και πέρα τίποτα περισσότερο. Με το που θα τελειώσει η φετινή σαιζόν θα μείνουν στην ομάδα  μερικοί ποδοσφαιριστές που ήταν και πριν την άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Δεδομένο τέταρτο: O AOK την φετινή χρονιά έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία. Διοίκηση, τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές πήραν πολλά, διδάχτηκαν πολλά και απέκτησαν την δική τους αυτοπεποίθηση. Και φυσικά έδειξαν σε όλους πως μια ομάδα μεθοδικά και με χαμηλούς τόνους έφτασε εκεί που έφτασε. Δεν χαρίστηκε τίποτα στον ΑΟΚ, ότι συνέβη το κέρδισε με το “σπαθί του”. Η αποκόμιση αυτής της μεγάλης εμπειρίας σίγουρα θα χρησιμεύσει στο άμεσο μέλλον και αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά δεδομένα!


Για τον ΑΠΣ Ζάκυνθος

Στο στρατόπεδο της Ζακύνθου η κατάσταση είναι εμφανώς πιο μπερδεμένη. Πιο συγκεχυμένη και το τοπίο μοιάζει θολό. Η απώλεια του φετινού τίτλου ήταν μια “μαύρη σελίδα” του Συλλόγου. Ένα Σύλλογος που πήρε άλλο ΑΦΜ (Ζακυνθιακού) ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες αλλά μέσα σε δύο χρόνια γύρισε και πάλι στην εποχή των “παγετώνων”  Για τον ΑΠΣ Ζάκυνθος μπορούμε να γράψουμε νουβέλες, μυθιστορήματα ακόμα και βιβλία τρόμου!

Συμπέρασμα πρώτο: H ομάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει απολέσει πολλά “κιλά” από το “ειδικό βάρος” της φανέλας της. Οι διοικητικές αποφάσεις και οι ταλαντεύσεις οδήγησαν την ομάδα στην απαξίωση και φυσικά για 2η συνεχόμενη χρονιά στα τοπικά “αλώνια”, κάτι που έχει ξενερώσει αφάνταστα τους χιλιάδες πιστούς φίλους που έχουν περιέλθει σε μια περίοδο ύπνωσης και φυσικά καμιάς αντίδρασης.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας Στέλιος Γούναρης έχει “ματώσει” οικονομικά  για μια δεκαετία. Βρίσκεται σε δεινή θέση γνωρίζοντας ότι πέταξε στον “κάδο των αχρήστων” αρκετές χιλιάδες ευρώ βγάζοντας την ομάδα 2η πίσω από τον ΑΟ Τσιλιβή. Πλέον δίπλα του, διοικητικά βρίσκονται ελάχιστοι. Ο ίδιος λοιπόν καλείται για μια ακόμα χρονιά να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο. Ακόμη και οι φίλοι του, αυτοί που τον αγαπούν πραγματικά του ζητούν να βάλει “νερό στο κρασί του” και να βάλει νέα πρόσωπα στο διοικητικό σχήμα, δίνοντας τους θέση και βήμα.

Συμπέρασμα τρίτο: O ΑΠΣ Ζάκυνθος βρίσκεται στο μεταίχμιο της νέας εποχής. Όμως η “οικογένεια” δεν είναι ενωμένη. Έριδες, αντιπαραθέσεις, διαξιφισμοί, κατάλοιπα του παρελθόντος, “πλέκουν το νήμα” και “σφίγγουν τη θηλιά” γύρω από την ομάδα. Οι παλαίμαχοι του ΑΠΣ Ζάκυνθος, η ιστορία της ομάδας έχουν  διαφορετική αντίληψη της κατάστασης και ιδεολογικά είναι απέναντι στην διοίκηση του Στέλιου Γούναρη, όπως και αρκετοί άλλοι που θέλουν τον Στέλιο Γούναρη στην ομάδα αλλά όχι μόνο του αλλά με ανθρώπους που θα έχουν λόγο και θα βάζουν χρήματα αλλάζοντας την κατάσταση.

