Σε περίπτωση ανθρωποκτονίας η μεγαλύτερη ποινή που προβλέπει ο νόμος στη Βραζιλία είναι τα 30 χρόνια. Εγώ πληρώνω εδώ και πενήντα χρόνια για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα» είπε ο τερματοφύλακας Μοασίρ Μπαρμπόσα για το ματς με την Ουρουγουάη στον τελικό γύρο για το Μουντιάλ του 1950.

00000000709

Στις 16 Ιουλίου του 1950, μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα σιγουριάς ότι η Βραζιλία θα είναι η επόμενη πρωταθλήτρια κόσμου, διοργανώνονταν παρελάσεις στους δρόμους της χώρας. Ο δήμαρχος του Ρίο αποκαλούσε ήδη τους ποδοσφαιριστές πρωταθλητές και οι 180.000 περίπου βραζιλιάνοι που πήγαν στο Μαρακανά περίμεναν να βρεθούν στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πάρτι που έχει διοργανωθεί ποτέ.

Αυτή η μέρα όμως έμελλε να είναι η χειρότερη για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Παρότι προηγήθηκε η «σελεσάο», οι Ουρουγουανοί  νίκησαν με 2-1 και κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ήττα αυτή βύθισε σε πένθος τη χώρα και ο Τύπος έγινε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι σε όσους ευθύνονταν για το αποτέλεσμα, ενώ ο Ουρουγουανός Χίγκια που πέτυχε το δεύτερο γκολ στο 79’ είχε πει μοναδικά: «Μόνο τρεις άνθρωποι έχουν κάνει το Μαρακανά να σωπάσει με μία κίνηση: ο Φρανκ Σινάτρα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ κι εγώ».

Ο σκόρερ στο 79ο λεπτό πέρασε τον Μπιγκόντε και μπήκε στην περιοχή, αλλά αντί να πασάρει, σούταρε στην κλειστή γωνία αιφνιδιάζοντας τον Μπαρμπόσα. Τότε ξεκίνησε και ο Γολγοθάς ενός εξαιρετικού γκολκίπερ.

Ο Βραζιλιάνοι αφού βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα, δεν το άφησαν ποτέ να ξεχάσει το λάθος του. Ακόμη και 43 χρόνια μετά τον τελικό, του απαγορεύτηκε να σχολιάσει έναν αγώνα σε τηλεοπτική μετάδοση. Ο Μάριο Ζαγκάλο επίσης, τον είχε διώξει από την προπόνηση Βραζιλίας επειδή ήταν… γρουσούζης.

00000000707

Όπου κι αν πήγαινε τον καταδίωκε η αποφράδα μέρα, αφού τον προσέβαλαν, ενώ λίγο καιρό μετά τον τελικό, στο σούπερ μάρκετ, μια γυναίκα τον έδειξε στον γιο της λέγοντας : «Βλέπεις αυτό τον άνθρωπο; Είναι αυτός που “κρέμασε” την Βραζιλία».

Τα γκολ που δέχτηκε σε εκείνον τον τελικό του στοίχειωνε τη ζωή παρόλο που ο ίδιος συχνά μονολογούσε ότι δεν φταίει αφού δεν… έπαιζε μόνος του. Η καρδιά του τελικά τον πρόδωσε τελικά σε ηλικία 79 ετών και έφυγε από τη ζωή. Έφυγε από τη ζωή πάμπτωχος και στο υποσυνείδητο των συμπατριωτών του έχει καταγραφεί ως ο απόλυτος φταίχτης για ό,τι έγινε το 1950.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.