Η ιστορία οικογένειας με τρία παιδιά που ζει 2 χρόνια στο σκοτάδι. Όταν πέφτει η νύχτα ανάβουν λάμπες πετρελαίου. 52χρονος λέει πως ακτιβιστές του επανασύνδεσαν το ρεύμα. Κάνει λόγο για απίστευτη γραφειοκρατία προκειμένου να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε μια άπορη οικογένεια.

Το euronews μπήκε στα σπίτια ελλήνων που ζουν στο σκοτάδι και στην ανέχεια και το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Παρουσιάζει την ιστορία της οικογένειας Κούζιλου η οποία ζει επι δυο χρόνια στο σκοτάδι! Μάλιστα το πιτσιρίκι της οικογένειας ρωτά: “μαμά σε πόσο καιρό θα ξανάρθει το ρεύμα;” Οι γονείς είναι μακροχρόνια άνεργοι, με μηδενικό εισόδημα. Ζουν από τα συσσίτια και όλα στο σπίτι γίνονται όταν πέφτει η νύχτα υπο το φως μιας λάμπας πετρελαίου. “Eίναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για εμένα, τη γυναίκα μου και κυρίως τα τρια μας παιδιά. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα όπως το διάβασμα τους όσο διαρκεί η ημέρα”, περιγράφει ο πατέρας Γιώργος Κούζιλος.

Χρωστούν στην ΔΕΗ 1.300 ευρώ. Προσπάθησαν να κάνουν διακανονισμό για την αποπληρωμή του αλλά δεν έχουν να δώσουν ούτε και αυτά τα χρήματα.

“Είναι όλα πολύ δύσκολα. Μαγειρεύω με πετρογκάζ. Τα πράγματα του ψυγείου τα βγάζουμε στο μπαλκόνι μας για να διατηρούνται και προσπαθούμε να κάνουμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν λιγότερο επίπονη για τα παιδιά μας”, λέει η Ευγενία Κούζιλου.

Το euronews αναφέρεται στο  πρόσφατα εξαγγελθέν μέτρο για την επανασύνδεση σε άπορες οικογένειες αλλά όπως τονίζεται η εφαρμογή του συναντά πολλά προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Περιγράφει και μια άλλη περίπτωση αυτή του 52χρονου Παντελής, πατέρα τριών παιδιών. Όπως λέει με την παρέμβαση της κίνησης πολιτών η οικογένεια του έχει ξανά ρεύμα. “Δεν είχα άλλη επιλογή”, παραδέχεται.

Για το Κίνημα ΑΛ.ΑΝ.Υ.Α, το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Σκοπός τους, καμία οικογένεια να μην μείνει στο σκοτάδι.

“Είμαστε κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Επανασυνδέουμε το ρεύμα σε 15 νοικοκυριά κάθε μέρα. Βοηθάμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη φτώχεια”, λέει ο ακτιβιστής Σωτήρης Τζάρας.

Το κίνημα αυτό έχει προχωρήσει ήδη σε 4.000 επανασυνδέσεις.

πηγη: euronews

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.