Συμπέρασμα τέταρτο: Μπορεί ο ΑΠΣ Ζάκυνθος να είναι η μεγάλη ομάδα του νησιού, όμως υστερεί σε υποδομές! Δεν έχει τίποτα από πίσω. Ούτε Ακαδημίες, ούτε ομάδα δορυφόρο στα τοπικά δρώμενα αλλά ούτε δικό της παίκτη που να έχει βγει από το ενδότερα του Συλλόγου. Η φετινή τραγική χρονιά με τους ξένους ποδοσφαιριστές έδειξε για μια ακόμα φορά την “γύμνια” της ομάδας σε επίπεδο ποδοσφαιριστών αναδεικνύοντας το τεράστιο αυτό πρόβλημα

Συμπέρασμα πέμπτο: Ενδεχόμενη συνέχιση της ίδιας υπάρχουσας κατάστασης είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει μα μαθηματική ακρίβεια στα ίδια αποτελέσματα, έστω και αν η ομάδα του χρόνου πάρει το πρωτάθλημα. Ζητούμενο για τον ΑΠΣ Ζάκυνθος να φτιάξει κάτι γερό, δυνατό που θα έχει ορίζοντα, όχι ενός χρόνου αλλά τουλάχιστον μιας 5ετίας.


Γενικό Συμπέρασμα:

To Kαταστάρι έφτασε έως εδώ με την μαγκιά του αλλά και με όλα όσα προαναφέραμε. Ο κος Ποταμίτης έχει την δυνατότητα να βάλει και πάλι χρήματα και ξανά να δούμε όλοι μαζί την ομάδα ακόμα ψηλότερα. Γνωρίζει όμως και ο ίδιος ότι αυτό που έγινε φέτος, του χρόνου μπορεί να μην συμβεί! Μπορεί να τύχουν αναποδιές, άτυχα αποτελέσματα και να μην έχει θετική αύρα η αυριανή ομάδα. Γνωρίζει επίσης ότι μια ομάδα αντέχει το νησί. Μια ομάδα που μπορεί να έχει το όνομα , τον λαό αλλά και την ιστορία για να μείνει. Αυτά όλα τα έχει η Ζάκυνθος. Για αυτό τον λόγο ο κος Ποταμίτης μπορεί ενδεχομένως να βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια προοπτική συνεργασίας, φυσικά όμως σε μια διαφορική βάση και με κανονικότητα.

Από την άλλη πλευρά η Ζάκυνθος βρίσκεται σε μια διαφορετική κατάσταση. Πριν από μερικές ημέρες βγήκε στην επιφάνεια μια κίνηση ανθρώπων που έχει ως σκοπό την επανένωση δυνάμεων και στην συσπείρωση όλων δίπλα στον “Υάκινθο”. Σε πρώτη φάση αυτό συζητείται  και ‘ίσως τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν εξελίξεις. Όμως εδώ  έρχεται και κολλάει το θέμα της συνεργασίας των δύο ομάδων καθώς οι άνθρωποι της κίνησης αλλά και άλλοι τριγύρω βλέπουν με καλό μάτι αυτή την πρόταση.  Η κίνηση που ενδεχομένως να γίνει είναι σε πρώτη φάση είναι να πάει ενωμένη και με πλάνο σε μια συνάντηση με τον κο Ποταμίτη. Από την μεριά του ο Στέλιος Γούναρης, γνωρίζοντας τις ιδιομορφίες της κατάστασης τηρεί σιγή ιχθύος και περιμένει τις εξελίξεις. Οι ένθερμοι υποστηρικτές μια τέτοιας συνεργασίας κάνουν λόγο ότι αν ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο ομάδες, τότε υπάρχει η δυνατότητα η ομάδα να κτυπήσει πρωτάθλημα και να αλλάξει τα δεδομένα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που δεν θέλουν καμιά συνεργασία και προτιμούν τις καθαρές λύσεις εκ των έσω.

Σε αυτό το σημείο κανένας δεν αποκλείει ακόμα και μια συνεργασία Κατασταρίου και Τσιλιβή σε περίπτωση που “ναυαγήσει” το θέμα με τον ΑΠΣ Ζάκυνθος. Όπως επίσης και την κάθοδο και των δύο ομάδων (ΑΟΚ και Τσιλιβή) στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Οι ζυμώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ίσως και τον επόμενο μήνα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.